Viikkokirje vko 20 – Savo-Karjalan ja koko Suomen asialla

Tervehdys hyvät lukijat!

Hallitusneuvottelut ovat edenneet tällä viikolla hyvää vauhtia. Juha Sipilän jämäkkää johtamistapaa ovat kiitelleet myös muiden puolueiden edustajat. On hienoa, että Sipilä, Soini ja Stubb kehuvat jokaisessa tiedotustilaisuudessa kilpaa puolueiden välillä vallitsevaa luottamusta. Toivon tilanteen jatkuvan, sillä sopusointuinen hallitus on toimintakykyinen ja aikaansaava, koska voimavarat voi käyttää keskinäisen kiistelyn sijaan Suomen taloustilanteen kohentamiseen ja rakenteiden uudistamiseen.

Savo-Karjalan kansanedustajat ovat hallitusneuvotteluissa hyvin edustettuina. Eri neuvotteluryhmissä ovat vaalipiirin keskustalaisista mukana minä ja Elsi Katainen (hyvinvointiryhmässä aiheesta riippuen), Markku Rossi (kestävän julkisen talouden ryhmässä) ja Anu Vehviläinen (ryhmässä toimintatavat, johtaminen, digitalisaatio, normien purku ja kokeilut, sekä aiemmin jo työnsä päättäneessä strategiatyön ryhmässä) sekä perussuomalaisten Kimmo Kivelä (ryhmässä koulutus ja osaaminen). Lisäksi Seppo Kääriäinen istui jo neuvottelut valmiiksi saaneessa ulko- ja turvallisuuspolitiikan ryhmässä.

Minä olin tämän perjantaipäivän mukana neuvottelemassa hyvinvointiryhmässä. Ryhmämme tehtävänä on kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltoa muun muassa siirtämällä painopiste sairauksien hoidosta niiden ennaltaehkäisyyn. Terveyden edistäminen nimittäin sekä lisää suomalaisten hyvinvointia että tuo säästöjä yhteiskunnalle. Kirjoitin aiheesta viime viikolla tiedotteen, jonka voitte lukea tästä linkistä. Myös vanhuspalvelut ja omaishoito ovat keskeisiä hyvinvointiryhmässä linjattavia asioita.
Hallitusneuvotteluiden ja niihin valmistautumisen ohella olen tällä viikolla kokoustanut niin Savo-Karjalan kuin koko Itä- ja Pohjois-Suomen asioihin liittyen. Maanantaina me Savo-Karjalan kansanedustajat tapasimme maakuntaliittojen väkeä Kuopiossa ja muotoilimme suuntaviivoja alueemme edunvalvontaan. Tiistaina taas pidettiin Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntien kokous, johon osallistui kansanedustajien lisäksi monia maakuntavaikuttajia. Itä- ja Pohjois-Suomen neuvotteluntien tavoitteissa on paljon yhteisiä painopisteitä koskien muun muassa liikennettä, biotaloutta ja matkailua.

Myös kotona oli jännittävä päivä tänään, kun huippulehmällemme Eskimolle tehtiin alkiohuuhtelu. Tuloksena oli viisi alkiota, jotka siirrettiin välittömästi muiden lehmien kohtuihin. Parin viikon päästä tiedämme, kuinka monessa kohdussa lähtivät elämään pienenpienet alkiot, joista on odotettavissa lehmävasikka reilun yhdeksän kuukauden päästä. Nuo vasikat todella ovat 90 % todennäköisyydellä lehmävasikoita, sillä munasolujen hedelmöittämisessä käytettiin sukupuolilajiteltua spermaa. Lennän yökoneella kotiin ja viikonloppuna ehdin taas tehdä lasten kanssa kevättouhuja puutarhassa ja rentoutua navettahommissa fyysisen työn avulla. Sunnuntai-iltana sitten takaisin Helsinkiin, sillä hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina.

Rentouttavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja