Viikkokirje vko 22 – Hallitusohjelmassa paljon hyvääkin

Tervehdys lukijoille!

Sipilän työhallitus on nyt virallisesti koossa: hallitusohjelma on valmis ja ministerit nimitetty. Pääministeri Juha Sipilän lisäksi keskustan ministerijoukkueeseen on valittu Olli Rehn elinkeinoministeriksi, Kimmo Tiilikainen maatalous- ja ympäristöministeriksi, Anu Vehviläinen kunta- ja uudistusministeriksi, Anne Berner liikenne- ja viestintäministeriksi sekä Juha Rehula ja Annika Saarikko jaetulla ministerikaudella perhe- ja peruspalveluministeriksi niin, että Rehula hoitaa työtä ensimmäiset kaksi vuotta ja Saarikko jatkaa loppukauden. Tämä salkunjakoratkaisu on paitsi osoitus hyvästä yhteishengestä, myös erinomainen esimerkki siitä, miten nuori nainen voi yhdistää uran ja perheen.

Keskustan ministeriketjusta löytyy paljon kokemusta ja osaamista eri yhteiskunnan aloilta, mutta myös muutoshenkeä. Ministereiden taustalla me kansanedustajat tarjoamme heidänkin käyttöönsä oman asiantuntemuksemme, jotta eri maakuntien asiat tulevat huomioitua jo valmisteluvaiheessa tasapuolisesti. On hienoa, että myös Savo-Karjala sai oman ministerinsä joensuulaisesta, Leppävirralta kotoisin olevasta konkaripoliitikko Anu Vehviläisestä.

Hallitusohjelma sisälsi odotetusti vaikeita leikkauspäätöksiä valtion menoihin. Päätökset ovat kuitenkin välttämättömiä, koska viimeisinä vuosina hallitsemattomaksi kiihtynyt valtion velkaantumiskierre on pysäytettävä. Ei ole reilua elää nyt yli varojemme ja sysätä velkaa lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi. Kiitos runsaasta palautteesta, jota olette lähettäneet. Suurimman osan mielestä ohjelma on kaikesta huolimatta oikeudenmukainen.

Hallitusohjelmassa on tosiaan paljon hyvää: mahdollisimman suuri osa suunnitelluista säästöistä tapahtuu rakenteellisten uudistusten avulla ja sääntelyä vähentämällä, eikä suorilla rahallisilla leikkauksilla. Muun muassa maataloustukien leikkaukset kohdennetaan byrokratian purkamiseen ja näennäisviljelyyn. Kuntien tehtäviä ja asumisen ja rakentamisen sääntelyä vähennetään, ja esimerkiksi sote-uudistuksella saadaan sekä säästöjä että sujuvuutta ihmisten peruspalveluihin.

Omais- ja perhehoidon kehittämiseen tulee kymmeniä miljoonia euroja lisätukea. Savo-Karjalan kannalta tärkeää ovat myös satojen miljoonien eurojen panostukset tiemäärärahoihin ja biotalouden edistämiseen. Hallituksen tavoitteena on hiiletön Suomi 2030: tuontiöljyn ja -kivihiilen sijaan Suomi siirtyy liikkumaan ja lämmittämään uusiutuvalla energialla, joka myös työllistää kotimaassa. Kiertotaloudessa ja puhtaassa teknologiassa on kasvavat vientimarkkinat.

Yrittäjyyttä ja työntekoa tuetaan monin eri keinoin muun muassa ansiotuloverotuksen kevennyksillä, yrittäjävähennyksellä ja helpottamalla sukupolvenvaihdoksia perintöveroa keventäen. Hallitus haluaa myös purkaa sosiaaliturvan kannustinloukkuja kokeilemalla perustuloa, jonka tavoitteena on, että kaikesta työnteosta tulee kannattavaa. Nuorisotakuutakin kehitetään ja sille annetaan lisäresursseja, jotta kaikille peruskoulun päättäville saadaan taattua koulutus-, työ- tai kuntoutuspaikka.

Ensi viikolla hallitusohjelmasta käydään vielä keskustelu ja äänestys täysistunnossa. Myös lopulliset valiokuntapaikat jaetaan kansanedustajille ja keskustan eduskuntaryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa. Sitten työt Suomen kuntoon laittamiseksi voivat todenteolla alkaa.

Aurinkoista valmistujais- ja koulujen päättäjäisviikonloppua toivottaen,

Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja

Ps. Katso kaikki uudet ministerit tästä linkistä: Sipilän hallituksen ministerit.

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.