Viikkokirje 9/2019

Perjantaina 1.maaliskuuta

 

Viikkokirjeessä palaan jälleen kuluneen viikon tapahtumiin. Eduskuntatyötäni on tälläkin viikolla leimannut työskentely sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

 

Viikon sote-uutiset

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tällä viikolla jatkanut työtään sote-uudistukseen liittyvän lainsäädännön kanssa. Meillä on mahdollisuus saada mietintö valiokunnassa valmiiksi ensi viikon aikana, jos tahtoa eteenpäin pyrkivään työskentelyyn riittää.

Olemme kuulleet valiokunnassa tämän prosessin aikana toista tuhatta asiantuntijaa. Jossain vaiheessa on pystyttävä toteamaan, että nyt kuuleminen riittää ja on aika mennä eteenpäin. Ministeriöiden virkamiehet ovat tehneet todella laadukasta työtä ympäripyöreitä päiviä siitä lähtien, kun saivat perustuslakivaliokunnan lausunnon käsiinsä perjantaina. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on nyt kuullut ministeriöiden ratkaisuehdotukset. Nyt on aika edetä viimeistelemään mietintö. On oikeus ja kohtuus, että saamme mietinnön valmiiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että eduskunta pääsee ottamaan kantaa uudistukseen suuressa salissa.

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta keskiviikon äänestyksestä, jossa valiokunta päätti lopettaa tältä erää ulkopuolisten asiantuntijoiden kuulemisen ja siirtyä käymään valmistelevaa keskustelua. Johdin puhetta tuossa vaiheessa, puheenjohtaja Kiurun poistuttua puhemiesneuvoston kokoukseen. On aivan tavanomaista, että puheenjohtajan poissaollessa varapuheenjohtaja johtaa kokousta. Jos sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat estyneitä, valitsee valiokunta keskuudestaan tilapäisen puheenjohtajan. Kannatettu esitys asiantuntijakuulemisten lopettamisesta oli tehty jo Kiurun johtaessa puhetta. Kun esitys on tehty, siitä on äänestettävä. Esitys meni läpi äänin 10-6, eli Kiurun läsnäolo ei olisi vaikuttanut äänestystulokseen.

Osallistuin eilen torstaina keskusteluun Ylen A-studiossa. Tallenne ohjelmasta on katsottava tästä:  https://areena.yle.fi/1-4584709

 

Viljelijäväestön luottamus on ansaittava

Maaseudun Tulevaisuus kysyi näkemyksiäni kyselyihin, joiden mukaan keskustan kannatus viljelijäväestön keskuudessa on laskussa. Olen tietenkin harmissani näistä gallupeista ja olen surullinen siitä, ettei keskusta ole onnistunut toimimaan luottamusta herättävällä tavalla. Tässä asiassa joudumme käymään rehellistä itsetutkiskelua. Toisaalta odotuksetkin ovat olleet suuret.

Ajattelen silti että keskusta on yhä paras puolue ajamaan niin viljelijöiden kuin metsänomistajien asiaa ja paras puolue pitämään koko Suomen puolta. Ilman keskustaa kyyti olisi maaseudulle kylmä.

Tuskin mikään muu eduskuntaryhmä pui maatalouspoliittisia kysymyksiä yhtä paljon kuin keskustan eduskuntaryhmä. Missään muussa eduskuntaryhmässä ei myöskään ole niin paljon maatalouden arjen ymmärrystä kuin meillä. Huomionarvoista on myös, että maatalouskysymyksissä keskustalla on vain yhdet rattaat. Sisäisiä vääntöjä meillä ei ole tarpeen käydä.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.386710?fbclid=IwAR0U0kGKul0NQ1Gbv9Uof9ft8vZ-kGk8T5405UCt3HCdDNU2aUsxQGhWVio

 

Kolumni Suomenmaassa

Jatkoin Suomenmaan kolumnissani keskustelua vanhustenhoidon tilasta. Kolumnin voi lukea tästä: https://www.suomenmaa.fi/puheenvuoro/tarvitsemme-tekoja-jotta-suomi-olisi-maailman-paras-maa-vanheta-6.19.477454.6ebeef4160

 

Osallistun huomenna lauantaina Juankosken Kirkkoajoihin klo 12 alkaen.  Klo 15 olen tilaisuudessa Muuruveden kylätalolla ja illalla vielä Juankosken Hevosseuran 90-vuotisjuhlassa. Maanantaina kutsuu jälleen eduskuntatyö. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu poikkeuksellisesti jo maanantaina, samoin eduskunnan täysistunto.

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa