Viikkokirje vko 35 – Keskustaedustajien kesäkokouksessa tarmokas ote

Perjantai 28.8.2015

Tämä viikko alkoi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokouksella Joensuussa. Me alueen kansanedustajat, maakuntavaikuttajat ja paikalliset päättäjät keskustelimme muun muassa alueiden ajankohtaisista edunvalvonta-asioista, biotaloudesta sekä hallituksen kunta- ja uudistuspolitiikan suunnitelmista. On aina yhtä hienoa huomata, kuinka puoluerajat ylittävä yhteistyö sujuu oman kotiseutumme hyväksi.

Joensuun jälkeen matka jatkui Helsinkiin, keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukseen. Yhtenä pääpuheenaiheista kokouksessa oli luonnollisesti yhteiskuntasopimuksen kariutuminen, joka tuo lisäpainetta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Hallitus pohtii paraikaa, millä keinoilla yritystemme kansainvälistä kilpailukykyä voitaisiin parantaa. Ohjaavana periaatteena pitää olla oikeudenmukaisuus: toimenpiteet eivät saisi kohdistua samoille ihmisryhmille, joita hallitusohjelmassa päätetyt leikkaukset jo rokottavat. Lisäksi hallitus haluaa saada aikaan mahdollisimman tasapainoisen kokonaisuuden, jossa halvempien yksikkötyökustannusten vastapainona työntekijöidenkin asemaa parannetaan.

Jotta talous saataisiin jälleen kasvu-uralle, on hallituksen ryhdyttävä myös toimenpiteisiin, joilla vuosikymmeniä työelämää vinouttaneet sosiaali- ja työttömyysturvan kannustinloukut vihdoin poistetaan. Minua harmittaa sellaisten yritysten puolesta, jotka eivät löydä sitoutuneita työntekijöitä samalla, kun Suomen työttömyysluvut vain jatkavat kasvuaan. Tietysti on paljon ihmisiä, joilla on todellisia vaikeuksia työllistyä. Kuitenkin siinä mennään pieleen, jos työttömyysturvan varaan halutaan jäädä vain sen helppouden takia. Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin työttömänä olo.

Kehotin kokouksessa hallitusta puuttumaan sosiaaliturvan kannustinloukkuihin järjestämällä perustulokokeilun, joka on yksi hallitusohjelmassa mainituista kärkihankkeista tälle vaalikaudelle. Ainakin yksi paikallisista kokeilualueista voisi sijaita korkeasta työttömyydestä kärsivässä Savo-Karjalassa. Yhdeltä luukulta saatavan perustulon tavoitteena olisi korvata ajansaatossa monimutkaistunut sosiaalietuuksien vyyhti ja siten poistaa tahattomasti syntyneet esteet työnteolle. Hallitus julkaisee kärkihankelistauksensa ensi viikolla.

Paljon keskustelua kokouksessa herätti myös alati kiihtyvä siirtolaisten virta Eurooppaan. Olemme aivan uuden ajan edessä: kyseessä ovat suurimmat kansainvaellukset sitten maailmansotien. Joka päivä saamme lukea hirvittäviä uutisia ihmiskohtaloista: satoja ihmisiä kuolee Euroopan rajoilla. Kuitenkin on huomioitava, että myös terroristijärjestö Isis on pelotellut käyttävänsä tilannetta hyväkseen soluttamalla radikalisoituneita jäseniään Eurooppaan tätäkin kautta.

Samaan aikaan vastakkainasettelu lisääntyy huolestuttavasti yhteiskunnallisessa keskustelussa – vastakkaisille näkemyksille ei näytä olevan ymmärrystä puolin eikä toisin. Asiaan on tartuttava niin sisä- kuin ulkopoliittisesti. Keskustan eduskuntaryhmä haluaa perehtyä tähän tärkeään kysymykseen läpikotaisesti ja perustaa siksi maahanmuuttopoliittisen työryhmän. Ryhmän tehtävänä on löytää ratkaisuja ja käydä asiallista, perusteellista keskustelua aiheesta.

Hannakaisa Heikkinen
TtM, maatalousyrittäjä
kansanedustaja

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.