Viikkokirje 8/2019

Perjantaina 22.helmikuuta

 

Olen koonnut viikkokirjeeseen jälleen ajankohtaisia kuulumisia eduskunnasta.

 

Sote-uudistuksen viimeistely alkanee maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

 

Tätä kirjoittaessani odottelemme kuumeisesti perustuslakivaliokunnan saavan lausuntonsa maakunta- ja soteuudistuksesta valmiiksi. Tärkeintä jatkotyön kannalta on, että valiokunnan ehdottamat muutokset ovat sellaisia, että ne on tehtävissä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Maanantaina työ jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Työn eteneminen on eduskunnan käsissä. Ministeriöt ovat luvanneet kaiken tukensa valiokunnan työlle. On välttämätöntä, että myös eduskunta tukee valiokunnan kykyä tehokkaaseen työskentelyyn.

Aikaa on niukasti, mutta riittävästi. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että jos edellytykset uudistuksen loppuun saattamiseksi on, eduskunta jättäisi tämän työn kesken ja säntäisi vaalitoreille. Sanonta kuuluu, että jos on tahtoa, on tie. Ja jos on tie, on oltava tahtoa.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai katsauksen ajankohtaiseen vanhustenhoidon tilanteeseen

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka varapuheenjohtajana toimin, kuuli eilen torstaina asiantuntijoita vanhustenhoidon ajankohtaisesta tilanteesta. Kuultavana oli mm. ministeri Saarikko, sosiaali- ja terveysministeriön johtoa, sekä edustajat Poliisihallituksesta, Valvirasta ja keskeisistä liitoista.

Kirjoitin joihinkin lehtiin mielipidekirjoituksen vanhustenhoidon tilasta. Se julkaistiin mm. eilen Siilinjärvellä ja Maaningalla ilmestyvässä Uutis-Jousessa. Kirjoituksen voi käydä lukemassa myös kotisivuiltani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/inhimillista-hoivaa-jokaiselle-vanhukselle-hoitajamitoitus-lakiin/

 

YTHS:n laajeneminen nytkähti eteenpäin

Hyväksyimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lain koskien korkeakouluopiskelijoiden terveyen huoltoa. Lakimuutos siirtää myös ammattikorkeakoulujen opiskelijat Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin. Tämä lisää korkeakouluopiskelijoiden keskinäistä tasa-arvoa, sillä tällä hetkellä YTHS:n palveluita saa ainoastaan yliopisto-opiskelijat ja ammattikorkeakouluopiskelijat ovat olleet kunnallisten palveluiden piirissä. Toisaalta uudistus myös laajentaa YTHS:n palveluverkkoa, onhan ammattikorkeakouluja ja amk-paikkakuntia Suomessa yliopistoja ja yliopistokaupunkeja enemmän.

 

Alaikäisten avioliitot kielletään

Eduskunta hyväksyi tiistaina lakimuutoksen, joka kieltää jatkossa alaikäisten avioliitot Suomessa. Päätöksellä kumosimme avioliittolain säännöksen, jonka mukaan oikeusministeriö on voinut erityisistä syistä myöntää alaikäisille avioitumisluvan.

Lakimuutos seuraa kansainvälistä kehitystä. Useilla kansainvälisillä areenoilla, erityisesti YK:ssa, on korostettu lapsiavioliittojen ennaltaehkäisemisen tärkeyttä. Alaikäisten mahdollisuudesta saada poikkeuslupa avioitumiselleen on viime vuosina luovuttu myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Vuosittain poikkeusluvan on saanut kymmenkunta alaikäistä. Suurin osa heistä on ollut 17-vuotiaita. Esimerkiksi vuonna 2017 hakemuksia saapui 11, joiden perusteella myönnettiin 7 lupaa. Valtaosa lupaa hakeneista on ollut tyttöjä, joissain tapauksessa molemmat hakijat ovat olleet alaikäisiä. Poikkeusluvan hakijoiden määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti: Esimerkiksi vuonna 1987 meni naimisiin 194 tyttöä ja kahdeksan poikaa.

