Viikkokirje – Viikko 9

Yhteiskuntasopimus syntyi ja pääministerillä oli tähän astisen kautensa onnellisin päivä. Syytä tyytyväisyyteen onkin. Tässä viikkokirjeessä on yhteiskuntasopimuksen lisäksi Maaseutuviraston toiminnasta, tupakkalaista sekä soten valinnanvapauslinjauksesta.
Historiallisella yhteiskuntasopimuksella tulevaisuudenuskoa
 
Pääministeri, hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat uurastaneet yhteiskuntasopimuksen eteen. Pitkäjänteinen sopimisen tie tuotti upean tuloksen, jota voi luonnehtia historialliseksi.

Yhteiskuntasopimus tuo rauhan työmarkkinoille ja vakaan näkymän investoijille. Suomen kilpailukyky paranee ja työllisyys kohenee. Taloudelle tämä merkitsee käännekohtaa. Synkkyys vaihtui toivoon. Juuri koskaan aikaisemmin Suomen talous- ja työllisyystilanne ei ole vaatinut työssä olevia joustamaan tällä tavalla. Työajan pidentäminen ja lomarahojen leikkaus julkisella puolella ovat työntekijöiltä merkittäviä kädenojennuksia. Kriisitietoisuus on levinnyt laajalti.

Kiitän mitä nöyrimmin työntekijöitä tästä!
Vielä ensi maanantaina on viimeinen siunaus yhteiskuntasopimukselle, kun SAK:n alaiset liitot äänestävät hyväksyvätkö he neuvotellun sopimuksen. Sen jälkeen edessä ovat liittokohtaiset neuvottelut, joissa ratkaisu varsinaisesti laitetaan täytäntöön. Nyt paikallisen sopimisen mahdollisuudet aukeavat myös niissä työehtosopimuksissa, joissa se ei ole ennen ollut mahdollista. Tämä on hyvä asia ja askel eteenpäin. Mielestäni myönteistä työntekijöiden kannalta ovat myös esitykset muutosturvan parannuksia irtisanomistilanteessa.
Mielipahaa Maaseutuvirastosta
On vaikea edes ilmaista sitä kyllästymisen, vihastumisen ja välillä epätoivonkin määrää, jonka Mavi on minussa aiheuttanut. Lupaus toisensa jälkeen petetään ja kärsijänä ovat maantalouden toimijat.
Mavi on useasti jo aiheuttanut suurta mielipahaa sekä todellisia taloudellisia vaikeuksia lukemattomille suomalaisille. Kohtuuden raja on nyt minun mielestäni ylitetty. Enkä onneksi ole yksin kiukussani. Mitta on täynnä.
Mitään konkreettista ratkaisua ei vielä minulla ole sinulle lohdutukseksi antaa, mutta uskon että asiaan puututaan aivan lähiaikoina. Mavin johto ei nauti enää eduskuntaryhmämme luottamusta ja viraston toimintatapojen on muututtava.

Tupakkalaki savuaa istuntosalissa

Tupakkalaki puhututtaa niin eduskunnassa kuin sen ulkopuolellakin. Kansalaispalautetta on tullut reilusti. On tietysti hienoa, että kansanedustajaan otetaan yhteyttä asian tiimoilta. Näkemyksiä on tullut runsaasti ja kaikki eivät tietenkään ole yhteneväisiä. On mielipidettä liiasta holhouksesta kuin liian kevyistä kiristystoimista.
Uuden tupakkalain on tarkoitus tulla voimaan 20.5.2016, jolloin Suomen on muiden EU:n jäsenmaiden tapaan viimeistään pantava täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi. Osa ehdotetuista muutoksista perustuu Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin.
Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet astuvat saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa muun muassa ostoikärajan ja myynnin osalta. Niin sanotut karkkimaut kielletään sähkötupakasta.
Taloyhtiö voisi jatkossa puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Kunnan viranomainen voisi määrätä tupakointikiellon, jos savua voisi rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua esimerkiksi parvekkeelta toiselle.
Sähkötupakasta on paljon mielipiteitä. Tupakkaa, sähkötupakkaa ja vieroitusvalmisteita ei voi kuitenkaan keskenään verrata, eikä siihen ole tarvettakaan. Vieroitusvalmisteet ovat lääkelain alaisia, tupakka luonnollisesti ei sitä ole ja myöskään sähkötupakka ei sitä ole. Sähkötupakkavalmistajat eivät ole lääkelain alle vieroitusvalmisteiden rinnalle halunneet vaan ovat valinneet linjakseen toimia tupakan rinnalla. Tällöin sähkötupakka rinnastetaan tupakan kanssa samalle viivalle.
Olen vahvasti hallituksen esityksen takana.
Valinnanvapaudesta
Sipilän hallitus sopi viime vuoden marraskuussa osana sosiaali- ja terveyspalveluiden rakennetta ja rahoitusta koskevaa poliittista linjausta palveluiden valinnanvapaudesta. Tavoitteena on, että jatkossa käyttäjä voisi pääsääntöisesti itse valita palveluiden tarjoajan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajista. Tuolloin sovittiin, että valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö astuu voimaan samaan aikaan uuden maakuntapohjaisen soten kanssa vuoden 2019 alussa.

Valinnanvapauteen on suhtauduttava asiaan kuuluvalla vakavuudella. Kyseessä on iso periaatteellinen linjaus, joka muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen perusteita.

On selvää, että valinnanvapautta on käytännön tasolla edistettävä vaiheittain. Käyttäjälähtöinen valinnanvapaus ei saa olla itseisarvo, mutta huolellisesti valmisteltuna ja taidokkaasti toteutettuna se on erinomainen väline palvelujen parantamiseen ja suomalaisten hyvinvoinnin lisääntymiseen.

Ratkaisuja etsitään niihin kysymyksiin ja ongelmiin, joita valinnanvapauden tulo monessa herättää. Onko piikki auki ja kustannukset karkaamassa? Menestyvätkö vain suuret yritykset? Toteutuuko palveluiden tavoiteltu integraatio? Ei mitään pieniä pähkinöitä purtavaksi!

Tällä kertaa en lähdekään kohti Kiuruvettä vaan Keniaa. Edessä on Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan matka, joka kestää koko ensi viikon. Jos yhteydet toimivat, viikon päästä viikkokirjeessä siis saattaa olla tuulahdus asiaa myös Afrikasta!

Iloa viikonloppuun ja alkavaan kevääseen! Joko olet kuullut lintujen heränneen laulamaan lisääntyneen valon myötä?

Hannakaisa

– See more at: http://www.rapakko.fi/viikkokirje-92016#sthash.bvqIS3Nw.dpuf