Viikkokirje vko 37 – Isojen päätösten viikko

Perjantai 11.9.2015

Tämä viikko on ollut eduskunnassa hektinen: ensin hallitus julkisti yhteiskuntasopimusta korvaavan kilpailukykypaketin, sitten ensi vuoden budjettiehdotuksen ja lopulta askelmerkit turvapaikanhakijakysymykseen.

Keväällä hallitusohjelmassa julkaistuille toimenpiteille muodostui nyt looginen jatkumo. Hallitusohjelman julkaisun jälkeen nousi suuri huoli siitä, että sosiaalietuuksien leikkauksista kärsivät lähinnä työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset – missä on tavallisten työntekijöiden ja suurituloisten vastuu? Heidän osuutensa kävi selväksi tällä viikolla kilpailukykyä parantavien toimenpiteiden kohdistuessa työssäkäyviin ja budjettiehdotuksen solidaarisuus- ja pääomaverojen muutosten rokottaessa puolestaan hyvätuloisia.

Suomella on takanaan seitsemän laihaa vuotta, joiden aikana niin työttömien määrä kuin valtion velka ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Koko edellinen vaalikausi hukattiin päättämättömyyteen. Jo eduskuntavaalien aikaan kaikki olivat herttaisen yksimielisiä siitä, ettei nykymeno voi jatkua. Tulevalta hallitukselta odotettiin kykyä tehdä päätöksiä.

Kun niitä päätöksiä nyt tehdään, vastassa on hirveä huutomyrsky, jonka takaa pilkottaa harvinaisen vähän vaihtoehtoisia toimenpiteitä. Tekoja tarvitaan kuitenkin heti, eikä vuoden, kahden vuoden tai neljän vuoden päästä. Suomi selviytyy vain uudistumalla. Sovittujen toimien tavoitteena on saada talous kuntoon ja kasvuun, turvata nykyiset työpaikat ja luoda uusia työpaikkoja. Tässä onnistuminen on kaikkien suomalaisten etu.

Yritysten tulisi nyt osoittaa vastuullisuutta käyttämällä saamansa työvoimakustannuksen alennukset uusiin työpaikkoihin, innovaatioihin ja investointeihin. Jos uudistusten myötä esimerkiksi työtön ihminen pääsee sunnuntaina työskentelemään 175 prosentin tuntipalkalla, tavoitteessa on onnistuttu.

Hallitus pyrkii toimimaan mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Muun muassa pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta kevennetään ja Yle-vero poistetaan kokonaan alle 10 300 euroa vuodessa tienaavilta, joita on satojatuhansia. Lisäksi hallitus on valmis myöntämään omat virheensä ja korjaamaan niitä. Hyvänä esimerkkinä on eläkeläisten asumistukipäätös: leikkausta pienennetään ja siirtymäaikaa pidennetään, eli muutos ei astu voimaan vielä ensi vuoden alusta.

Tällä viikolla hallitus sopi myös turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Vapaaehtoisuuden pohjalta Suomi on valmis tekemään oman osuutensa ja osallistumaan kaikkien EU-jäsenvaltioiden yhdessä sopimaan taakanjakoon. Lisäksi hallitus haluaa kehittää toimia maahantulijoiden pikaiseksi rekisteröimiseksi sekä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden nopeaksi palauttamiseksi. Nämä ovat tärkeitä asioita, jotta oikeasti hädänalaiset ihmiset saavat mahdollisimman nopeasti oleskeluluvan ja viralliset kotouttamistoimenpiteet voidaan aloittaa.

Kotouttamisen onnistuminen on kohtalon kysymys – ja onnistuessaan meille onnekas asia. Suomeen kotoutuneet, kielen oppineet ja työhaluiset tulijat ovat juuri sitä, mitä harmaantuva ja eläköityvä työllisten joukkomme kipeästi kaipaa. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla oikeus mielekkääseen työntekoon heti maahantulonsa jälkeen – on järjetöntä, että nykyinen lainsäädäntö estää sen. Muun muassa tähän ongelmaan aion puuttua keskustan kansanedustajien maahanmuuttotyöryhmässä, johon minut tällä viikolla valittiin. Töitä riittää, mutta niitä tänne on tultu tekemäänkin.

Hannakaisa Heikkinen
TtM, maatalousyrittäjä
kansanedustaja

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.