Viikkokirje – Viikko 11

Tällä viikolla salissa puhututti erityisesti vammaislain suunniteltu kokonaisuudistus. Yhteiskunnallisesti merkittävää oli myös se, että YKS nytkähti taas eteenpäin PAM:n ja EK:n lähdettyä mukaan neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta. Tämän viikon viikkokirjeen aiheiksikin ovat molemmat päässeet rahapelifuusiosuunnitelmien, soten valinnanvapauslinjausten ja maaseutuaiheisten tapaamisten lisäksi.

Vammaislainsäädäntöön kaavaillaan muutoksia osana kuntien velvoitteiden karsimista
Muutoksien tavoitteena on selkeä, vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta turvaava laki, jossa vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään. Valmistelu aloitetaan sosiaali- ja terveysministeriössä tapaamalla sidosryhmien edustajia. Ministeriö etsii yhdessä heidän kanssaan toimivia ratkaisuja. Nykyiset perusoikeuksia turvaavat, vahvat oikeudet, kuten oikeus palveluasumiseen, henkilökohtaiseen apuun ja liikkumista tukeviin palveluihin on tarkoitus säilyttää. Jatkossa kehitettäisiin muun muassa henkilökohtaista apua ja lyhytaikaista huolenpitoa sekä valmennusta ja tukea uudenlaisena palveluna.

Tutkimustiedon mukaan ikääntymiseen liittyvä toimintakyvyn aleneminen alkaa nopeutua 75 ikävuoden jälkeen. Iäkkään henkilön kohdalla on siis yhä vaikeampi erottaa sitä, mikä toimintakyvyn alenema johtuu iästä ja mikä vammaisuudesta. Tästä syystä on helmikuussa osana kuntien kustannusten karsimista yhtenä vaihtoehtona esitetty 75 vuoden ikärajaa vammaispalveluihin hallitusohjelman edellyttämien säästöjen saamiseksi. Suurin osa säästöistä kertyisi kuljetuspalveluiden uudelleen organisoimisesta. Kaikkien iäkkäiden henkilöiden palvelutarve arvioitaisiin ja palvelujen järjestämisestä huolehdittaisiin tarpeen mukaan vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain pohjalta.

Muutossuunnitelmat herättivät kiivasta ja tunteikastakin keskustelua torstain kyselytunnilla. Äkkiseltään asia voi tuntuakin ikävältä. Tosiasiassa ketään ei olla jättämässä heitteille ilman tarvitsemaansa apua. Valmistelu tehdään yhdessä järjestöjä kuunnellen. Yhdenmukaistaminen tuo tullessaan selkeyttä toimia.

Kilpailukykysopimus eli YKS eli yhteiskuntasopimus myötätuulessa

Neuvottelut kertaalleen hylännyt Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti sittenkin lähtevänsä neuvottelemaan sopimuksesta. Tämän jälkeen myös EK kertoi hyväksyneensä sopimuksen ja suosittelevansa liitoilleen, että ne lähtevät neuvottelemaan sopimuksen pohjalta.

Tästä olenkin jo useammassa viikkokirjeessä kirjoitellut, mutta en malta olla hehkuttamatta sopimisen väylällä eteenpäin otettuja askelia. Pikkuhiljaa, joistakin liittojen asettamista ehdoista huolimatta, sopimus etenee ja näyttää hetki hetkeltä todennäköisemmältä. Suomen kannalta asia on äärettömän merkittävä.

Rahapelit yhteen ?

Peliyhteisöjen yhdistäminen uudeksi isoksi yhtiöksi on ollut enemmän tai vähemmän esillä jo vuosia ja nyt näyttää siltä, että se on toteutumassa. Muodostumassa on miljardiluokan valtionyhtiö valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön alaisuuteen.

Veikkaus, RAY ja Fintoto muodostaisivat siis uuden yhteisen peliyhtiön ensi vuoden alusta alkaen. Tämä linjattiin Sipilän hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa viime syksynä. Taustalla on parlamentaarinen yksimielinen näkemys yhdistymisestä, joka valmistui jo viime hallituskauden loppupuolella. Laki asiasta on lähdössä lausunnolle lähiaikoina.

Saan kunnian toimia mukana rahapelitoimintojen yhdistämistä koskevan hankkeen parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Ryhmässä on edustajia kaikista puolueista ja hankkeen etenemistä arvioidaan yhdessä. Yhdistymiseen on laaja, puoluerajat ylittävä tuki ja uskon hankkeen toteutuvan. Onnistuessaan saamme yhden vahvan järjestön, joka on myös kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Sote-uudistuksen valinnanvapauteen vaihtoehtoisia malleja

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama professori Mats Brommelsin johtama selvitysryhmä julkisti tiistaina väliraporttinsa vaihtoehtoisista valinnanvapausmalleista. Valinnanvapaus on tarkoitus toteuttaa ensivaiheessa perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa ja soveltuvin osin erikoistason palveluissa.

Brommelsin ryhmä on hahmotellut neljä erilaista vaihtoehtoa valinnanvapauden toteuttamiseen. Selvitysryhmän työ jatkuu toukokuun loppuun asti ja nyt ryhmässä aletaan pohtimaan mm. valinnanvapauden laajuutta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen yksinkertaistamista.

Selvitysryhmä esittää, että valtio rahoittajana päättäisi muun muassa, mitkä palvelut otetaan valinnanvapauden piirin, millä perusteella voi päästä palveluntuottajaksi, minkä suuruinen korvaus palveluntuottajalle maksetaan ja millaisia ovat asiakasmaksut.

Otin tiistaina kantaa valinnanvapauteen ja asiasta uutisoitiin suomenmaassa. Voit lukea artikkelin tästä!

Ayrshire –lehmiä ja Maaseutunuoria

Viikolla kokoustimme Suomen Ayrshirekasvattajien kanssa eduskunnassa. Olen innokas ayrshirejalostaja ja kuulun yhdistyksen hallitukseen. Tärkein tavoitteemme on taistella tuon sitkeän, tuottoisan ja terveen ruskeavalkoisen lehmän säilymisen puolesta.

Lisäksi torstaina Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta ja Kaakkois-Suomesta saapui maaseutunuoria ja meidän kansanedustajien kummitilallisia tapaamaan kansanedustajia nuorten MTK:n kurssin ohessa. Söimme yhdessä erittäin maukkaan aterian ravintola Armaksesta – puhtaista kotimaisista raaka-aineista valmistettua tietenkin!

Eduskunta hiljenee pääsiäisviikkoon

Ensi viikolla ei ole istuntoja ja vietän oikeata navetta- ja perheviikkoa! Myös viikkokirje on ensiviikolla tauolla. Palaan asiaan parin viikon kuluttua.

Oikein mukavaa pääsiäistä kaikille!

Hannakaisa

– See more at: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/viikkokirje-112016#sthash.Ht7ZAdzS.dpuf