Viikkokirje vko 46 – Mitä se sote-uudistus oikein tarkoittaa?

Perjantai 13.11.2015

Viime viikonloppuna tehtiin sopimus, joka jää historiaan. Sote-uudistusta oli – tuloksetta – yritetty saada aikaan jo vuosikymmenen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksessa me keskustassa haluamme löytää kestävän tavan turvata palvelujen saatavuus koko Suomessa, myös suurten kasvukeskusten ulkopuolisilla alueilla.

Nyt kun rakenteista on sovittu, alkaa itse asiassa se varsinainen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistustyö. Julkisuudessa keskustelu sote-uudistuksesta pyörii erikoissairaanhoidon ja sairaaloiden vallan- ja vastuidenjaon ympärillä. Keskustalla on kuitenkin kirkkaana mielessä se, että kansalaisten kannalta tärkeimmät palvelukokemukset ovat perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tasolla. Ihmisen arkielämän tasolla.

Moni meistä tarvitsee erikoissairaanhoidon palveluja ehkä vain muutaman kerran elämässään. Kun tarve on, on palvelujen oltava laadukkaita. Perusterveydenhuollon palveluja taas valtaosa meistä tarvitsee läpi elämänsä. Siksi niiden saatavuudella ja laadulla on keskeinen merkitys sille, että sairaus tai vamma tulee viiveettä hoidetuiksi. Peruspalvelujen toimivuus mitataan muun muassa sillä, että neuvola ja kouluterveydenhuolto toimivat, hammastarkastukset tulee tehtyä ja vanhus omaisineen voi luottaa siihen, että tarvittavat palvelut ovat saatavissa, kun oma toimintakyky heikkenee.

Hallitusohjelmaan on kirjattu palvelulupaus. Keskustalle se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että haluamme sote-uudistuksen yhteydessä vihdoin poistaa raja-aidat sosiaali- ja terveyspalvelujen väliltä. Tällä hetkellä byrokratia ja sektorirajat tekevät sen, että ihminen ei tule nähdyksi kokonaisuutena. Vaikka vastaanotolle tulevan ihmisen ulkoinen olemus kertoo, että ongelmat elämänhallinnassa ovat laajoja, hoidetaan vain se vaiva, jonka nojalla ihminen on tullut hakemaan apua. Paikattu haava ei kuitenkaan paranna rikkinäistä mieltä.

Keskustelin aiheesta keskiviikkona Yle Radio Suomen suorassa Ajantasa-lähetyksessä kokoomuksen Sari Sarkomaan ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen kanssa. Lähetys on vielä kuunneltavissa Yle Areenassa: Ajantasan Vallattomasti valtiopäivillä: Sote ja palvelut pelaavat.

Viikonloppuna ohjelmassani on kotitilan navettatöiden lisäksi keskustelua ajankohtaisista asioista Pohjois-Savon Maa- ja kotitalousnaisten edustajakokouksessa Siilinjärvellä sekä juhlapuheen pito Pohjois-Savon Opiston 120-vuotisjuhlassa Kuopiossa.

Rentouttavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.