Viikkokirje viikko 48

Perjantai 1.12.2017

Viikkokirjeessä on aiheena muun muassa Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelma, omaishoito sekä EU:n ja Afrikan unionin huippukokous.

Terveiden tilojen vuosikymmen

Eduskunta kuuli pääministerin ilmoituksen Terveiden tilojen vuosikymmen –toimenpideohjelmasta. Toimepideohjelma on seurausta hallituksen tarmokkaasta otteesta sisäilmaongelmiin puuttumisessa. Ohjelma linjaa yhteistyötä seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi sisäilmasta kärsivien auttamiseksi. Samalla on tarkoitus vakiinnuttaa toimintatapaa, jossa julkisten rakennusten sisäilmaongelmien ennaltaehkäisy on osa kiinteistönhoidon arkea, jolloin ongelmiin puututaan aina ripeästi.

Sisäilmaongelmaisia julkisia rakennuksia on liki jokaisessa Suomen kunnassa. Tilanne on hälyttävä. Monet päiväkotilapset ja koulujen oppilaat viettävät arkipäivänsä tiloissa, joiden sisäilmassa on merkittäviä puutteita. Omassa puheenvuorossani nostin esiin myös sisäilmaongelmista kärsivät työntekijät. Meillä ei pitäisi olla varaa sisäilmaongelmista johtuviin sairauspoissaoloihin tai pahimmassa tapauksessa työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Valtioneuvoston Terveet tilat –sivusto löytyy täältä: http://vnk.fi/terveet-tilat-2028

 

Omaishoito puhutti kyselytunnilla

Torstain kyselytunnilla keskusteltiin tärkeästä aiheesta, omaishoidon tilanteesta.

Mielestäni tärkein teko omaishoitajien tasapuolisen kohtelun eteen on se, että mahdollisimman moni omaishoitaja pääsisi virallisen omaishoidontuen piiriin. Tämän vuoksi hallituksen 75 miljoonan panostus omais- ja perhehoitoon on valtavan tärkeä teko.

Kyselytunnin keskusteluissa nostettiin esiin, että omaishoitajan jaksaminen ja se edistäminen. Sain keskustelussa puheenvuoron ja nostin esiin perhehoidon merkityksen omaishoitoa jaksamista edistävänä tekijänä. Valitettavasti perhehoito ei ole kovin tunnettua ja kysyinkin ministeriltä mitä voimme tehdä, jotta tietoisuus perhehoidosta lisääntyisi. Ministeri Saarikko kehotti huomioimaan perhehoidon kehittämistä myös soten maakunnallisessa valmistelutyössä ikäihmisten hoidon vaihtoehtona.

 

Nuorissa on tulevaisuus – Sipilä osallistui EU:n ja Afrikan unionin huippukokoukseen

Pääministeri Juha Sipilä osallistui viikolla Norsunluurannikolla Euroopan unionin ja Afrikan Unioniin väliseen huippukokoukseen.

Sipilä myös nosti kokouksessa voimakkaasti esille nuorten asiat. Niin Suomen, koko Euroopan kuin Afrikankin tulevaisuuden kehitys riippuu nuorista ja siitä, että nuoret saisivat töitä ja tulevaisuuden näkymiä.

Yhtenä ratkaisuna hän otti esille Erasmus vaihto-opiskelijaohjelman laajentamisen Afrikkaan. Erasmus-ohjelman myötä miljoonat eurooppalaiset nuoret ovat saaneet mahdollisuuden kouluttautua toisessa ohjelman osallistujamaassa. Sipilä sanoi Ylelle, että ottamalla Afrikan maat ohjelmaan mukaan, afrikkalaiset nuoret pääsisivät opiskelevaan Eurooppaan ja kartuttamaan näin osaamistaan, joka lopulta auttaisi myös heidän kotimaansa kehittymistä.

Alkoholilaki

Alkoholilain kokonaisuudistus tulee pian eduskunnan päätettäväksi.

Joissain puolueissa on halua koplata alkoholiveron korotus ja alkoholituotteiden tilavuusprosentti yhteen. Eli mikäli alkoholiverotusta korotetaan, voidaan kaupassa myytävän alkoholin alkoholipitoisuuttakin korottaa, sillä korkeampi verotus hillitsee kulutusta. Nämä kaksi asiaa eivät kuitenkaan kuulu yhteen.

Lisäksi on muistettava, että jos alkoholiveron korotus perutaan, on nuo 100 miljoonaa etsittävä jostain muualta. Sosiaaliturvan ja koulutuksen lisäleikkaukset tai lisävelan ottaminen alkoholiveron noston perumisen takia eivät todella tule kuuloon. Jos kaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta myydään jatkossa 5,5 %:n tuotteita, silloin todellakin tarvitaan lisämiljoonia alkoholihaittojen paikkailuun. Eihän alkoholista saatavat verotulot tälläkään hetkellä kata alkoholihaittojen kustannuksia.

Minua haastateltiin alkoholipolitiikasta viime viikon lauantain Helsingin Sanomiin. Jutun voi lukea tästä linkistä: https://www.hs.fi/paivanlehti/25112017/art-2000005463780.html?share=de0e5a7c97264e97c61aa550c0f77b90

 

Opposition välikysymys eriarvoistumisesta

Oppositio jätti välikysymyksen eriarvoistumisesta. Välikysymys ei saanut kuitenkaan taakse koko oppositiota, sillä Kd. ja RKP eivät halunneet sitä allekirjoittaa.

Välikysymys käsitellään eduskunnassa torstaina 7. joulukuuta. Saan kunnian toimia Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitäjänä. Keskustan linja on se, että vahva työllisyys on parasta eriarvoisuuden ehkäisyä. Tänäkin vuonna tuhannet ja tuhannet suomalaiset ovat saaneet työpaikan. Haluamme toimia voimakkaasti sen eteen, että jokainen suomalainen pääsisi talouskasvun hedelmistä osalliseksi.

__

Tänään perjantaina osallistun Kiuruveden Keskustan kunnallisjärjestön kokoukseen Kehäkympissä. Huomenna lauantaina osallistun Pohjois-Savon MTK:n 100-vuotisjuhlaan Kuopiossa. Pidän tilaisuudessa juhlapuheen.

Ensi viikolla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlat huipentuvat. Eduskunnassa on tiistaina juhlaistunto. Keskiviikkona osallistun puolisoni kanssa Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanottoon Presidentinlinnassa. Kuten Savon Sanomatkin kertoi, kunnioitan juhlaa pukeutumalla tänä vuonna sinivalkoiseen https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Savosta-l%C3%A4htee-sinivalkoisia-mekkoja-Presidentinlinnaan-Klassista-ja-yksinkertaista-pit%C3%A4%C3%A4-olla/1076293.

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa

 

 

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.