Viikkokirje vko 51 – Kiireisestä viikosta joulun odotukseen

Perjantai 18.12.2015

Tällä viikolla täysistunnot ovat jatkuneet joka päivä aamusta myöhään yöhön. Käsittelyssä on ollut valtion ensi vuoden talousarvio, yksi sektori kerrallaan. Tänään perjantaina äänestettiin eduskunnassa viimeiset ensi vuoden budjettiäänestykset, jonka päälle meillä keskustalaisilla oli vielä yksi tärkeä kokous ministeri Tiilikaisen kanssa Maataloushallinnon tulevaisuudesta ja muusta ajankohtaisesta maatalouspolitiikasta.

Ministeri Tiilikaisella olikin mahtava uutinen kerrottavanaan: hän on pystynyt hoitamaan paljon yhteydenottoja aikaansaaneen eläinrekisterin nautaeläinpalkkioasian niin, että puuttuvat tai myöhästyneet eläinrekisterimerkinnät eivät aiheuta muiden eläimien osalta sanktioita ja että tuet pystytään maksamaan vielä tämän vuoden puolella! Tämä uutinen on varmasti paras joululahja tiloille, joita nautarekisteriasia koskettaa!

Katse tulevaisuuteen ja liikettä niveliin

Budjettikeskusteluissa minua harmitti juupas-eipäs-jankkaus siitä, miten nyt esitettyjä säästötoimia ei ainakaan pidä tehdä. Eiväthän ne säästöt mieluisia ole, mutta juuri sen takia haluan itse katsoa tulevaisuuteen ja miettiä, mitä voisimme tehdä toisin.

Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti ensi vuodelle, 13,1 miljardia euroa, on noin yksi neljäsosa koko valtion talousarviosta. On aivan selvää, että jos on lähdetty tavoittelemaan valtiontalouden tervehdyttämistä, niin tästä isosta sektorista joudutaan tekemään kipeitä leikkauksia.

Ja niin se vain on, että nämä leikkaukset hyvin vähän koskettavat tavallista, tervettä ihmistä. Hän ei tarvitse sosiaalietuuksia juurikaan, hän ei tarvitse lääkekorvauksia, häntä eivät kosketa sairaalakäyntimaksut, eivätkä taksimatkan Kela-korvaukset. Valitettavasti sosiaali- ja terveydenhuollon menoista iso osa koskettaa sairaita ja vähempiosaisia. Ja tälle me emme oikein voi mitään – paitsi yrittää tehdä ihmisistä terveempiä.

Totesin STM:n budjettia koskevassa täysistunnossa, että liian vähäinen liikunta on keskeinen syy moniin kansansairauksiimme, etunenässä tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Liian vähäinen liikunta on myös keskeinen syy iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmissa.

UKK-instituutti arvioi, että liikkumattomuuden aiheuttamat terveydenhuollon kustannukset ovat jo liki 2 miljardia euroa vuodessa. Tässä luvussa ei ole siis vielä liikkumattomuuden aiheuttamia kuluja sosiaalisektorin menoihin tai yhteiskunnan kokonaistuottavuuden kannalta.

Jos liian vähäiseen liikuntaan puututtaisiin nykyistä paremmin, voitaisiin terveydenhuollon ja kansantalouden kokonaiskustannuksia merkittävästi vähentää. Tällaisena aikana, kun julkisella vallalla on jaettavana lähinnä vain niukkuutta ja säästöjä, tulisi kaikin tavoin löytää tällaiset liikunnan lisäämisen kaltaiset ”säästökohteet”. Suositusten mukaisesta liikunnasta hyötyvät niin kansantalous kuin myös ihminen itse kohonneena elämänlaatuna ja vähempänä sairastavuutena.

Ratkaisevaa terveydenhuoltomenojen kasvun taittamisessa on se, miten terveydenhuolto- ja sosiaalisektorin työntekijät pystyvät löytämään liikunnan keskeiseksi osaksi edellä mainittujen sairauksien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Sote-uudistuksen tavoitteena oleva terveydenhuollon ja sosiaalipuolen sektorirajojen häivyttäminen tulee tähänkin ”vaivaan” kuin tilauksesta. Ihminen on nähtävä – ja hoidettava – kokonaisuutena.

Ilahduin siitä, että niin valtiovarainvaliokunta kuin peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) korostivat laillani liikunnan nostamista nykyistä suurempaan osaan terveydenhuollossa. Ministeri Rehulan sanoin: ”Meidän euromme eivät tule ikinä riittämään, ellemme me syö paremmin ja liiku enemmän.”

Kevätkauden käytännönasioita

Vuoden vaihteessa Savo-Karjalan vaalipiirin puheenjohtajuus siirtyy minun käsistäni Pohjois-Karjalan puolelle: puheenjohtajaksi valittiin edustaja Kari Kulmala (ps.). Varapuheenjohtajaksi valittiin edustaja Sari Essayah (kd.). Yhteismaakunnallinen edunvalvonta jatkuu vaalipiirimme edustajien kesken yhtä tiiviinä kuin tänä vuonna.

Eduskunta-avustajani Sara Huhtanen on kevään opintovapaalla Yhdysvalloissa. Sen aikaa eli toukokuun puoliväliin asti avustajanani toimii Julia Koskinen (myös edustaja Annika Saarikon avustaja). Julia työskentelee eduskunnassa, ja häneen voi ottaa yhteyttä kaikissa minua koskevissa asioissa. Hänet tavoittaa virka-aikana puhelimitse (050 462 3368) tai sähköpostilla (julia.koskinen@eduskunta.fi).

Viikkokirje menee tämän myötä joulutauolle ja ilmestyy seuraavan kerran kevätistuntokauden alkaessa helmikuun alussa. Joulu tuo minullekin kaivatun hengähdystauon eduskunnan kiireisiin. Voi kuinka ihanaa on hetkeksi jättää nämä eduskunnan kiireiset päivät ja keskittyä paijaamaan perhettäni ja karjaani!

Akkujen lataamisen jälkeen sitä taas jaksaakin uusin voimin suunnata ajatukset kevätkauden eduskuntatyöhön. Tammikuun puolella työt taas jatkuvat istuntotauosta huolimatta – voit kurkistaa menot kotisivujeni kalenterista ja poiketa juttusille!

Nyt siivoan työhuoneeni ja suuntaan kohti kotia. Savossa sataa tänään lunta. Voin todeta: tulkoon joulu!

Toivon myös Sinulle sydänlämpöistä joulun aikaa ja terveyttä ja sopivasti onnenpipanoita tulevalle vuodelle!

Parhain terveisin,

Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Julia Koskiselle (julia.koskinen@eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.