Luvan on saanut pääasiassa kirjallisella menettelyllä, eikä avioliittolupaa hakevaa lasta ole erikseen viranomaisen toimesta tavattu. Jotkut järjestöt kiinnittivät tähän huomiota: Kun lasta ei kuulla, kasvaa riskit siihen että avioliittojärjestely on vastoin lapsen toiveita. Tyypillisesti lupaa alaikäisten avioliitoille on perusteltu esimerkiksi raskaudella, uskonnollisilla tai kulttuurisilla syillä. Aika on kuitenkin muuttunut, enää esimerkiksi avioliiton ulkopuoliseen raskauteen ei liity samanlaista häpeää kuin ennen. Samoin käsitys lasten oikeuksista ja alaikäisten suojelemisesta on laajentunut.

 

Keskustan liikennepoliittinen ohjelma julki.

Keskusta julkaisi alkuviikosta liikennepoliittisen ohjelmamme.

Ajattelumme lähtee siitä, että Suomi on pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maa. Siksi oman auton käyttäminen on jatkossakin välttämätöntä, sillä toimivaa julkista liikennettä ei ole kaikkialla käytettävissä. Ilmasto ei mielestämme pelastu sillä, että autoilusta tehtäisiin aina vain kalliimpaa. Liikenteen polttoaineverotusta ei saa Keskustan mielestä korottaa. Haluamme kuitenkin enemmän biopolttoaineita ja niiden verotusta tulee keventää. Autoverotusta tulee mielestämme kehittää kohdistamalla veronalennuksia vähäpäästöisimpiin autoihin.  A

Iltasanomien juttu liikennelinjauksistamme on luettavissa tästä.

Tästä puolestaan pääsee liikennelinjaukseemme.

 

Paljon porua Berneristä

Tällä viikolla on puhuttu paljon ministeri Bernerin uudesta luottamuspestistä Ruotsalaisen SEB-pankin hallituksessa.  Haluan onnitella ministeriä nimityksestä, on poikkeuksellista että suomalainen nainen nimetään näin merkittävään tehtävään liikemaailmassa. Ymmärrän täysin puheet jääviysepäilyistä, mutta ministeri Berner on tähdentänyt ottavansa tehtävän vastaan vasta ministerikautensa päätyttyä. Kyse ei myöskään ole täysipäiväisestä tehtävästä, vaan luottamustehtävästä pankin hallituksessa.

Syntyneissä reaktioissa tuntuu näkyvän vaalien läheisyys, ehkä joku jo näki itsensä uutena ministerinä, kilpailijat taas lyövät sen minkä ehtivät. Osaa hiertää se, että ministeri Berner on tullut tehtäväänsä politiikan ulkopuolelta ja myös politiikan ulkopuolelle palaa. Äänestäjiltä hän sai vankan tuen viime vaaleissa.  Berner on ollut rohkea, poikkeuksellisen visionäärinen ministeri ja monella tapaa aikansa edellä. Voimme kiittää häntä merkittävästä korjausvelkapaketista, joka nosti korjausvelan lyhentämiseen käytettävät rahat edellisen hallituksen jälkeen uudelle tasolle. Savo-Karjalassa on iloittu myös Jännevirran huonokuntoisen sillan korvaamisesta uudella, vanha silta oli kriittisen huonossa kunnossa pitkään. Ministerillä on myös vielä kesken mm meille elintärkeitä neuvotteluita raideliikenteelle nopeuttamiseksi mm Itäradalla ja toivon todella, että ne menisivät maaliin vielä tulevien viikkojen aikana.

Henkilökohtaisesti toivon Anne Bernerin lähtevän ehdolle eurovaaleihin. Anne olisi erittäin tervetullut lisä listallemme ja vahva ehdokas!

 

 

Olen tavattavissa lauantaina 23.2 Rakenna ja Asu –messuilla Kuopio-hallissa. Olen paikalla noin klo 11-13.

 

Mukavaa viikonloppua toivotellen,

Hannakaisa