Viikkokirje 6/2018

Viikkokirje 6/2018

Perjantai 9. helmikuuta

 

 

Tässä vuoden ensimmäisessä viikkokirjeessä aiheena on muun muassa valtiopäivien avajaiset ja tehdyt päätökset uudesta puhemiehistöstä sekä eduskuntaryhmämme johdosta.

 

Valtiopäivien avajaiset

Presidentti Sauli Niinistö avasi vuoden 2018 valtiopäivät tiistaina 6.2. Tilaisuus oli suomalaiseen tapaan koruton, mutta arvokas.

Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan hieman yllättäenkin erityisesti EU- ja talouspolitiikkaa, jotka eivät varsinaisesti presidentin tehtäväkenttään kuulu. Hän totesi valon lisääntyvän vauhdilla. Talous kasvaa ja työttömyys viimein vähenee. Päättäjien tehtävä on nyt varjella kasvua ja turvata sen jatkuminen.

Entisenä valtiovarainministerinä presidentti muistutti, että ymmärrettävästi niukkojen vuosien aikana on kertynyt menopaineita ja täyttämättömiä tarpeita. Niitä on nyt hyvä arvioida, mutta menojen lisäämisen suhteen on oltava varovainen. Valtionvelka on yhä suuri. Presidentti totesi hyvin suorasanaisesti, ettei Suomella ole varaa siihen harhaan, että talouden tapahtunutta käännettä alettaisiin pitää uutena normaalina. Olemme vasta kohtaamassa ikärakenteen muutoksen kovimmat paineet ja vieläpä valmiiksi velkaisina.

Nämä olivat hyviä muistutuksia. Eduskuntavaalien lähestyessä löysät puheet ja toiveet menolisäyksistä yhteen jos toiseen, sinänsä tarpeelliseen kohteeseen, varmasti lisääntyvät. Talouden suuri kuva on kuitenkin pidettävä mielessä. Myönteistä on kuitenkin se, että talous kasvaa ja sen myötä myös jaettavaa on aikaisempaa enemmän.

Puhemies Risikko kävi puheessaan läpi mm tulevana keväänä edessä olevia lakipaketteja. Käsittelyyn on tulossa esimerkiksi sotilas- ja siviilitiedustelulainsäädännön muutokset, sote- ja maakuntauudistuksen maaliin saattaminen, lukiolaki, työaikalaki sekä eläinsuojelulaki.

Puheensa lopuksi puhemies Risikko onnitteli Niinistöä tuoreesta perheenlisäyksestä ja toivotti varjelusta uudelle elämälle. Hetki oli poikkeuksellinen, mutta paikallaan. Möhemmin samana päivänä presidentti Niinistö esitti medialle toiveen, että heidän vauvaansa suhtauduttaisiin kuin yhteen 50 000:stä tänä vuonna syntyneestä. Tuota toivetta on syytä kuunnella. Presidenttiparin lapsi on yksityishenkilö, eikä hänellä ole minkäänlaista julkista asemaa.

 

Uusi puhemiehistö

 

Eduskunta valitsi maanantaina uudeksi puhemieheksi sisäministeri Paula Risikon (kok.). Varapuhemiehiksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Tuula Haatainen (sdp)

Puhemiehistön muutokset johtuvat perussuomalaisten eduskuntaryhmän viimekeväisestä hajoamisesta. Käytännön mukaisesti puhemiehen paikka kuuluu toiseksi suurimman eduskuntaryhmän edustajalle, eli nyt kokoomukselle. Sdp:stä tuli kolmanneksi suurin ryhmä, joten he saivat varapuhemiehen paikan ja siniset tipahtivat puhemiehistöstä pois.

Edellinen puhemies Maria Lohela hoiti tehtäväänsä mallikkaasti ja laajaa arvostusta työlleen saaden. Hänelle on työstä annettava ansaitut kiitokset.

 

Keskustan ryhmäjohto

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Antti Kaikkonen. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi äänestimme Mirja Vehkaperän ja toisena puheenjohtajana jatkaa Markus Lohi.
 

Sosiaaliturvaa uudistetaan

Suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää on vuosikymmenten mittaan moneen otteeseen, pala palalta. Järjestelmästä on tullut kovin pirstaleinen ja tämän ajan tarpeisiin vastaamaton. Työelämä sekä perhe- sekä kotitalousrakenteet ovat muutoksessa ja sosiaaliturvan pitäisi vastata tähän muutokseen.

Sosiaaliturva on etenkin työttömyysturvan osalta luotu aikaan, jossa oltiin selkeästi joko työssä tai sen ulkopuolella. Tänä päivänä ollaan yhä useammin erilaisissa ja yhtäaikaisissa pätkätöissä, sekä sen ohella vaikkapa osa-aikayrittäjänä. Näin toimeentulo saattaa muodostua useista eri lähteistä ja työn ja työttömyyden jaksot ovat vaikeita ennustaa. Järjestelmässä on piirteitä, jotka eivät aina kannusta työn vastaanottamiseen, sillä lopulta käteen jäävä rahasumma saattaa olla työttömyysturvaa pienempi. Toivoisin itse, että sosiaaliturvamme kannustaisi aktiivisuuteen ja että järjestelmä olisi oikeudenmukainen niin veronmaksajien kuin etuuksien saajankin näkökulmasta.

Kirjoitin aiheesta Iisalmen Sanomien kolumnissani, joka on luettavissa myös kotisivuiltani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/sosiaaliturvajarjestelma-tahan-paivaan/

Hallitus on käynnistänyt sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelun. Toimin hankkeen seurantaryhmässä Keskustan eduskuntaryhmän edustajana. Tästä hankkeesta voi lukea lisää Valtioneuvoston sivuilta http://vnk.fi/toimi

 

Vapaavuori on väärässä siunatessaan Kokoomuksen pyöröoven

Useat Kokoomuksen kansanedustajat ovat siirtyneet kansanedustajan tehtävästä terveysbisnekseen. Eturivin kokoomuspäättäjiä on siirtynyt mm. Terveystalon ja Mehiläisen johtoon, tuoreimpana Lääketeollisuuden johtoon siirtyvä kokoomuksen sote-ekspertti Sanna Lauslahti. Jopa Kokoomuksen konkarikansanedustaja Pertti Salolainen totesi, ettei tämä näytä hyvältä.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei kuitenkaan nähnyt tässä ongelmaa, vaan totesi Suomen olevan vapaa maa, jossa jokainen saa mennä töihin sinne minne haluaa. Tämä on käsittämätöntä vähättelyä. Pelissä on politiikan arvovalta. Olen huolissani siitä, että virta kansanvallan palveluksesta terveysbisneksen vihreälle oksalle langettaa varjon koko poliittisen kulttuurin ylle. Tarvitaan päättäjien ryhtiliike.

Otin asiaan kantaa: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/eduskunnan-sosiaali-ja-terveysvaliokunnan-varapuheenjohtaja-keskustan-kansanedustaja-hannakaisa-heikkinen/

Ilta-Sanomat kirjoitti aiheesta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005559410.html

 

Hallituksen perhevapaauudistus kaatuu

Tänään perjantaina tiedotettiin hallituksen kaavaileman perhevapaauudistuksen kaatumisesta. Tämä on erittäin valitettavaa, mutta sovittujen reunaehtojen puitteissa puolueet eivät päässeet sopuun uudistuksen yksityiskohdista. Ministerin arvio on, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avaa asian taustoja kattavasti fb-päivityksessään. Kannattaa lukea: https://www.facebook.com/annika.saarikko/posts/10155229605613483

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen

Hannakaisa