Viikkokirje 7/2017

Tällä kertaa viikkokirjeen aiheina ovat muun muassa tyrmäykseni ALV-korotuksille ja kestävän kehityksen toimintasuunnitelmasta.

ALV:n korotus iskisi köyhiin perheisiin

Otin tänään perjantaina kantaa Valtiovarainministeriön esitykseen ALV: korotuksista. Valtiovarainministeriö esittää viime viikolla julkaistussa raportissaan alennettujen arvonlisäverokantojen korotusta julkisen talouden kohentamiseksi. Korotus nostaisi muun muassa ruuan ja lääkkeiden hintoja ja iskisi siten raskaimmin köyhiin perheisiin.

ALV:n nosto kohdistuisi voimakkaimmin pienituloisten arkeen, jossa käytettävissä olevista tuloista iso osa menee ruokaan ja mahdollisesti lääkkeisiin. Sosiaaliturvan indeksijäädytysten ja jo tehtyjen leikkausten jälkeen arvolisäveron korotus toisi monelle tuplaheikennyksen.

Koska monista sosiaalietuuksista on jo leikattu ja omavastuuosuuksia korotettu, tulee hallituksen toimet suunnata nyt niin, että ne nostavat heikoimmassa asemassa olevia ja tukevat hallituksen linjausta etsiä ratkaisuja eriarvoistumiskehitykseen. Keskustan pitkä linja on ollut tunnistaa lääkkeiden ja ruuan hinnan vaikutus pienituloisten arkeen.

Agenda 2030 – kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma

Eduskunta keskusteli keskiviikkona Valtioneuvoston selonteosta kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta Agenda2030:sta. Hallituksen esittämässä suunnitelmassa identifioidaan kaksi keskeistä Agenda 2030 ‑toimeenpanon kansallista painopistettä: hiilineutraali ja resurssiviisas Suomi sekä yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja osallistava Suomi.

Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen on Suomelle ennen kaikkea mahdollisuus löytää uusia keinoja ja luoda innovaatioita. Hyvä esimerkki tästä on kiertotalouden tehostaminen. Siinä suomalaiset innovaatiot voivat sekä parantaa luonnon kestävää hyödyntämistä, että tehostaa ja tukea talouskasvua. Yksi hyvä esimerkki kiertotalousinnovaatiosta on Valion patentoima prosessi, jossa maitotilojen lietelanta saadaan tehokkaammin käyttöön. Lietelanta prosessoidaan vedeksi, lannoitejakeiksi ja biokaasuksi, jolloin lietelannan käyttö lannoitteena helpottuu, ravinnekierto tehostuu ja ravinnevalumat lähes häviävät. Tällaisia innovaatioita meidän tulisi saada lisää Suomeen, ja on hienoa, että hallitus on ottanut innovaatioiden tukemisen vahvaksi osaksi toimintaohjelmaa.

Tässä ajassa, jossa populismi rehottaa, pidän toimeenpanosuunnitelman toista painopistettä erityisen tärkeänä. Emme voi rakentaa kestävää yhteiskuntaa ilman, että varmistamme, että kaikki suomalaiset ovat mukana. On tärkeää, että löydämme pitkään kasvaneen eriarvoistumisen
ehkäisyyn ja vähentämiseen keinoja, ja siihen pääministerin perustama työryhmä antaa varmasti meille eväitä.

Yhtä lailla on tärkeää, että viemme sote-uudistuksen loppuun ja varmistamme, että voimme jatkossakin huolehtia kaikkien kansalaisten hyvinvoinnista. Sote-palveluiden yhdenvertaisuutta parantamalla voimme edistää suomalaisten yhdenvertaisuutta ja luoda tasapuolisesti kaikille parempaa huomista. Myös hallituksen kärkihankkeilla on tässä tärkeä rooli. Sote-uudistuksen myötä meille tulee entistä paremmin
mahdolliseksi ennalta ehkäisevä työ sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kuntavaalit – huolenpitovaalit

Keskusta lähtee kuntavaaleihin huolenpitoteemalla. Meille on tärkeää, että jokainen kansalainen ja kuntalainen pysyvät yhteisössä mukana. Jokaisesta on pidettävä yhdenvertaisesti huolta. Tarvitsemme muutosta, Keskustalla on halu viedä Suomea eteenpäin, peruuttaminen ei ole vaihtoehto. On myös niitä, jotka haikailevat menneisyyteen ja toivovat uudistusten pysähtyvän. Kuntavaaleissa ratkaistaan, miltä suomalaisten huominen näyttää.

Hallitus on onnistunut kääntämään Suomen talouden suunnan ja kasvua tapahtuu. Olemme myös onnistuneet vahvistamaan kuntien taloutta. Vielä pari vuotta siteen suunta oli toinen, työpaikat vähenivät ja velkaa jouduttiin ottamaan lisää. Sipilän hallituksen toimet, kilpailukykysopimus merkittävämpänä, ovat auttaneet kääntämään suuntaa.

Huhtikuun kuntavaaleissa haemme jokaisessa kunnassa tukea Suomen turvalliselle uudistamiselle, jotta suomalaisille yhdessä annetusta huolenpitolupauksesta voidaan pitää kiinni myös tulevaisuudessa. Huolenpitoa – huomennakin.

Jos sinulla on tiedossa sopivia vastuunkantajia kuntavaaliehdokkaiksi omasta asuinkunnasta tahi muualta, vinkkaa hänestä minulle tai jollekin muulle keskustatoimijalle niin osaamme ottaa häneen yhteyttä!

Lauantaina kierroksella Sonkajärvellä, Vieremällä ja Kiuruvedellä

Huomenna lauantaina olen tavattavissa Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelän kanssa seuraavasti:

klo 10 K-Market Marjapaikka Sonkajärvi
klo 12 kunnantalo Vieremä
klo 14 Kiuruvesi kaupungintalon kahvio

Eduskuntaryhmä järjestää valtakunnallisen jalkautumisen pe-su 3.-5.3. Olen silloin tavattavissa Pohjois-Savossa.
Tarkemmista paikoista ilmoitan lähempänä ja niistä ilmoitetaan myös lehdissä.

Hyvää viikonloppua ja valoisaa kevättalvea!

Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina
kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (anniina.sippola[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.