Viikkokirje vko 48 – Eroon vastakkainasettelusta, sopiminen kunniaan

Perjantai 27.11.2015

Viikkokirjeeni aiheina ovat tällä viikolla vastakkainasettelu työmarkkinajärjestöissä, lomituspalvelulain eteneminen valiokunnassa sekä ikäystävällisen yhteiskunnan kehittäminen.

Sopimisella eteenpäin

Suomen ongelmat ovat poikkeuksellisen vakavia. Luulisi, että nyt jos koskaan voisimme unohtaa keskinäiset erimielisyytemme ja puhaltaa yhteen hiileen. Valitettavasti näyttää käyvän lähes päinvastoin. Tilanne työmarkkinoilla ja myös laajemmin yhteiskunnassa uhkuu vastakkainasettelua.

Neuvotteluosapuolten pitäisi lakata provosoimasta toisiaan. Suomen etu olisi, että kärjistyneestä tilanteesta huolimatta työmarkkinoilla jatketaan nyt neuvotteluja ja päästään ratkaisuun myös yhteiskuntasopimuksesta. Jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun keskenään, hallitus vie eteenpäin omaa lakipakettiaan.

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius antoi Ylen haastattelussa 26.11. kovaa kritiikkiä keskenään kiisteleville työmarkkinajärjestöille. Saloniuksen mielestä osapuolet ovat takertuneet liikaa muotoseikkoihin ja menettelytapoihin ja unohtaneet tavoitteen, eli kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisen.

Salonius kritisoi myös suomalaisten lakkointoilua, joka heijastuu Suomen luotettavuuteen maailmalla ja lamauttaa jo ennestään heikoilla olevaa kansantaloutta. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen tilanne onkin hälyttävä: meillä oli viime vuonna 143 lakkoa, kun Ruotsissa niitä oli vain viisi ja Norjassa kymmenen.

Poltetun maan politiikka ei tuo Suomeen yhtään työpaikkaa lisää, eikä se ylipäätään edesauta yhteisten ongelmiemme ratkaisemista. Suomi saadaan kuntoon vain sopimalla ja yhteistyössä.

Lomituspalvelulaki on työn alla

Olen saanut tälläkin viikolla lukuisia yhteydenottoja maatalousyrittäjien lomituspalvelulaista. On asioita, joihin olen vielä pyytänyt selvitystä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Haasteena on se, että jokaiselle muutokselle on laskettu sen kustannusvaikutus. Jos jokin säästötoimenpide perutaan, säästöt pitää nipistää jostain muualta.

Yksi näistä selvitettävistä asioista on lomittajan varallaolon maksullisuuden poisto. Toinen taas on, miten sijaisavun kirjallinen pyytäminen lomituksen paikallisyksiköstä voisi toimia ”oikeassa elämässä”, eli onko vaikkapa tekstiviesti riittävä kirjallinen dokumentti. Paperiversiohan ei tule onnistumaan esimerkiksi äkillistä sairaalahoitoa vaativissa tilanteissa.

Kolmas asia koskee oikeutta täydentää tai muuttaa vuosilomahakemusta määräajan päätyttyäkin. Tuntuu kohtuuttomalta, että jo nyt pitäisi varmaksi tietää ensi vuoden vuosiloman ajankohdat.

Vanhan käytännön pitäisi jatkua, eli vaikka seuraavan vuoden vuosilomasuunnitelmat on alustavasti  ilmoitettava jo näin aikaisin, eli edellisen vuoden lopulla, niihin on saanut seuraavana vuonna tehdä muutoksia, kunhan ne tehdään hyvissä ajoin. Hätämenoihinhan vuosilomaa ei ole tarkoitettu. Viime tingassa tehdyt muutokset aiheuttavat paljon työtä ja kuluja lomituspalvelujen järjestäjälle. Ja nuo kulut ovat pois itse lomituspalveluista.

Ikäystävällisen yhteiskunnan kehittämistyöryhmä

Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko kutsui meitä ikäihmisten asioihin perehtyneitä kansanedustajia eri puolueista uuteen työryhmään, jonka tavoitteena olisi kehittää yhteiskunnastamme ikäystävällisempi. Työryhmän ensimmäinen palaveri oli tänään perjantaina täysistunnon jälkeen.

Jo ensimmäiseen kokoukseen oli kutsuttu ikääntymisen asiantuntijoita eri elämänaloilta. Juuri tällaista vuorovaikutusta ”oikean elämän” kanssa tällainen kiireinen kansanedustaja kaipaa! Tuoretta tietoa, tutkittua tai kokemusperäistä, sitä ei koskaan voi olla liikaa.

Vielä ensimmäisessä kokouksessa emme päättäneet, mitä konkreettista aiomme tehdä. Mutta sen päätimme, että työmme alkaa sillä, että kutsumme kokouksiimme lisää asiantuntijoita antamaan työryhmällemme eväitä lähteä tekemään toimenpide-ehdotuksia ikäystävällisemmän ympäristön ja yhteiskunnan rakentamiseksi.

Viikonloppuna Valtimossa ja Kiuruvedellä

Lauantaina ajaa hurrautan Valtimon Marrasmessuille, jossa pidän puoliltapäivin puheen murteella ja sen jälkeen jututan ihmisiä Keskustanaisten pisteellä. Sunnuntaina vietetään ensimmäistä adventtia, ja saan kunnian pitää joulunavauspuheen Kiuruveden torilla klo 13.

Rentouttavaa adventtiviikonloppua toivottaen,
Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.