Viikkokirje viikko 41/2018

Perjantaina 12.lokakuuta

 

Viikkokirjeen aiheena on mm. tuore ilmastonmuutos-raportti, tällä viikolla vietetty Vanhusten viikko sekä tyttöjen oikeudet.

 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii toimiamme

Tällä viikolla julkaistiin hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n erikoisraportti, jonka viesti on vakava: Ilmastonmuutoksen eteneminen on saatava pysähtymään. Ilmaston lämpeneminen olisi pysäytettävä 1,5 asteeseen, joka jo sellaisenaan aiheuttaa suuria ongelmia. Mutta jos ilmasto lämpenee kaksi astetta, ovat vaikutukset dramaattisella tavalla vakavampia.

Raportin viesti on vakava ja se on jo aiheuttanut runsaasti yhteiskunnallista keskustelua. Olemme varmasti yli puolue- ja muiden rajojen kaikki yksimielisiä siitä, että emme halua nähdä raportin enteileviä vakavia vaikutuksia, mitkä realisoituvat ilmaston lämmetessä yli kipurajan. Kärsijänä ovat ensimmäisenä erityisesti ne alueet, joiden ihmiset ovat jo entisestään köyhiä ja joilla on sen vuoksi heikoimmat mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutoksin aiheuttamiin uhkiin.

Pääministeri Sipilä on jo ilmoittanut kutsuvansa puolueet koolle pyöreän pöydän ympärille pohtimaan yhteisiä keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kilpalaulannan ja toistemme syyttelyn sijaan tarvitsemme mahdollisimman laajan parlamentaarisen yhteisymmärryksen Suomen ilmastopolitiikasta. Tarvitsemme kunnianhimoisen suunnan, joka kestää yli vaalikausien.

 

Vanhusten viikko – iloa toimeliaisuudesta

Tällä viikolla Suomessa on vietetty jo perinteeksi tullutta vanhustenviikkoa. Viikon teema on tänä vuonna Iloa toimeliaisuudesta. Viime viikonloppuna osallistuin vanhustenviikon juhliin Vihannissa, Raahessa ja vielä valtakunnallisessa pääjuhlassa Kuopiossa. Tuon valtakunnallisen pääjuhlan tallenteen voi katsoa tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=GD3-oQ1qQZk&feature=youtu.be Juhlapuheeni alkaa noin 33 minuutin kohdalla.

Kirjoitin vanhustenviikon teemoista kolumnin Iisalmen Sanomiin. Kolumnini voi käydä lukemassa kotisivuiltani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/iloa-toimeliaisuudesta/

 

Tyttöjen päivä

Eilen torstaina vietettiin YK:n kansanivälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota tyttöjen asemaan kotimaassa ja maailmalla. Samalla päivä on myös juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Eduskunnassa oli päivän aikana tapahtumia, joissa nostettiin esiin tyttöjen oikeuksiin vaikuttavia tekijöitä.

Osana tyttöjen päivää tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Viime vuonna pääministeri Juha Sipilä luovutti oman paikkansa päiväksi, tänä vuonna paikkansa luovutti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen. Ulkoasiainvaliokunnan johdossa oli yhden päivän ajan liperiläinen Minttu Kurki.

 

Liikenteeseen tulossa hitaampia kevytautoja.

Liikenneministeri Anne Berner on esitellyt eduskunnalle lakiehdotuksen, jolla tietynlaiset henkilöautot voitaisiin muuttaa kevytautoiksi. Se tarkoittaa, että autoilla voisi ajaa korkeintaan nopeutta 45 km/h. Kevytautot vastaavat erityisesti haja-asutusalueiden nuorten tarpeeseen ja antaa mahdollisuuden kulkea kouluun ja harrastuksiin turvallisemmin kuin esimerkiksi kevytrakenteisella mopoautolla.

Kevytautoksi on mahdollista muuttaa henkilöauto, joka on otettu käyttöön aikaisintaan vuoden 2014 jälkeen. Kevytauto saisi jatkossakin olla korkeintaan kymmenen vuoden ikäinen. Näin liikenteeseen saadaan hitaita autoja, jotka kuitenkin olisivat suhteellisen uusia, hyväkuntoisia, ympäristöystävällisiä ja turvallisia.
Lakiesityksen mukaan kevytauton voisi aina muuntaa takaisin henkilöautoksi. Tällainen tilanne voi olla, jos kevytautoa käyttänyt nuori täyttää 18 vuotta ja saavuttaa henkilöauton ajo-oikeuden tai ikääntyneen ei ole enää turvallista ajaa edes hiljaisilla nopeuksilla.

 

Keskustan eduskuntaryhmä jalkautuu tulevana viikonloppuna

Keskustan kansanedustajat jalkautuvat kymmeniin tapahtumiin tulevan viikonlopun aikana, kaikkiin vaalipiireihin. Minut kutsuttiin vierailulle Varsinais-Suomeen. Olen tavattavissa lauantaina 13.10. seuraavasti: Klo 10 Somero, K-Supermarket, Klo 11.30 Koski TL, Klo 12.45 Marttila, Osuuspankki. Nähdään ja keskustellaan!

 

Viikonlopputerveisin, Hannakaisa