Viikkokirje vko 49 – Yhteiskuntasopimus olisi isänmaan etu

Perjantai 4.12.2015

Eduskunnan kiireistä viikkoa varjosti erityisesti yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariutuminen. Iloisiakin uutisia saatiin lomituspalvelulain järkeistämisen muodossa. Kirjoitan tässä kirjeessä myös asedirektiivistä, joka puhuttaa erityisesti reserviläisiä ja metsästäjiä.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli Suomen tappio

Suureksi pettymyksekseni yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat – kenties lopullisesti – tällä viikolla. Monien muiden tavoin olisin toivonut peitsiään kalistelleilta AKT:lta ja EK:lta nöyrempää ja kriisitietoisempaa asennetta. Nyt tarvittaisiin vähemmän provosointia ja omien etujen ajamista ja enemmän Suomen edun asettamista ykkössijalle.

Suomen talous on huonossa kunnossa, yritysten vienti ei vedä ja työttömyys kasvaa koko ajan. Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat yhteiskuntasopimuksesta viime keväästä lähtien – tuloksetta. Nyt ei ole enää aikaa heitettäväksi hukkaan.

Pääministeri Sipilä on tällä viikolla käyttänyt kaiken liikenevän aikansa siihen, että työmarkkinajärjestöt suostuisivat vielä samaan neuvottelupöytään. Sopimisen kautta olisi saatu paljon tasapuolisemmin työntekijöitä ja ylipäänsä työelämää kohtelevat ratkaisut.

Tätä kirjoittaessani tuli juuri ulos uutinen, jossa pääministeri Sipilä toteaa, että yhteiskuntasopimus on kariutunut ja että painopiste siirretään paikalliseen sopimiseen.

Hallituksella on vain kapea keinovalikoima käytössään verrattuna työmarkkinaosapuoliin. Naisvaltaiset alat ovat nyt sijaiskärsijöinä AKT:n ja EK:n voimanmittelön takia kaatuneen yhteiskuntasopimuksen korvaavissa lakiesityksien vaikutuksissa.

Koska työmarkkinajärjestöt eivät päässeet keskenään sopuun, hallituksen on kannettava vastuunsa. Kilpailukykyä edistävät hallituksen esitykset tulevat aikataulun mukaisesti eduskuntaan alkuvuodesta.

Hallituksen kilpailukykypaketin tarkoituksena on, että saamme työttömälle töitä ja valtiolle verotuloja, joilla voimme rahoittaa sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutuksen ja muun julkisen sektorin menot.

Lomituspalvelulaissa torjuntavoitto

Sosiaali- ja terveysvaliokunta, jossa olen varapuheenjohtajana, sai tänään valmiiksi mietinnön lomituspalvelulaista. Kiitos viljelijöille ja lomittajille sadoista yhteydenotoista, joita olen saanut asiaan liittyen. Olen syksyn taisteluni tuloksiin melko tyytyväinen; kyllä tulevan lain kanssa pärjätään!

Teimme valiokunnassa hallituksen esitykseen muutamia muutoksia, jotka helpottavat maatalousyrittäjien arkea:

Päätimme, että maatalousyrittäjällä on jatkossakin oikeus täydentää tai muuttaa vuosilomahakemustaan määräajan jälkeen. Lisäksi linjasimme, että EU:n vaatimaksi kirjalliseksi sijaisapuhakemukseksi riittää tekstiviesti. Edelleenkin kirjallista hakemusta voi myös täydentää soittamalla lomitusyksikköön.

Voit lukea lisää asiasta tiedotteestani: Maalaisjärki selätti byrokratian lomituspalvelulaissa.

EU:n asedirektiivi uhkaa Suomen reserviläistoimintaa

Juha Sipilän hallitus vie yksimielisesti tiukkoja terveisiä Brysseliin ampuma-asedirektiivistä. Aseita koskevaa tietojenvaihtoa ollaan valmiita lisäämään, mutta tiettyjen asetyyppien hallussapidon ja käytön rajausta Suomi ei kannata.

Kyse on siitä, että EU-komission direktiiviehdotus iskisi voimakkaasti suomalaiseen metsästys- ja reserviläiskulttuuriin. Missään muussa EU-maassa vastaavia käytäntöjä ei ole, joten asedirektiiviä ollaan rakentamassa muuhun kuin suomalaiseen todellisuuteen.

Direktiivi kieltäisi mm. sotilasaseita muistuttavat puoliautomaattiaseet. Pahimmillaan kielto lopettaisi reserviläisammunnat nykymuodossaan kokonaan. Reservin vapaaehtoistoiminta on yksi Suomen maanpuolustuksen peruspilareista, ja reserviläisammunnat muodostavat tärkeän osan reservin osaamisessa. Kielto koskisi myös monia metsästykseen käytettäviä aseita.

Kiellolla olisi puolustuskykyvaikutusten lisäksi myös hallinnollisia ja taloudellisia seuraamuksia, kun ampuma-aseiden omistajilta tulisi lunastaa aseet valtiolle.

Itsenäinen Suomi täyttää 98 vuotta

Kansalliskirjailijamme Sakari Topelius kirjoittaa Maamme-kirjassa, että syntyperästä riippumatta kaikki ne, jotka pitävät Suomea kotimaanaan, noudattavat sen lakeja ja tekevät työtä sen hyväksi, ovat yhtä kansaa. Suomalaisen kulttuurin pioneerin virkkeet pätevät hyvin tämän päivän moninaiseen Suomeen.

Näillä sanoilla toivotan rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille!

Hannakaisa

p.s. Menen Linnan juhliin Koillis-Savon kansallispuvussa. Haluan asuvalinnallani kunnioittaa omaleimaisten ja murteiltaan rikkaiden maakuntien Suomea – olenhan hallitseva murteella puhumisen Suomen mestari 🙂


Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.