Viikkokirje 43/2017

Perjantai 27.10.

 

Viikkokirjeen aiheena on tällä kertaa muun muassa tuki- ja liikuntaelinterveys sekä maatalousyrittäjien lomitusmaksujen alennus.

 

Päättäjien on otettava tuki- ja liikuntaelinterveys vakavasti

 

Vierailin torstaina Tuki- ja liikuntaelinliiton tilaisuudessa, jossa esiteltiin kuntapäättäjille tehdyn kyselyn tuloksia. Iso osa kuntapäättäjiä ja virkamiehiä ei tunnista miten he voisivat edistää tule-terveyttä kotikunnassaan ja vastuun asiasta nähtiin olevan ensisijaisesti yksilöllä itsellään. Esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelu, arkiliikuntaan kannattavat ratkaisut ja esimerkiksi kevyenliikenteen väylien kunnossapito edistävät kaikki osaltaan kuntalaisten tule-terveyttä.

Pitkäaikaisista tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsii noin 1,7 miljoonaa suomalaista. Tästä on arvioitu tulevan 3-4 mrd euron vuosittaiset kustannukset ja summan arvellaan olevan kasvussa. Kustannukset muodostuvat muun muassa sairaanhoidosta, lääkkeistä, kuntoutuksesta, sairauspoissaoloista, työkyvyttömyyseläkkeistä sekä menetetystä työpanoksesta.  Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat eniten työpoissaoloja. Lisäksi erityisesti lasten ja nuorten tule-sairaudet ovat kasvussa ja samanaikaisesti vanhusväestön osuus kasvaa. Hintalapusta on tulossa kohtuuton.

On aidosti syytä pysähtyä pohtimaan, miten rakennamme yhteiskuntaa, joka kannustaa toimimaan sekä terveisiin valintoihin. Haluaisin erityisesti kääntää katsetta kunta-päättäjiin, sillä ihmisten arki tapahtuu jokaisen omassa kotikunnassa: Tule-terveys tulisi ehdottomasti ottaa huomioon kuntien ja tulevien maakuntien strategiatyössä. Asukkaiden fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi luo elinvoimaa ja kohentaa taloutta. Ne kunnat menestyvät, jotka valitsevat panostaa asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin.

 

Maatalousyrittäjien lomitusmaksuihin alennuksia vuonna 2018

Hallitus haluaa parantaa maatalousyrittäjien työssäjaksamista esittämällä lomitusmaksuihin alennuksia. Esityksen mukaisesti vuonna 2018 maatalousyrittäjän tuloihin sidottua laskennallista sijaisavun tuntimaksua alennettaisiin 4,59 prosentilla.  Sijaisapumaksua alentamalla pyritään tukemaan yrittäjien mahdollisuutta irrottautua työstä myös sairaana tai perhevapaalla.

Kotieläintaloutta harjoittavalla maatalousyrittäjällä on oikeus sijaisapuun silloin, kun hän ei pysty huolehtimaan yrityksen hoitoon kuuluvista välttämättömistä tehtävistään laissa säädetyn tilapäisen syyn vuoksi. Sijaisavusta noin 95 prosenttia käytetään työkyvyttömyystilanteissa ja perhevapaisiin.

 

Vierailu Lapinjärvellä

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan keskustalaiset jäsenet vierailivat keskiviikko-iltana pienessä Lapinjärven kunnassa Itä-Uudellamaalla. Lapinjärvi oli kiinnostava vierailukohde monestakin syystä: Kunnan työttömyysaste on pudonnut lyhyessä ajassa huomattavan paljon aktiivisen työllistämispolitiikan myötä, Lapinjärvi on ryhtynyt suunnittelemaan muistiystävällistä taajamaa muistisairaiden turvallisen liikkumisen mahdollistamiseksi ja lisäksi Lapinjärvellä toimii myös maan ainoa siviilipalveluskeskus.

Pieni kunta toimii erinomaisena esimerkkinä monelle isommallekin. Toivottavasti Lapinjärven innovatiivinen esimerkki kannustaa myös muita kuntia. Meille kansanedustajille vierailu antoi paljon eväitä.

 

Valinnanvapaudesta Iisalmen Sanomista

Kirjoitin Iisalmen Sanomiin kolumnivuorollani valinnanvapauslainsäädännöstä ja etenkin asiakassetelistä. Valinnanvapaus on hyvä työväline sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta itsetarkoitusta siitä ei saa tulla. Kolumnini on luettavissa kotisivuillani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/valinnanvapauden-pitaa-olla-renki-ei-isanta/

 

A-Studiossa keskusteltiin terveysjättien lobbauksesta

Tiistai-iltana vierailin Ylen A-studiossa yhdessä Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partasen kanssa. Keskustelu käsitteli isojen terveyspalvelutoimijoiden aktiivista lobbausta sote-uudistuksen tiimoilta. Ohjelman tallenne on katsottavissa tästä https://areena.yle.fi/1-4266292

 

 

Ensi viikolla eduskunnassa on syysistuntotauko. Syksy on ollut kiivastahtinen, joten hetken hengähdys tulee tarpeen. Maanantaina on vuorossa maakuntahallituksen kokous, tiistaina puolestaan osallistun Vaalijalan 110-vuotisseminaariin Kuopiossa.

 

Viikon päätteeksi ikään kuin loppukevennyksenä tämän päiväisen Savon Sanomien Toivasen pilapiirros. Vaikka kuva on pilaileva, asia on täyttä totta: Julkinen terveydenhuolto on Keskustalle ja minulle henkilökohtaisesti tärkeä. Pilapiirros on nähtävissä täällä.

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen, Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.