Yrittäjyyden edellytyksiä parantava budjetti

Suomen talouskasvu on ennusteiden mukaan hidastumassa. Tästä huolimatta työllisyysasteen ennustetaan nousevan 73 prosenttiin ja työttömyysasteen laskevan 6,3 prosenttiin ensi vuonna. Hallituksen tavoitteena on tällä vaalikaudella 60 000 työpaikkaa.

– Tervehdin ilolla tänään käsittelyssä olevaa valtion talousarviota vuodelle 2020. Koko yhteiskunnan hyvinvoinnin pohjan rakentavat ahkerat ja työteliäät yrittäjät, jotka ottamalla riskin luovat työtä ja toimeentuloa monille. Työpaikat syntyvät paitsi jo nyt, myös tulevaisuudessa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joten yrittäjyyden edellytysten on oltava kunnossa kaikkialla Suomessa, myös kasvukeskusten ulkopuolella, toteaa kansanedustaja ja Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

– Suomen tulee olla toimintaympäristönä sellainen, että yritysten kannattaa täällä toimia, ja että niiden kannattaa investoida ja uskaltaa ottaa riskiä. Talousarvio vuodelle 2020 mahdollistaa sen, että laite- ja koneinvestoinneista saa jatkossa tuplapoistot kaikilla toimialoilla ja yrityslainoja taataan jatkossa aiempaa suuremmalla osuudella. Myös tehdyt koulutussatsaukset helpottavat yritysten osaajapulaa, Heikkinen jatkaa.

– Erityisen iloinen olen siitä, että kotimaisen ruoan tuotantoedellytyksiä – eli meidän kaikkien ruuan tekijöiden työtä– tuetaan esimerkiksi luonnonhaittakorvauksen vajeen paikkaamisella vuonna 2020 ja raskasta työtä tekevien maanviljelijöiden jaksamisesta huolehditaan Välitä viljelijästä -hankkeen rahoituksen jatkolla vuosina 2021-22. Maanviljelijää ei unohdeta myöskään eläkemuutosten yhteydessä vaan maatalousyrittäjän luopumistukien täydennysosia korotetaan kansaneläkkeen korotusta vastaavasti.