Viikkokirje vko 23 – Valiokuntapaikat jakoon

Perjantai 5.6.2015

Lämmin tervehdys hyvät lukijat!

Hallitusohjelmasta käytiin tällä viikolla polveileva täysistuntokeskustelu hallituksen ja opposition välillä. Istunnot kestivät tiistaina ja keskiviikkona pitkälle iltaan; minäkin pidin molempina päivinä puheenvuoroja vielä iltayhdeksän ja kymmenen aikoihin. Keskustelu oli värikästä, mutta ikävä kyllä paikoin jopa ala-arvoista muutaman oppositioedustajan unohtaessa normaalit käytöstavat.

Pääministeri Sipilä ja monet muut hallituspuolueiden edustajat sanoivat moneen kertaan, että opposition rakentavia ehdotuksia mielellään kuunnellaan, jos sellaisia esitetään. Arvostan kristillisdemokraatteja, jotka lupasivat tehdä sellaista oppositiopolitiikkaa kuin keskusta viime kaudella: ei räksytetä ja vastusteta asioita ihan vain muodon vuoksi, vaan esitetään todellisia vaihtoehtoja ja tuetaan hallitusta silloin, kun siihen on aihetta.

Tätä eduskuntaviikkoa leimasivat myös useat valinnat: muun muassa valiokuntapaikat jaettiin edustajille. Keskustan eduskuntaryhmä valitsi minut sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajaksi. Valiokunnan puheenjohtajan paikka on oppositiolla, SDP:n Tuula Haataisella, joten olen valiokunnassa hallituksen pääedustaja ja sikäli aika kovalla paikalla. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on alkavalla vaalikaudella merkittävä rooli muun muassa sote-uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa. Lisäksi valiokunta käsittelee muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja maksuja, sosiaalivakuutusta, eläkelainsäädäntöä sekä ympäristöterveydenhuoltoa koskevia asioita. Töitä siis riittää, mutta niitähän tänne tultiin tekemään.

Kansanterveystieteilijänä haluan tässä pestissä painottaa erityisesti terveyden edistämisen merkitystä sosiaali- ja terveyspolitiikassa. Eri väestöryhmien terveyserojen kaventaminen on nimittäin paitsi inhimillisyys- ja tasa-arvokysymys, myös valtiontaloudellinen kysymys. Suomalaisten terveyserojen kaventamisella voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia ja samalla saada julkiselle taloudelle miljardisäästöt. Sote-valiokunnan lisäksi minut nimettiin työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan ja Kelan valtuutetuksi. Minulla on siis täysin samat luottamustehtäväpaikat kuin edellisellä eduskuntakaudellakin; nyt vain olen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja!

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi tällä viikolla myös uuden ryhmäpuheenjohtajiston. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi Matti Vanhanen ja varapuheenjohtajiksi Elsi Katainen ja Markus Lohi. Vanhanen on oikea valinta puheenjohtajaksi: hän osoitti todellista johtajuutta ja poliittisen pelisilmänsä heti hallitusohjelmasta käydyssä täysistuntokeskustelussa. Vain pari tuntia valintansa jälkeen Vanhanen piti valtiomiesmäisen ryhmäpuheenvuoron kunnioitettavasti ilman mitään papereita.

Savo-Karjalan alueen edunvalvonta on hyvällä tolalla, kun Anu Vehviläinen on kunta- ja uudistusministeri, Elsi Katainen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, minä sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja vielä KD:n Sari Essayah todennäköisesti syksyllä valitaan puolueensa puheenjohtajaksi. Ensi viikolla me Savo-Karjalan edustajat kokoustamme pariinkin otteeseen maakunnan asioista: agendalla on niin biotalous, Itä-Suomen poliisilaitos kuin maakuntaliitot ja ammattikorkeakoulut.

Kesäistä viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.