Viikkokirje 46/2017

Pe 17.11.2017

 

Viikkokirjeessä on aiheena muun muassa Eduskunnan 100 vuotta korkeimman vallan käyttäjänä Suomessa, Nuorten uusi itsenäisyysjulistus -kilpailu, sekä ensi vuoden talousarvion täydennys.

 

Eduskunta 100 vuotta korkeimman vallan käyttäjänä.

Keskiviikkona 15.11 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun eduskunta julistautui korkeimman vallan käyttäjäksi Suomessa.

Tuolloin 100 vuotta sitten oli Venäjällä tapahtunut ns. lokakuun vallankumous ja oli epäselvää kenelle keisarille kuulunut valta Suomessa nyt kuuluisi. Porvaristo ehdotti, että eduskunta ehdottaisi vallan siirtämisestä väliaikaisesti senaatin talousosastolle. Maalaisliitto puheenjohtajansa Santeri Alkion johdolla puolestaan esitti, että eduskunta ottaisi vallan itselleen. Maalaisliiton ehdotus voitti äänin 127-68. Päätös oli historiallinen, sen jälkeen korkein valta on ollut Suomen kansan valitsemalla eduskunnalla.

Korkeimman vallan käyttäjäksi julistautunut eduskunta nimitti sittemmin maahan hallituksen, P.E. Svinhufvudin johtaman senaatin. Senatti toi itsenäisyysjulkistuksen eduskuntaan 4. joulukuuta ja se hyväksyttiin kahta päivää myöhemmin.

 

Nuorten uusi itsenäisyysjulistus –kilpailun voitto Kuopioon

Suomalaisia koululaisia kutsuttiin osallistumaan kilpailuun, jonka tarkoituksena oli luoda Suomeen uusi itsenäisyysjulistus ja visio seuraavalle sadalle vuodelle, nuorten näkökulmasta. Tuon kilpailun palkintoja jaettiin Eduskunnassa keskiviikkona 15.11.

Kilpailuun tuli noin 150 ehdotusta ja palkintoja olivat jakamassa Eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä palkintoraadin puheenjohtaja rouva Jenni Haukio.

Kilpailun valtakunnallinen pääpalkinto tuli Savoon, sillä kilpailun voittajaksi julistettiin Kuopion Lyseon lukion oppilaiden työ. Voittajaryhmään kuuluvat opiskelijat Olli Kaksonen, Rasmus Keinänen, Santeri Leinonen ja Antti Rossinen.

Lämpimät onnittelut upeasta saavutuksesta! Kilpailuraadin valintaperusteiden mukaan tekstissä on selkeä, aikaa kestävä visio tulevaisuudesta ja tähän näkemykseen on helppo yhtyä. Visio on luettavissa 100visio –sivustolla: http://www.100visio.fi/fi/ajankohtaista/uusi-itsenaisyysjulistus-valittu.

Eduskunnan puhemies Lohela lupasi tilaisuudessa, että julistus toimitetaan paperisena kaikille kansanedustajille ohjaamaan valtiopäivätyötä.

 

Hallitus täydensi talousarviota

Hallitus täydensi torstaina 16.11 ensivuoden talousarvioitaan. Hallitus halusi kiinnittää huomiota erityisesti liikenteen turvallisuuteen.

Tasoristeysten turvallisuuden parantamiseen kohdisttiin kahden miljoonan euron lisämääräraha. Lisäksi Kirri-Tikkakoski –moottoritien rakentamiseen Keski-Suomessa varataan 139 miljoonan euron rahoitus. Hanke on valtakunnallisesti tärkeä ja se palvelee Keski-Suomen elinkeinoelämän lisäksi nelostien liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä esimerkiksi biotalouden tuotteiden kuljetuksia

Esitys sisälsi myös 9 miljoonan euron korotuksen rintamaveteraanien palveluihin. Näin turvataan, että veteraanien kotiin vietäviin palveluihin varatut määrärahat ovat riittävät ja kaikilla veteraaneilla on mahdollisuus päästä heille tarkoitettujen palveluiden piiriin.

Lisäksi esitys sisältää täydennyksiä kuntien valtio-osuuksiin.

 

TOIMI -hankkeen parlamentaarinen seurantaryhmä

Valtioneuvosto nimesi Perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän. Edustan tässä valtiosihteeri Paula Lehtomäen johtamassa ryhmässä Keskustan eduskuntaryhmää. Eduskuntaryhmien edustajien lisäksi seurantaryhmään kuuluu työmarkkinoiden keskusjärjestöjen edustajia, sekä yrittäjien ja keskeisten sote-järjestöjen edustajia.

TOIMI- hankkeen tehtävänä on valmistella työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta.  Tätä työtä tehdään eduskuntavaaleja 2019 ajatellen, vaalikeskusteluiden taustalle halutaan tuottaa yhteistä tietopohjaa ja etenemisen vaihtoehtoja. Varsinaisten perusturvan kokonaisuudistuksen linjauksien tekeminen jää seuraavaan hallitusohjelmaan ja seuraavalle kaudelle.

 

 

Osallistun tänään perjantaina klo 18 alkavaan Keskustan Pohjois-Savon piirin syyskokoukseen. Lauantaina on vuorossa maakunnallinen yrittäjäjuhla Sonkajärvellä ja sunnuntaina klo 13 olen Ylä-Savon Keskustanaisten tilaisuudessa Ravintola Safoxissa Varpaisjärvellä.

 

Mukavaa viikonloppua!

Hannakaisa
Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.