Viikkokirje 8/2016

Sosiaaliturvan kehittämistä ja työtä Keskustan sote-linjauksiksi

Täällä Etelä-Suomessa vietetään tällä viikolla hiihtolomaa, lunta on tosin vain nimeksi. Eduskunnassa ei moista hiihtolomaa kuitenkaan ole ja viikkoon onkin mahtunut jos jonkinlaista asiaa. Tämän viikkoisessa viikkokirjeessäni kirjoitan muun muassa jättämästäni kirjallisesta kysymyksestä, opintotuen asumislisästä ja Keskustan soteen peruslinjauksia pohtivasta ryhmästä.

Kirjallinen kysymys työttömyysturvalaista ja itsensä työllistävistä

Jätin torstaina kirjallisen kysymyksen vuoden alussa uudistetusta työttömyysturvalaista ja itsensä työllistävistä. Kysyn, miten varmistetaan, että lain soveltaminen työ- ja elinkeinotoimistoissa ei synnytä kohtuuttomia tilanteita etenkään itsensä työllistäville. Tarkoitukseni on peräänkuuluttaa myös yhtenäistä rajanvetoa pää- ja sivutoimisen yrittäjyyden välille ja kysyä, voidaanko työ- ja elinkeinotoimistojen ohjeistusta edelleen selkeyttää.

Rajanveto päätoimisen ja sivutoimisen yrittäjyyden välillä ei tietenkään saa johtaa kenenkään kohdalla kohtuuttomuuksiin ja toimeentuloloukkuihin. On tunnistettava nykyistä paremmin työelämän muutos – yhä useammalla on keikkatöitä, osa- ja määräaikaisia työsuhteita sekä vaiheita, joissa yhdistyy palkkatyö ja yrittäjyys.

Aiheesta on tullut paljon viestejä huolestuneilta kansalaisilta. Kysymys kuuluu oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps) ja vastauksen kysymykseen saamme muutaman viikon sisällä.

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Me sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet otimme kantaa yhdessä keskustalaisten sivistysvaliokuntalaisten kanssa siihen, että toisen ja korkea-asteen opiskelijoiden asumista on tuettava jatkossa opintotuen asumislisän sijaan yleisen asumistuen kautta. Tämä olisi opiskelijoille oikeudenmukaisempaa ja vähentäisi myös byrokratiaa.

Yleiseen asumistukeen siirtyminen parantaisi kaikista pienituloisimpien sekä itsenäisesti asuvien toisen asteen opiskelijoiden toimeentuloa. Parhaissa tapauksissa opiskelijan saama tuki voisi jopa kaksinkertaistua.   Toimeentulon parantumisen lisäksi tämä olisi mitä parhainta byrokratian purkua, kun kaksi erilaista asumistukijärjestelmää sulautuisi yhdeksi.

Asumistuen muotoja on järkevää kehittää yhtenäisempään suuntaan. Kaikille yhteinen asumistuki vähentäisi byrokratiaa ja huomioisi paremmin ihmisten muuttuvat elämäntilanteet. Asumistuen yhtenäistäminen eläkkeensaajan asumislisän osalta kaatui syksyltä, mutta toivoisin tämänkin kestävän vielä joskus keskustelua asumistukien yhtenäistämisestä.

Keskustan soteen peruslinjauksia pohtiva ryhmä kokoontunut tiiviisti

Olen saanut kunnian toimia koollekutsujana Keskustan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoituksen ja valinnanvapauden peruslinjauksia pohtivassa ryhmässä. Tällä viikolla kokoonnuimme useiden tuntien ajan kahdesti ja ensi viikolla työ jatkuu.
Ryhmään kuuluu muun muassa Keskustan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet. Lisäksi jokaiseen kokoukseen on kutsuttu useita ulkopuolisia asiantuntijoita professoritasolta. Tällaiset tapaamiset ovat yksi suuri rikkaus kansanedustajan työssä: saa kuulla, oppia ja imeä tietoa maailmanluokan asiantuntijoilta. Tätä voi kai kutsua pyrkimykseksi johtaa ja tehdä asioita tiedon perusteella!
Aurinko pilkahtelee Helsingissä, lintujen lauluakin jo kuuluu – kevät saapuu. Oikein hyvää viikonloppua kaikille! Yksi hyvä vaihtoehto viikonlopulle on tulla huomenna lauantaina Kiuruvedelle seuraamaan hiihdon maakuntaviestejä!

Hannakaisa