Viikkokirje 51/2017

Torstai 21. joulukuuta

 

Tässä vuoden viimeisessä viikkokirjeessä aiheena on aiheena mm. aamu- ja iltajunayhteyden paluu Ylä-Savoon, valinnanvapauden uudet linjaukset sekä edelleen vahvaa virettä lupaavat talousennusteet.

 

Aamu- ja iltajuna Iisalmeen palaa

Alkuviikosta saimme mieluisan uutisen, kun Liikenne- ja viestintäministeri Berner tiedotti ministeriön ja VR:n uusista ostopalveluliikennesopimuksista, jotka astuvat voimaan maaliskuun lopulla.

Jatkossa Helsinki-Kuopio –välin junaliikenteen ostosopimus jatkuu Kajaaniin saakka. Tämä tarkoittaa aamu- ja iltayhteyden paluuta, esimerkiksi Iisalmesta on siis maaliskuusta lähtien mahdollista käydä päiväseltään Helsingissä. Alueen yrityksille ja työmatkalaisille tämä on erinomainen asia.

Tiedotteeni asiasta on luettavissa kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/keskustan-heikkinen-iloitsee-uudesta-junayhteydesta-helsinki-kajaani-valille/

 

Hallitus pääsi sopuun valinnanvapauden linjoista

Hallitus on viime perjantaina päättyneen lausuntokierroksen jälkeen tehnyt tarvittavia muutoksia valinnanvapauslakiin. Nyt tehdyt linjaukset turvaavat erikoissairaanhoidon toiminnot sekä maakuntien järkevän taloudenpidon ja tuovat asiakkaalle valinnanvapautta tasapuolisesti ja järkevästi.

Erikoissairaanhoitoon ei tule velvoittavaa asiakasseteliä, julkiset sote-palvelut turvataan, eikä päivystys vaarannu. Maakunnille tulee lisää liikkumatilaa sotekeskusten sisällössä.

Pääministeri Juha Sipilä piti lupauksensa: valinnanvapauslakiin tehtiin lausuntokierroksen palautteen mukaiseset muutokset.

Me keskustalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet olemme nyt tehtyihin linjauksiin erittäin tyytyväisiä. Tiedotteemme on luettavissa kotisivuiltani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/keskustan-sote-valiokunnan-jasenet-kiittavat-hallitus-teki-tarvittavat-muutokset-valinnanvapauslakiin/

Tämä ”valinnanvapausvääntö” on ollut myös kuluneen eduskuntasyksyn suurimpia työrupeamiani. Tämä hallituksen tämänpäiväinen päätös on paras joululahja minulle – ja koko Suomelle.

 

Budjetti vuodelle 2018 hyväksytty

Eduskunta hyväksyi äänestysten jälkeen vuoden 2018 budjetin. Viimeiset äänestykset pääluokista käytiin keskiviikkona. Budjettikäsittelyn päättymisen myötä päättyi eduskunnan syysistuntokausi.

 

Suomen Pankin ja VM:n talousennusteet: Sipilän hallituksen politiikka toimii

Sekä Suomen Pankki, että valtiovarainministeriö julkaisivat tällä viikolla talousennusteensa, jotka osoittavat Suomen talouden olevan vahvassa kasvussa. Ennusteet kertovat, että Sipilän hallitus on pitänyt lupauksensa; Suomen talous on laitettu kuntoon.

Tilanne on aivan toinen kuin tämän hallituksen aloittaessa kaksi vuotta sitten. Kumpikin arvioija uskoo Suomen talouden kasvavan tänä vuonna yli kolme prosenttia. Talous kasvaa nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin ja VM:n mukaan talouskasvu on jopa aiemmin ajateltua nopeampaa.

Kasvun perustana on ennen kaikkea vahva vienti, joka vetää nyt, kun kilpailukyky on parantunut. Lisäksi talouden kasvua vauhdittaa kotitalouksien vahva luottamus talouteen.

 

Arvotonta käytöstä eduskunnassa

Tällä viikolla otsikoissa on ollut viime torstai-illan tapahtumat eduskunnassa eräiden eduskuntaryhmien pikkujoulujen aikaan ja perussuomalaisen puolueen kansanedustajan sekä avustajan asiaton käytös. Edustaja Hakkarainen sai ansaitusti puhemiehen varoituksen, hänen käyttäytymisensä tuona iltana ei missään tapauksessa ole ollut kansanedustajan arvovaltaan sopivaa.

Pikkujoulujen varjossa vähemmälle huomiolle on jäänyt, että suuri osa edustajista oli samanaikaisesti hoitamassa niitä töitä, joita varten kansalaiset ovat heidät eduskuntaan valinneet. Täysistuntosalissa käytiin tuolloin keskustelua alkoholilain uudistamisesta ja itsekin olin salissa pitkälle aamuyöhön.
 

Kohti joulutaukoa

 

Keskiviikkoaamu eduskunnassa alkoi puhemies Maria Lohelan tarjoamilla joulukahveilla, sekä Sibelius-lukion kuoron musiikilla.

Nyt alkaa eduskunnan istuntotauko, joka kestää helmikuuhun asti. Lomalla kansanedustajat eivät kuitenkaan ole, vaan hoitavat kansanedustajan työtä kotimaakunnistaan. Oma kalenterinikin alkaa tammikuulle jo täyttyä, hyödynnän istuntotaukoa muun muassa presidetinvaalikampanjointiin sekä tapaamisiin vaalipiirin alueella.

 

 

Rauhallista joulua sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Hannakaisa