Viikkokirje vko 34 – Maakuntakierroksia ja pettymys yhteiskuntasopimuksen kohtalosta

Perjantai 21.8.2015

Kesä on hujahtanut ohitse vauhdikkaasti kotitilan töitä tehdessä ja erilaisia kesätapahtumia kiertäessä. Vaikka kesäiset ilmat ovat oikeastaan vasta saapuneet Suomeen, työt ja koulut ovat jo suurimmalla osalla alkaneet. Itse olen tällä viikolla päässyt kiertämään Savo-Karjalaa yritysvierailujen ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tutustumismatkan myötä.

Viikon pääuutinen on yhteiskuntasopimuksen kaatuminen. Hallituksen tavoitteena oli suomalaisyritysten kilpailukyvyn parantaminen vähintään viidellä prosentilla. Perusideana oli, että työnantaja saa samalla rahalla enemmän työtä ja tulosta. Kilpailukyvyn kasvattaminen on oleellisen tärkeää vientivetoiselle Suomelle, jotta yrityksemme pärjäisivät kansainvälisessä kilpailussa. Suomeen investoiminen tehtäisiin näin kannattavammaksi, suomalaiset yritykset voittaisivat enemmän tarjouskilpailuja ja saisivat enemmän tilauksia. Työ loisi työtä ja verotuloja. Yhä useammalla suomalaisella olisi rahaa kulutettavaksi suomalaisiin palveluihin ja tuotteisiin.

Kaikki osapuolet eivät kuitenkaan olleet valmiita sitoutumaan näihin konkreettisiin tavoitteisiin ja tinkimään saavutetuista eduistaan. Kriisitietoisuus Suomen taloustilanteesta ei ehkä vieläkään ollut riittävä. Neuvottelut eivät kuitenkaan enää voi jatkua, vaan nyt pitää ryhtyä toimeen. Yhteiskuntasopimus ei tietenkään olisi ollut ainoa ratkaisu Suomen talouden ongelmiin, mutta se olisi ollut tärkeä askel oikeaan suuntaan. Jäljelle jäävät vaihtoehdot ovat nimittäin vielä huonompia. Hallitus ei silti halua turvautua uhkana olleisiin lisäleikkauksiin ja veronkorotuksiin kuin viime hädässä.  Parhaillaan mietitäänkin vaihtoehtoisia keinoja Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiselle. Suunnitelma aiotaan julkistaa alkusyksyn aikana.

Työ ja yrittäjyys olivat tällä viikolla keskiössä myös käydessäni Pielavedellä ja Lieksassa tutustumassa paikallisiin yrityksiin Savon ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien vieraana. Pielavedellä teemana olivat yksinyrittäjyys ja sen haasteet. Vierailulla puhuttivat niin alv:n alarajan nostaminen kuin yrittäjien sosiaaliturva- ja eläkeasiat. Lieksassa taas päivän pysähdyttävin uutinen oli se, että yrityksillä on suuria vaikeuksia saada rekrytoitua sitoutuneita työntekijöitä. Esimerkiksi nopeasti kasvanut Porokylän Leipomo on aloittanut rekrytointikoulutuksen, jonne haettiin kymmentä leipomoalalle koulutettavaa. Kuudelle olisi luvassa vakityöpaikka ja lopuille neljälle osa-aikatöitä. Vaan ei löytynyt Lieksasta kymmentä työhaluista. Samaan aikaan kunnassa on noin 20 %:n työttömyysaste. Jossakin mättää nyt pahasti…

Torstain ja perjantain olin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kesämatkalla Pohjois-Savossa. Ensimmäisenä vierailimme Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteellisessä yksikössä, jonka puolesta olin onnistuneesti taistelemassa edellisellä eduskuntakaudellani. Vierailulla sai tuntea ylpeyttä suunterveyden ammattilaisten hienoista koulutuspuitteista. Suunterveydellä on suuri merkitys ihmisen kokonaishyvinvointiin: tulehdus suussa voi pahimmassa tapauksessa estää esimerkiksi elintärkeän sydänleikkauksen. Kävimme myös Kuopion uudessa synnytyssairaalassa, Kaarisairaalassa. Oli hieno nähdä, kuinka KYS:n entisestä takapihasta on rakennettu moderni, viihtyisä ja asiakasystävällinen sairaala, jossa erityiskiitosta saavat riskisynnyttäjien upeat tilat.

Valiokuntalaisille avartava vierailukohde oli vanhusten perhehoitoyksikkö Kuopiossa. Tämä vanhusystävällinen hoitomuoto on koti- ja laitoshoidon välimuoto: ammattimainen hoito tapahtuu kodeissa, joita lainsäädäntö ei velvoita muokkaamaan laitosmaisiksi. Sen ansiosta perhehoito tuo myös maaseudulle uusia työmahdollisuuksia. Kävimme myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa, jonka on uutisoitu olevan alueellistamisprosessin takia epävarmuuden tilassa. Fimeassa oli kuitenkin aistittavissa positiivinen tunnelma. Uskon, että hyvän keskusteluyhteyden ja alueellistamisprosessin kautta opittuihin uusiin vahvuustekijöihin keskittymisen ansiosta Kuopio tulee jatkossa olemaan Fimean päätoimipiste. Alueellistamispäätös on saanut koko organisaation kehittämään toimintatapojaan – muun muassa paikasta riippumatonta työntekoa on lisätty. Kuopiossa yhteistyö Itä-Suomen yliopiston kanssa on poikinut maailmanluokan tutkimushankkeita lääketurvallisuuteen ja lääkkeiden oikeaan käyttöön liittyen. Fimealaisten mukaan myös uusien työntekijöiden rekrytointi on helpompaa, kun toimipaikkoja on ympäri Suomen.

Valiokuntavierailun viimeinen kohde oli Sydän-Savon maatalouslomitukseen tutustuminen Maaninkajärven koululla. Lomitukseen tulee lakimuutos ja kohdistuu 20 miljoonan euron säästöpaineet sote-valiokunnan ollessa eduskunnassa se, joka antaa hallituksen esityksestä mietinnön. Halusin tämän vierailun ehdottomasti mukaan matkamme ohjelmaan, koska olen valiokuntamme ainoa varsinainen jäsen, jolla on lomituksesta omakohtaista kokemusta. Kaiken kaikkiaan valiokuntamatka oli onnistunut kokemus kaikille kansanedustajille – savolainen vieraanvaraisuus ihastutti, ja me kaikki saimme varmasti paljon eväitä valiokuntatyöskentelyyn.

 

Aurinkoista loppukesää toivottaen,

Hannakaisa Heikkinen
TtM, maatalousyrittäjä
kansanedustaja

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.