Viikkokirje 21/2017

Viikkokirje viikko 21/2017
Perjantai 26.5.2017

Tämän viikon viikkokirjeen aiheena ovat muun muassa järjestöjen rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa, alkoholilain uudistus sekä presidentti Koiviston hautajaiset.

Järjestöjen elintila turvataan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.

Olen saanut lukuisia yhteydenottoja liittyen sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tulevaisuuteen sote-uudistuksen myötä. Olen ilahtunut maanantaina 22.5. tiedotetuista maakunta- ja sote -lainsäädäntöön tulevista muutoksista, jotka turvaavat järjestöjen mahdollisuudet toimia sote-palveluiden tuottajina myös jatkossa.  Uudessa maakunnassa järjestöt voivat olla yleishyödyllisiä toimijoita, palveluntuottajia tai molempia. Järjestöillä on hyvät edellytykset toimia tuottajina asiakassetelillä tai henkilökohtaisella budjetilla tuotettavissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Reformiministeriryhmän tuoreiden linjausten mukaan sote- järjestämislakiin lisätään maakuntien yleinen yhteistyövelvoite järjestöjen kanssa. Järjestöt on myös otettava mukaan, kun maakunnat suunnittelevat tavoitteitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistamiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Myöskään yhtiöittämisvelvoitetta ei järjestöille tule, mikäli he haluavat tarjota valinnanvapauden piirissä olevia palveluita.  Julkinen sektori nojaa järjestöjen osaamiseen monien erityisosaamista vaativien palveluiden tuottamisessa. Nämä tuoreet reformiministeriryhmän linjaukset nostavat järjestöjen merkityksen näkyviin.

Alkoholilain uudistus ja 24.5. järjestetty infotilaisuus päihdejärjestöjen kanssa.

Uuden alkoholilain on määrä tulla eduskuntakäsittelyyn vielä tänä keväänä. Kenties olettekin lukeneet uutisista, että viikolla lain yksityiskohtien tiimoilta on käyty hallituspuolueen välisiä neuvotteluita.

Järjestin yhdessä ehkäisevän päihdetyön järjestöjen kanssa keskiviikkoaamuna 24.5 tilaisuuden Eduskunnan Kansalaisinfossa. Keskustelimme tilaisuudessa yhdessä siitä, millä perusteella alkoholilakia nyt uudistetaan ja mitä näkökulmia on nyt hyvä ottaa huomioon lain uudistamisessa. Lyhytnäköiset poliittiset ratkaisut ilmenevät nopeasti ei-toivottuna vaikutuksina, kulutuksen ja haittojen kasvuna. Tästä meillä on myös aikaisempaa kokemusta.  Harvan asian tiimoilta olen saanut yhtä paljon kansalaispalautetta, kuin nyt käsittelyssä olevien alkoholiuudistusten kohdalla on käynyt. Hyväksyn edelleenkin useimmat lakiehdotuksen kohdat, mutta ehdotukset limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta on mielestäni syytä estää. Nuo tekijät lisäisivät alkoholin kokonaiskulutusta ja alkoholihaittoja, suurimpina kärsijöinä olisi kansanterveys sekä perheiden ja lasten hyvinvointi.

EHYT ry on tehnyt erinomaisen videon, johon on koottu arvioita lakiehdotuksen vaikutuksista. Videon voi käydä katsomassa täällä:  https://www.youtube.com/watch?v=rRcuDhJMtcQ&feature=youtu.be.  Yhtenä vahvemmasta perusteesta alkoholilakiesitykselle on pidetty  Viron ”viinarallia”, mutta onko se todella merkittävä peruste lisätä alkoholin saatavuutta Suomessa? Viron viinaralli loppunee itsestään ja Viron omilla päätöksillä,  sen sijaan olisi syytä kiinnittää huomiota kansanterveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiin. Tähän liittyvä video löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=4l3C89xI80g&feature=youtu.be

Presidentti Koiviston hautajaiset

Suomi hiljentyi helatorstaina seuraamaan presidentti Mauno Koiviston hautajaisia ja kunnioittamaan hänen elämäntyötään. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana sain kunnian osallistua siunaustilaisuuteen Tuomiokirkossa. Tilaisuus oli erittäin tunteikas, kaunis ja arvokas. Siunauksen suorittanut emerituspiispa Eero Huovinenkin liikuttui kyyneliin Jorma Hynnisen laulaessa Veteraanin Iltahuudon.

Uusi avustaja

Uutena avustajanani aloitti maanantaina 22. toukokuuta kuopiolainen yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosiaalityön opiskelija Annu Saukko. Annu on aikaisemmin toiminut muun muassa Kuopion kaupunginvaltuutettuna 2013-2017 sekä aktiivisesti keskustalaisessa järjestötoiminnassa Pohjois-Savossa sekä Keskustanuorissa. Avustajaani voi olla yhteydessä kaikissa eduskuntatyöhön liittyvissä asioissa, hänet tavoittaa sähköpostitse etunimi.sukunimi@eduskunta.fi tai puhelinnumerosta 050 575 8155.

 

Tänään perjantaina osallistun Keskustan Kiuruveden kunnallisjärjestön järjestämään kiitostilaisuuteen kaikille ehdokkaille ja vapaaehtoisille. Tilaisuus on Honkarannassa klo 18. Maanantaina osallistun Valion perustaman eettisen neuvottelukunnan kokoukseen Siilinjärven Kunnonpaikassa klo 12.

 

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Toivottaa Hannakaisa

 

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.