Viikkokirje vko 27 – Aurinkoista kesää!

Perjantai 3.7.2015

Tällä viikolla eduskunta kokoontui täysistuntoihin viimeisen kerran ennen kesätaukoa. Keskusteluissa puitiin niin Kreikan tilannetta kuin työllisyysmäärärahojen riittävyyttä.

Vielä on täysin arvailujen varassa, mihin Kreikan talouskriisi johtaa ja joudutaanko eduskunta kenties kutsumaan koolle lähiviikkoina sen vuoksi. Syitä Kreikan katastrofiin on monia, mutta ilmeisimpänä on valheisiin, korruptioon ja oman edun tavoitteluun pohjautuva julkisen vallan käyttö.  Kreikka ei ole pystynyt riittäviin ja oikeisiin rakenteellisiin muutoksiin edes nyt viime vuosien aikana, jolloin muut EU-maat ovat vaatineet niitä lainoituksensa ehtona.

Kreikassa valtavaksi paisunut julkinen talous ei tarkoita kattavaa sosiaaliturvaa tai toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää, vaan monenlaisia palkkio- ja etuusjärjestelmiä: valtion virkamiehiä ei voinut erottaa, mutta eläkkeelle sai jäädä 50-vuotiaana, bonuksia sai jo työpaikalle saapumisesta ja vuodessa maksettiin 14 kuukauden palkka. Suomen talouden ongelmat ovat vakavia, mutta onneksi tilanteemme ei kuitenkaan ole vielä verrattavissa Kreikan tilanteeseen. Mutta vaikka Kreikkaan verrattuna asiamme ovat vielä hyvällä mallilla, se ei tarkoita sitä, että voimme jatkaa ruususen unta.

Sanotaan, että köyhän paras turva on vahva julkinen talous. Sen takia on tärkeää, että hallituksella on nyt rohkeutta tehdä kipeitäkin päätöksiä. Julkisten menojen leikkauksiakin tärkeämpää on saada luotua uutta työtä ja kasvattaa vientiä. Siksi yhteiskunnassamme tarvitaan muutoksia, joilla saamme aikaan investointihalukkuutta. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että suomalaisen työn yksikkökustannusten pitää olla kilpailukykyisiä suhteessa kilpailijamaihin. Työllistämisen Suomessa on oltava kannattavaa.

Nyt on aika, jolloin saavutetuista eduista pitää tinkiä. Erityisesti niiden, joilla asiat ovat hyvin. Mielestäni tämän päivän hyväosaisia ovat ne, joilla on pysyvä työpaikka. Silloin on mahdollisuutta saada lainaa ja ylipäänsä suunnitella tulevaisuutta. Sitä mahdollisuutta ei työttömällä ole. Siksi poru esimerkiksi päivittäisen työajan pidentämisestä 15 minuutilla niin sanotun tuottavuusloikan aikaansaamiseksi tuntuu ylimitoitetulta.

Alkuviikon istunnoissa käsiteltiin hallituksen toinen lisätalousarvio tälle vuodelle. Hallituksen esitykseen ei sisältynyt ehdotusta työllisyysmäärärahojen lisäämisestä, vaikka kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon sisältyvät työllisyysmäärärahat ovat saadun selvityksen mukaan suurelta osin jo sidottu ja vaikka työllisyysmäärärahojen monin paikoin arvioidaan loppuvan jo alkusyksyyn mennessä.

Tilanne muun muassa meillä Pohjois-Savossa on vaikea. Erityisesti riittämättömän palkkatuen, kiristyneiden sakkomaksuehtojen ja rahoituksen kohdentumisen aiheuttamien ongelmien vuoksi kunnat voivat ajautua kestämättömään tilanteeseen. Ahdinkoa on kuitenkin mahdollista lieventää valtion taholta oikein kohdentuvalla lisärahoituksella ja tarkoituksenmukaisella työ- ja elinkeinoviranomaisten poliittisella ohjauksella. Onkin tärkeää, että hallitus seuraa tarkoin työllisyysmäärärahojen riittävyyttä ja että työllisyysmäärärahojen lisätarvetta arvioidaan tarvittaessa jo alkusyksyn aikana.

Tätä lukiessanne olen todennäköisesti navetassa. Eduskunnan istuntotauko tarkoittaa minulle mieluisaa työleiriä kotitilallamme. Heinäkuussa on luvassa myös ihania kesätapahtumia eri puolilla Savo-Karjalaa. Kurkista menot kotisivujeni kalenterista ja poikkea juttusille! Kesän aikana kirjoittelen kuulumisia hieman epäsäännöllisemmin – normaalirytmiin palaan viikkokirjeen osalta elokuun puolella.

Rentouttavaa kesälomaa toivottaen,
Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.