Viikkokirje 6/2019

Perjantaina 8.helmikuuta

 

Viikkokirjeessäni käsittelen kuluneen viikon ajankohtaisia kuulumisia eduskunnasta.

 

Välikysymys vanhustenhoidosta

 

Oppositio jätti viime viikolla hallitukselle välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta. Välikysymyskeskustelu oli keskiviikkona, jolloin eduskunta puhui kuusi tuntia huolistaan ja ratkaisuehdotuksistaan aiheeseen liittyen. Totuuden nimissä on sanottava, että puheissa oli myös aimo annos populismia ja vaalien läheisyyttä.

Sain pitää keskustelussa Keskustan eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron. Omassa puheenvuorossani muistutin, että jokaisella vanhuksella on oikeus inhimilliseen ja hyvään hoitoon ja hoivaan. Julkisuuden kautta esiin tulleet räikeät laiminlyönnit osoittavat, että joissain sosiaali- ja terveysalan isoissa firmoissa ahneus on mennyt inhimillisyyden edelle. Kuntien kanssa tehtyjä sopimuksia on rikottu jopa tietoisesti. Tämä suututtaa minuakin.

Tiedän kokemuksesta, että työntekijät niin julkisella kuin yksityisellä puolella sekä järjestöissä ovat osaavia ammattilaisia, jotka tekevät vaativaa ja vastuullista hoiva- ja hoitotyötä suurella sydämellä. Hoitajia ei saa ongelmista syyllistää. Päinvastoin on kiitettävä rohkeita hoito- ja hoivatyön tekijöitä, jotka ovat tuoneet puutteita päivänvaloon.

Päättäjiltä odotetaan nyt tekoja. On hienoa että ministeri Saarikko kutsui alan keskeiset toimijat työkokoukseen ja että he pääsivät sopuun tietyistä minimitason ehdoista, joihin vanhustenhoidossa on sitouduttava. Tuosta kokouksista ja sen tuloksista voi lukea lisää Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vanhusten-asumispalvelujen-laatua-vahvistetaan-25-toimenpiteella

Ministeri on myös ilmoittanut aloittavansa hoitajamitoitukseen liittyvän lainvalmistelun. Keskusta haluaa, että hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin sovitaan seuraavan hallituksen ohjelmassa. Oppositio väittää vaalisyistä, että lakia olisi mahdollista muuttaa vielä tällä kaudella. Tämä on rumaa äänestäjien huiputtamista. Näin mittavissa kysymyksissä lainsäädäntöä ei muuteta muutamassa viikossa. Lain muutos edellyttää huolellista kustannus- ja vaikutusarvioinnin tekemistä ja eri osapuolten, mukaan luettuna peruspalveluista vastaavien kuntien kuulemista. Oppositio on koko vaalikauden ajan pitänyt meteliä huolellisen lainvalmistelun puolesta, toki syystäkin. On ristiriitaista että näin tärkeässä asiassa tuosta periaatteesta haluttaisiin luopua.

Puolueeni Keskusta esittää myös vanhusten kotihoitoon lisää henkilöstöä ja sitä, että jokaiselle ikäihmiselle taataan vähintään yksi lämmin ateria päivässä. Tavoitteemme on myös parantaa edelleen omaishoidon ja omaishoitajien tilannetta. Lisäksi ehdotamme vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustamista. Vanhuspalvelulakia on tarkasteltava nyt laajemminkin, pelkkä tehostetun palveluasumisen hoitajamitoituksen korotus ei takaa hyvää vanhuutta.

On myös tärkeää viedä sote- ja maakuntauudistus viimein maaliin. Uudistuksen toteuttaminen on välttämätöntä, jotta tasa-arvoiset palvelut voidaan turvata jokaiselle suomalaiselle myös tulevaisuudessa ja mikä tärkeintä: maakunta- ja soteuudistus laittaa stopin tälle vanhusten hoivan hallitsemattomalle kilpailutukselle. Uudistus on pelastus myös nopeasti ikääntyville kunnille, joiden menoista leijonanosa menee tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

 

Vanhustenhoitoon ja koko hoiva-alaan liittyen opetusministeriö ilmoitti tänään palauttavansa sosiaali- ja terveysalan koulutuksen pääsykokeet. Jatkossa opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla. Näin vältetään täysin soveltumattomien henkilöiden päätyminen alalle. Haluan silti vielä kerran korostaa, että enemmistö sote-sektorilla työskenteleviä on erittäin motivoituneita ja korkealla etiikalla työskenteleviä ammattilaisia. Täysin alalle soveltumattomat ovat hyvin marginaalinen joukko, mutta heidät täytyy saada alalta pois. Kyse on viime kädessä lasten ja vanhusten terveydestä sekä turvallisuudesta.

 

Selvitys maatalouden kannattavuudesta julki

Pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä asettivat viime vuonna vuorineuvos Reijo Karhisen selvittämään maatalouden kannattavuutta. Tuo selvitys julkaistiin eilen torstaina.

94-sivuinen selvitys pitää sisällään paljon ehdotuksia. Ehdotukset vaihtelivat konkreettisista toimista laajoihin strategisiin linjavalintoihin. Niihin on nyt perehdyttävä huolella. Karhisen ehdottaman Yhteisen Ruokapöydän kokoaminen käynnistetään välittömästi. Tarkoituksena on luoda uusi foorumi, joka ruokaketjun toimijat yhdessä vahvistavat toiminnan edellytyksiä. Kaikkien toimijoiden on muutettava toimintatapojaan, jotta kannattavuus saadaan kohenemaan.

Selvitys on luettavissa tästä: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161359

 

Keskusta julkaisi perusturvalinjauksensa

Keskusta julkaisi tällä viikolla huolellisesti valmistellun perusturvalinjauksensa. Olemme olleet ja olemme jatkossakin vahva perusturvapuolue. Olemme esimerkiksi 2000-luvulla nostaneet aina hallituksessa ollessamme kaikista pienimmät minimietuudet työmarkkinatuen tasolle. Muiden puolueiden agendalla tämä ei ole ollut.

Olemme myös vuosikymmenten ajan puhuneet perustulon puolesta. Olemme mallissamme konkretisoineet, miten perustulo olisi mahdollista toteuttaa niissä reunaehdoissa, joissa Suomessa elämme. Mallimme lähtee siitä, että kohti perustuloa voidaan siirtyä vaiheittain ja kokeilujen kautta.

Mallimme yksinkertaistaa ja yhtenäistää perusetuuksia ja varmistaa että työn vastanottaminen ja tekeminen olisivat kaikissa tilanteissa kannattavaa.  Haluamme vastata mallillamme työelämän suuriin muutoksiin ja ihmisten vaihtuviin tilanteisiin työssäolon, työttömyyden, perheen perustamisen ja opiskelun välillä.

Lue koko Keskustan kannustavan perustulon malli täältä: www.keskusta.fi/perustulo

 

Keskusta käy kohti vaaleja

Keskusta avasi viime viikonloppuna eduskuntavaalikampanjansa. Haemme vaaleissa suomalaisten luottamusta teemalla ”Suomen arvoisia tekoja”.  Vaaliohjelmaamme ja ehdokkaisiimme voi tutustua Keskustan sivuilla: https://www.keskusta.fi/Eduskuntavaalit-2019

 

Olen tavattavissa tänä viikonloppuna seuraavasti:

 

perjantaina 8.2 klo 18 Ravintola Peltohovissa Kiuruvedellä, lauantaina 9.2. klo 10-12 Iisalmen K-Citymarketin edustalla ja klo 13 Pörsänmäen Nuorisoseuran talolla, sunnuntaina 10.2 klo 13 Vieremän eteläisellä koululla ja klo 18 Sukevan Päiväkeskus Pysäkissä.

 

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

 

Hannakaisa