Viikkokirje vko 21 – Päihdepolitiikalla suuret säästöt

Lämmin tervehdys lukijoille!

Kiireet ovat jatkuneet eduskunnassa tälläkin viikolla. Smolnassa olemme neuvotelleet hyvinvointiryhmän strategiaa ja kärkihankkeita tulevalle hallitukselle. Teemoina ovat muun muassa terveyden edistäminen sekä vanhusten, perheiden ja vammaisten sosiaali- ja terveysasiat.

Keskiviikkoaamuna osallistuin Päihdepäivät 2015-tapahtuman alkoholipolitiikkaa käsittelevään seminaariin. Alkoholiin liittyvät kysymykset koskettavat ja kiinnostavat meitä suomalaisia syvästi. Aihe herättää meissä kuumiakin tunteita. Sen sai huomata myös eduskuntavaalien alla: huolimatta syvästä taantumasta, jossa Suomi on ja huolimatta Ukrainan kriisistä, joka suuresti vaikuttaa suomalaisiin mm. Venäjän vastapakotteiden muodossa, suurin kohu kansan keskuudessa syntyi huhusta, että keskustalla on takataskussaan suunnitelmia ”laimentaa” kaupassa myytävää olutta!

Kansainvälisesti tietoisuus alkoholihaitoista on vahvistunut ja ajattelu on kulkenut kohti pohjoismaista alkoholipolitiikkaa – Suomessa kuitenkin halutaan ottaa siitä etäisyyttä. Keskustelussa usein viitataan liikaan holhoukseen ja vaaditaan keskieurooppalaista alkoholipolitiikkaa.

Kansanterveystieteilijänä jaksan kuitenkin sinnikkäästi puhua terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn puolesta. Varsinkin nyt, kun meidän tulisi löytää miljardien säästöt julkisista menoista, olisi valtavan tärkeää panostaa sairauksien ehkäisyyn, sillä ennaltaehkäisty sairaus on halvin sairaus. Ja jos ihmisten sairastavuuden alentamisen kautta saataisiin säästöjä terveydenhuoltomenoissa, tarkoittaisi se, että leikkaustarve toisaalla pienenisi.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi tupakan kokonaiskustannuksien olevan julkiselle sektorille 1,5 miljardia euroa vuodessa. Alkoholinkäyttö puolestaan aiheuttaa arviolta noin 1 miljardin euron haittakustannukset julkiselle sektorille. Mielestäni nämä luvut ovat sellaisia, että päihdepolitiikalla tulisi olla näkyvämpi rooli päätöksenteossa. Hallituskauden aikana pelkästään tupakasta ja alkoholista aiheutuvat kustannukset (yhteensä noin 10 miljardia euroa) ovat moninkertaisesti suuremmat kuin muodostumassa olevan hallituksen kaavailemat julkisen talouden säästötarpeet (4 miljardia euroa)!

Päihdepäivien seminaarissa Lauri Beekman Nordic Alcohol and Drug Policy Networkista toi myönteisiä uutisia eteläisen naapurimme Viron alkoholipolitiikan linjauksista: Virossa on päätetty nostaa alkoholiveroa asteittain 55 % vuosien 2016 – 2020 välillä ja sillä toivotaan olevan hillitsevä vaikutus niin kutsuttuun ”viinaralliin” Suomenlahden yli.

Sote-asioiden lisäksi tällä viikolla ovat puhuttaneet yrittäjyys ja maakunnan edunvalvonta. Suomen Yrittäjät järjesti kansanedustajille seminaarin, jossa tapasin myös oman nimikkoyrittäjäni Kati Ruotsalaisen (Ruotsalainen Oy) Nilsiältä. Kansanedustaja saa yrittäjästä luottokontaktin ja luontevan yhteyden yrittäjän arkeen. Tilaisuudessa yrittäjät kertoivat arkiesimerkkejä sääntelystä, joka on joskus aivan käsittämätöntä. On aika tarttua toimeen ja purkaa työntekoa ja yrittäjyyttä estävää byrokratiaa. Keskusta listasi jo viime vuonna 101 ehdotusta turhan byrokratian purkamiseksi. Listaan voit tutustua tästä linkistä.

Maakunnan edunvalvonnan puitteissa joukko meitä Savo-Karjalan kansanedustajia sai eduskuntaan vieraita Iisalmen käräjäoikeudesta. Oikeusministeriö on esittänyt käräjäoikeuksien määrän vähentämistä, ja lakkauttamisuhan alla ovat Savo-Karjalassa Iisalmen, Varkauden ja Nurmeksen toimipisteet. Keskittäminen ei kuitenkaan aina johda säästöihin, koska seurauksena ovat muun muassa kasvavat matkakustannukset ja kerrannaisvaikutukset alueen työllisyyteen ja palveluihin. Tässä asiassa ja monissa muissa me vaalipiirin edustajat tulemme tekemään yhteistä edunvalvontaa, emmekä jakaudu hallitus-oppositioleireihin.

Nyt perjantai-iltana lennän koti-Savoon. Huomenna pääsen sään salliessa keräämään peltokanankaalia kotitilamme pelloilta. Tuon rikkakasvin kitkeminen on jostain syystä intohimoni, ja olen saanutkin sen pysymään hyvin aisoissa, eikä peltokanankaali ole ryöpsähtänyt ongelmaksi pelloillamme. Jotta jatkuvuus tässä työssä olisi turvattu, pitää minun yrittää innostaa poikani hommaan. Siinäpä huomisen haaste!

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.