Viikkokirje vko 24 – Suomi ja suomalaiset kuntoon

Perjantai 12.6.2015

Tervehdys hyvät lukijat!

Kuluvalla viikolla me Savo-Karjalan edustajat olemme kokoustaneet pariinkin otteeseen maakunnan asioista: asialistalla ovat olleet niin biotalous, paikallisradioiden toimintaedellytykset ja Itä-Suomen poliisilaitos kuin maakuntaliitot ja ammattikorkeakoulut. On hienoa huomata, kuinka hallitus-oppositiorajat menettävät merkityksensä, kun yhdistämme voimamme alueemme edunvalvonnan puolesta.

Hallitusohjelmasta on käyty tälläkin viikolla monia keskusteluja. Keskeisimpiä teemoja on hyvätuloisten osallistuminen Suomi-talkoisiin: pitäisikö sen tapahtua vapaaehtoisesti vai verotuksen kautta? On hyvä muistaa, että hallitusohjelmassa on myös rikkaita rokottavia linjauksia, kuten solidaarisuus- ja raippaverojen jatkaminen. Oman lisänsä debattiin toi EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, joka vetosi kirjeessään yritysjohtajia alentamaan palkkojaan tai tekemään lahjoituksia tärkeinä pitämilleen yhteiskunnan aloille. Alahuhdan ajatus on kaunis: tällä tavalla yritysjohtajatkin osoittaisivat olevansa samassa veneessä muun kansakunnan kanssa.

Lahjoituksissa ei sinänsä ole mitään väärää – valtion ja kuntien taloustilanne on niin hirvittävän huono, että järjestöjä ja kansalaisyhteiskuntaa on voitava tukea myös yksityisin lahjoituksin. Minua kuitenkin huolestuttaa hiukan tuen jakautuminen eri toimijoiden kesken. Verovaroja kohdennetaan sellaisiin yleishyödyllisiin kohteisiin, jotka eivät välttämättä ole kaikkein mediaseksikkäimpiä tai eniten talouskasvua tuottavia. Yritysjohtajille tärkeät sektorit tuskin vastaavat yksi yhteen yhteiskunnan tämänkaltaisia rahantarpeita.

Minä en ole vielä koskaan törmännyt sellaiseen hyvin toimeentulevaan ihmiseen, joka ei olisi halukas maksamaan pikkuisen lisää veroja yhteisen hyvän puolesta. Palkkatulojen veronkiristykset eivät kuitenkaan ole toimivin reitti, koska monet suurituloiset saavat huomattavan osan tuloistaan palkan sijaan esimerkiksi osinkoina. Kannatankin julkisuudessa väläyteltyä vaihtoehtoa, että suurimpien pääomatulojen verotusta voisi hieman kiristää. Tämä voisi antaa oivan lähtökohdan esimerkiksi yhteiskuntasopimuksen toteutumiselle.

Hallitusohjelman monet positiiviset linjaukset tuppaavat jäämään median talouskeskusteluissa taka-alalle. Kirjoitin tällä viikolla Savon Sanomissa ja Karjalaisessa terveyden edistämisen kärkihankkeesta, joka sekä lisää ihmisten hyvinvointia että tuo säästöjä yhteiskunnalle. Tekojen ja terveen elämän arvostuksen on lähdettävä kotoa ja kouluista ja jatkuttava aina työelämään ja myös ikäihmisten toimintaan. Hallitusohjelmassa onkin ansiokkaasti linjattu, että peruskouluissa liikutaan jatkossa tunti päivässä.

STM:n laskelmien mukaan suomalaisten kansantautien sairastavuuden väheneminen terveimmän väestönosan tasolle tarkoittaisi ainakin noin 80 000 henkilötyövuoden lisäystä ja noin 1,5 – 2 miljardin euron suoria terveydenhoitokustannusten säästöjä. Kannustankin kaikkia teitä lukijoitani osallistumaan tänä viikonloppuna Suomen taloustalkoisiin käymällä vaikkapa läheistenne kanssa kävelylenkillä kesäisen vehreässä luonnossa. Puutarhatyöt, kivien keruu pelloilta tai muu hyötyliikunta on jo sitten kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Liikunnallista viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.