Viikkokirje viikko 36

Pe 8.9.2017

Tämänkertaisen viikkokirjeen aiheena on muun muassa eduskunnan paluu eduskuntataloon, yhdessä kansanedustaja Puskan kanssa jättämäni kirjallinen kysymys, sekä viime aikoina voimistunut vastakkainasettelu kaupungin ja maaseudun välillä.

 

Remontoitu eduskuntatalo otettiin käyttöön

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi tiistaina 5.syyskuuta peruskorjatussa, upeassa ja arvokkaassa Eduskuntatalossa. Minulle tämä tarkoitti paluuta eduskuntataloon kuuden vuoden jälkeen.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela toivoi avauspuheessaan, että arvokas ympäristö toisi arvokkuutta myös kansanedustajien käytökseen ja puheeseen. Tähän toiveeseen on helppo yhtyä.

 

Vierailut eduskuntatalossa

​Eduskuntatalon peruskorjauksen valmistumisen myötä monia ymmärrettävästi kiinnostaa vierailla talossa opastetulla kierroksella. Opastetut vierailut yleisölle alkavat maanantaina 16.10.2017.

Eduskuntatalossa järjestetään avoimet ovet 14.-15.10. ja 18.-19.11.2017 klo 11-16. Avointen ovien päivänä vieraat voivat osallistua kiertokävelyyn ja tutustua eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella. Eduskuntatalo on nyt kovan kiinnostuksen kohteena, joten opastukset ovat kovin varattuja. Erityisen ruuhkainen ajankohta on torstai ennen kyselytuntia. Syksyn opaskierroksista 85 prosenttia on jo varattu, vapaana on ainoastaan joitain yksittäisiä aamuaikoja. Kevään opaskierrokset tulevat varattavaksi myöhemmin.

Lisätietoja opastuksesta ja eduskuntavierailusta löytyy eduskunnan sivulta: https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/vierailulle_eduskuntaan/Sivut/default.aspx. Sivuilta pääsee vapaasti varaamaan opaskierroksen omalle ryhmälleen.

 

Kirjallinen kysymys energiajuomien rajoittamisesta alle 15-vuotiailta

Jätin kansanedustaja Pekka Puskan kanssa kirjallisen kysymyksen koskien energiajuomien rajoittamista alle 15-vuotiailta. Energiajuomat ovat hyvin suosittuja nuorten ja varsinkin poikien keskuudessa. Kofeiinia sisältävillä energiajuomilla on todettu olevan monia terveyttä haittaavia vaikutuksia, jotka liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen sekä mahdollisesti erilaisiin muihin ainesosiin. Nämä terveyshaitat voivat näkyä muun muassa painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä ja sydänperäisinä vaivoina.

Monet kaupat ovat jo tällä hetkellä kieltäytyneet myymästä energiajuomia alle 15-vuotiaille. Kaupat ovat laatineet kieltoja esimerkiksi yhteistyössä vanhempainyhdistysten kanssa, sillä ongelmat näkyvät niin kodeissa kuin kouluissa. Lainsäädäntöä ei kuitenkaan ole. Kyseeseen voisi tulla myös kaupanalan sopimus valtion kanssa, ettei energiajuomia myydä alle 15-vuotiaille tai energiajuomien korkea haittavero, joka vähentäisi energiajuomien ostohalukkuutta. Kirjallisessa kysymyksessämme kysymme mitä hallitus aikoo tehdä energiajuomien käytön rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta. Suomenmaan uutinen aiheesta on luettavissa tästä linkistä: http://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/heikkinen-ja-puska-energiajuomia-rajoitettava-alle-15vuotiailta-6.3.281872.adef5a48dd

 

UKK-Seminaarissa puhuttiin yrittäjyydestä

Osallistuin maanantaina Pielavedellä antoisaan UKK-seminaariin, jossa aiheena oli yrittäjyys. Ministeri Anne Berner, Ponssen toimitusjohtaja Juha Vidgren sekä pielavetinen kotipalveluyrittäjä Matti Rönkkö puhuivat tilaisuudessa omasta yrittäjän polustaan. Seminaari toimikin sopivana pohjustuksena seuraavana päivänä (5.syyskuuta) vietettyyn yrittäjien päivään. Suomen talous ei olisi lähtenyt monen vaikean vuoden jälkeen kasvuun ilman erityisesti pk-yrittäjiä. Tästä kuuluu yrittäjille iso kiitos.

 

Tutki valtion hankintoja

Kuluneella viikolla avattiin uusi www.tutkihankintoja.fi –sivusto. Palvelun avulla kansalaiset ja yritykset saavat tietoa valtion hankinnoista. Sivusto tarjoaa tietoa muun muassa siitä, mitä valtio hankkii ja mihin julkisia varoja käytetään. Aikaisemmin hankintatietoja on pitänyt pyytää jokaiselta viranomaiselta erikseen, nyt ne on koottu hallinnon avoimuuden edistämiseksi yhdelle selkeälle sivustolle. Käykäähän tutustumassa!

 

Voimistunut kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelu

Toimittaja Pasi Peiponen julkaisi eilen Ylen verkkosivuilla provosoivan tekstin, jossa hän käytti esimerkkinä Iisalmea ja Tuusniemeä todeten, ettei näitä paikkakuntia enää ole Suomen kartalla, eikä näitä tunne kukaan. Kirjoittaja kuvasi maaseudun hiljaista, kuihtuvaa elämää ja vääjäämätöntä väestön vanhenemista ja katoamista. Viimeisenä haudankaivaja kuulemma jo etsii valokatkaisinta, sammuttaakseen kylän olemassaolon.

Peiposen ravisteleva tyylilaji oli varmasti tietoinen ja valittu. Ei kai provosoitua kun provosoidaan, mutta ajattelen reagoinnin olevan tärkeämpää kuin hiljaisuus. Tällaisesta provokatiivisesta peipostelusta ei hyödy kukaan, ei maalla eikä kaupungissa.  Tänä vuonna on vietetty Suomi 100 –juhlavuotta Yhdessä –teemalla. Samanaikaisesti vastakkainasettelu maan eri osien välillä on voimakkaampaa kuin aikoihin.  Yhdessä-hengelle olisi totisesti tilausta.

Provokaation sijaan tarvitsemme enemmän yhteistyökyvyn vahvistamista ja keskinäistä ymmärtämistä. Suomi tarvitsee kylänsä, pikkukaupunkinsa, maakuntakeskuksensa sekä vetovoimaisen pääkaupungin, joka on suomalaisten ylpeyden aihe ja menestyksen moottori. Hyvinvoiva Helsinki ei tarkoita selän kääntämistä kehäteiden ulkopuoliselle Suomelle. Minä uskon, että Suomi pärjää vain silloin, kun se elää koko voimallaan.

Oma kirjoitukseni on luettavissa kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/maakuntien-tulevaisuus-rakennetaan-tyolla-ei-populismilla/

 

 

 

Hyvää viikonloppua toivottaen, Hannakaisa

 

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle