Viikkokirje vko 19 – Hallitusneuvottelut alkavat

Lämmin tervehdys hyvät lukijat!

Kirjoitan tästä lähtien perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina täällä kotisivuillani, mutta ensi viikosta lähtien kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, ilmoita osoitteesi eduskunta-avustajalleni Sara Huhtaselle (sara.huhtanen[at]eduskunta.fi), niin hän lisää sinut postituslistalle.
Viikon merkittävin tapahtuma oli hallitustunnustelija Juha Sipilän ilmoitus hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista. Sipilän johtamien keskustelujen ja ennakkokysymysten jälkeen keskusta teki valinnan, että hallitus yritetään muodostaa kolmen suuren puolueen, keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten, kesken. Tälle hallituspohjalle ei ole vielä annettu virallista nimeä, mutta ilmoille on heitetty muun muassa kolmen ässän, perusporvari- ja sinimultahallitus.

Jos trio Sipilä, Soini ja Stubb onnistuu hallituksen muodostamisessa, he tulevat olemaan toistensa kanssa tiiviimmin kuin moni aviopari. Siksi on hyvä muistaa, että intohimon lisäksi tarvitaan keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta. Maamme tulevaisuus on seuraavan hallituksen käsissä. Tulevien viikkojen neuvottelut ovat varmasti raskaat ja vaikeat. Kolmen ässän kolmikko voi kuitenkin parhaimmillaan olla sekä toimintakykyinen että aikaansaava.

Toinen viikon suurista uutisista oli yhteiskuntasopimuksen kaatuminen. Sopimusta olisi tarvittu kirittämään Suomen kilpailukykyä, koska vientimme ei vedä. Talouskasvu on olematon ja työttömyys kasvaa jatkuvasti. Valtio velkaantuu nopeammin kuin koskaan ennen. Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa. Nyt luku on jo yli 96 miljardia. Yhteiskuntasopimus mittasi suomalaisten kykyä ja halua yhteisvastuuseen.

Sipilän sanoin yhteiskuntasopimuksessa oli ideana, että ”kohtuuden tekoja on syytä odottaa erityisesti niiltä, joiden tulevaisuus on turvattu”. Jos tekisimme tunnin verran enemmän töitä viikossa nykyisellä palkalla, voisimme välttää yhden miljardin leikkaukset. Silloin nekin luopuisivat, jotka ovat saaneet pitää työpaikkansa. He luopuisivat yhdestä tunnista vapaa-aikaa viikossa.
Hallituksella on nyt edessään kova ja välttämätön leikkausten tie, jonka kohteeksi joutuvat myös hyvinvointipalvelut ja tulonsiirrot, kuten verovähennykset, lapsilisät, asumistuet, toimeentulotuet ja työttömyyskorvaukset. Keskustan tehtävä hallituksessa on kuitenkin taata sosiaalisesti oikeudenmukainen politiikka: heikoimmistakin pidetään huolta. Ihmisarvo ja kestävä luontosuhde eivät saa jäädä talouskasvun tavoittelun jalkoihin.

Hallitusneuvottelujen ajaksi keskustan kansanedustajat jaettiin valiokuntiin pääosin aakkosjärjestyksessä. Minä istun toukokuun ajan talousvaliokunnassa ja lakivaliokunnassa sekä EU-asioista päättävän suuren valiokunnan varajäsenenä. Valiokuntapaikat jaetaan uudelleen hallitusneuvottelujen loputtua. Silloin käynnistyy myös varsinainen lainsäädäntötyö.
Kotimaakunnasta voisi mainita, että Savon Yrittäjien Yrittäjän ääni -kampanja jatkuu vaalien jälkeen niin, että jokaiselle kansanedustajalle on nyt nimetty omasta maakunnasta nimikkoyrittäjä.

Kansanedustaja saa yrittäjästä luottokontaktin ja luontevan yhteyden yrittäjän arkeen. Toisaalta nimikkoyrittäjistä muodostuu Savon Yrittäjille verkosto, jonka kautta konkreettista tietoa yrittäjän elämästä välitetään päätöksentekoon.
Minun nimikkoyrittäjäni on nilsiäläinen Kati Ruotsalainen (Ruotsalainen Oy).
Nyt on hyvä aloittaa viikonloppu. Näin tekevät myös kaikki hallitusneuvottelijat. Töitä jatketaan taas ensi viikolla uusin voimin.

Aurinkoista äitienpäiväviikonloppua toivottaen,
Hannakaisa Heikkinen
TtM, kansanedustaja