Viikkokirje vko 45 – Sotesopua odotellessa

Perjantai 6.11.2015

Vaikka nyt vaikuttaakin siltä, ettei tähän maailmaan mitään muuta mahdu kuin tuo sote, niin eipä asia sillä tavalla ole. Elämä jatkuu joka tapauksessa, kuten myös työt eduskunnassa ensi viikolla. Eduskuntaan tulee vielä päätettäväksi paljon uudistuksia ja myös sellaisia leikkauksia, jotka vaikeuttavat meidän monen toimeentuloa. Mutta siitä huolimatta meillä suomalaisilla on asiat isossa kuvassa tosi hyvin.

Tänään vietetään Nenäpäivää, jonka tarkoituksena on kerätä vuosittain varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Tässä maailmassa on miljoonia ja miljoonia ihmisiä ja pieniä lapsia, joilla ei ole käytännössä yhtään mitään. Sen takia muistetaan, että valtaosalla meistä on aihetta kiitollisuuteen. Pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta, ja jos mahdollista, avataan sitä kukkaroa myös niille läheisille, jotka ovat siellä vähän kauempana. Oikein hyvää Nenäpäivää kaikille!

Ja mahtuipa tähän viikkoon hyviäkin uutisia: hallitus on päättänyt lieventää maatalouslomitukseen kohdistuvia säästötoimenpiteitä. Kuluva vuosi on ollut maataloudelle ennätyksellisen synkkä. Maatalouden ahdingosta johtuva maatilojen määrän arvioitua nopeampi väheneminen on johtanut siihen, että lomituspalveluihin kohdistuneista 20 miljoonan euron säästöistä 15 miljoonaa tuleekin kasaan jo tämän rakennemuutoksen kautta. Lomitukseen tehtävät leikkaukset ovat siksi neljä kertaa pelättyä pienemmät.

Lomituspalvelujen turvaaminen on talousvaikeuksissa olevien viljelijöiden jaksamiselle olennaisen tärkeää. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus onkin poistanut monia lomituspalveluihin kaavailtuja leikkauksia, jotka olisivat kohdistuneet kipeästi maatalousyrittäjiin.

Hallitus esittää maatalousyrittäjän vuosilomalomituksen säilyvän jatkossakin maksuttomana ja lomapäivien määrän pysyvän ennallaan. Toisin kuin lausunnoille lähteneessä ehdotuksessa, maatalousyrittäjä saisi edelleen sijaisapua lähiomaisen kuoleman ja hautajaisten sekä maanpuolustusvelvollisuuksien hoitamista varten. Alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna myös kotieläinyksikkörajaa on laskettu ja vaatimus lomituspäivän vähimmäiskestosta on poistettu kokonaan.

Hallituksen esitys löytyy kokonaisuudessaan täältä: Hallituksen esitys 112/2015 lomituspalvelulaista.

Istun tätä kirjoittaessa junassa matkalla koti-Savoon ja Keskustan Pohjois-Savon piirin syyskokoukseen.

Hyvää isänpäiväviikonloppua toivottaen,
Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.