Viikkokirje 50/2017

Pe 15.12

 

Aiheena viikkokirjeessä on muun muassa presidentinvaalit, eduskunnan ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä sekä Eu:ssa saavutettu sopu Suomen metsien lisähakkuista.

 

Presidentinvaalit sähköistyvät

Tällä viikolla alkoi tv:n suorat presidentinvaalitentit. Keskiviikkona ehdokkaat olivat tentattavana Mtv3:lla ja torstaina Ylellä.

Matti Vanhanen on osoittanut tenteissä valtiomiessarjan kokemusta. Hänen kokemuksensa pääministerinä, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja puolustusministerinä näkyy vahvana osaamisena, jota myös muut ehdokkaat arvostavat. Mtv3:n asiantuntijaraati arvioi Vanhasen olleen keskiviikon tentissä kirkkaasti paras.

Arvioin vaalikamppailun vasta alkavan tästä. Gallupeissa tulee vielä näkymään merkittäviä muutoksia.


Eduskunta keskusteli seksuaalisesta häirinnästä

Eduskunta kävi tiistaina hyvän ja monipuolisen ajankohtaiskeskustelun seksuaalisesta häirinnästä, joka on ollut tänä syksynä paljon otsikoissa Yhdysvalloissa alkunsa saaneen #MeToo-kampanjan myötä.

Totesin puheenvuorossani, että #MeToo-kampanjan ansio on siinä, että se on tehnyt näkymättömästä näkyvää ja kampanja pakottaa suomalaistakin yhteiskuntaa itsetutkiskeluun. Esitin toiveen, että eduskunta keskustelisi siitä, mistä johtuu, että niin monet joutuvat kokemaan seksuaalista häirintää. Mitä se kertoo yhteiskunnastamme ja vallitsevasta kulttuurista?

Totesin myös, että työpaikoille, oppilaitoksiin, harrastusryhmiin ja niin edelleen on saatava selkeät pelisäännöt häirinnän kitkemiseksi. Ilmapiirin tulee olla sellainen, että häirintäkokemuksia uskalletaan nostaa esiin ja siihen voidaan puuttua. Häirintä ei saa jäädä uhrin ongelmaksi ja häpeäksi. Syy on aina tekijässä. Ei voi olla niin, että uhri tai häirintään puuttunut sivullinen leimataan hankalaksi ihmiseksi.

 

Eu:ssa sopu Suomen metsien lisähakkuista

Suomi onnistui neuvottelemaan itsellensä ministereiden Tiilikainen ja Leppä johdolla haluamansa hakkuuoikeudet. Tämä tarkoittaa, että Suomi voi kasvattaa hakkuitaan biotalouden edistämiseksi, mutta kuitenkin ilmaston ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Sopu vaatii vielä jäsenmaiden ja parlamentin hyväksynnän.

Metsäalalle neuvottelutulos on ehdottomasti ilahduttava ja oikeudenmukainen uutinen. Toivottavasti päätös vauhdittaa myös Finnpulpin havusellutehdasta Pohjois-Savossa.

 


Pariisin ilmastokokous

 

Pääministeri Juha Sipilä osallistui viikolla Pariisin kansainväliseen ilmastokokoukseen. Pariisin ilmastosopimuksen kaksivuotispäivänä järjestettyyn kokoukseen osallistui yli 50 valtion tai hallituksen päämiestä. Kokouksen tarkoitus oli tukea Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa.

Ilmasto uhkaa lämmentä enemmän kuin Pariisin sopimuksessa vuonna 2015 ylärajaksi asetetut 2 astetta. Tapaamisen tarkoituksena olikin kerätä lisärahoitusta ilmastomuutoksen torjumiseen.

Puheessaan Sipilä muistutti, että kansainvälisen yhteisön on todellakin ryhdyttävä toimiin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavcuttamiseksi. Hän myös linjasi Suomen asemoituvan ilmastokysymysten edelläkävijäksi. Luovumme kivihiilen käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Suomi on myös asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2045 mennessä

 

Alkoholilaki

Eduskunta aloitti torstai-iltana alkoholilain lopullisen käsittelyn. Keskustelu venyi myöhän yöhön. Esittelin valiokunnan puolesta sen varapuheenjohtajana valiokunnan mietinnön.

Suuresta osasta lain sisältöä on ollut laaja yksimielisyys. Suurin kipukohta on ollut vahvemman alkoholipitoisuuden helpompi saatavuus, jolle on tullut asiantuntijoilta täystyrmäys. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti, asiantuntijoita kuultuaan, pysymistä nykyisessä 4,7 prosentissa. Eduskunnan enemmistö päätti kuitenkin äänin 98-94 äänestää toisin. 5,5 % alkoholi tulee kauppoihin.

Monelle tämä on ilon päivä, minulle ei. Minulle politiikka on heikoimmista huolehtimista ja tämä päätös on tehty vahvemman ehdoilla, elinkeinoelämän ja Panimoliiton etuja ajaen.

Eilinen täysistunnon puheeni on luettavissa tästä Perustelen puheessa laajasti omia kantojani lain uudistamiseen.

Jokainen vastaa tästä päätöksestä lopulta itse, omilla kasvoillaan. Suomenmaan uutisen aiheesta voi lukea tästä

Lopullisesti laki hyväksytään ensi viikolla toisessa käsittelyssä.

 

Nollasopimusten käytölle viimein pelisäännöt

Hallitus esittää niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin rajoituksia. Esityksen mukaan nollatuntisopimusta ei saisi lähtökohtaisesti käyttää, mikäli tarve työvoimalle on pystyvä. Työnantaja ei myöskään saisi tarjota todellisuutta matalampaa tuntimäärää kuin mikä on kiinteä työvoiman tarve työpaikoilla.
Olen itse näistä linjauksista hyvin ilahtunut. Nollatuntisopimuksille saadaan vihdoin reilut pelisäännöt. Keskustajohtoinen hallitus on ensimmäinen, joka rajoittaa lainsäädännöllä nollatuntisopimusten villiä käyttöä. Suomenmaa uutisoi tiedotteeni pohjalta, uutinen on luettavissa tässä: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/keskustan-heikkinen-nollasopimusten-kaytolle-vihdoin-pelisaannot-6.3.319055.d53f5f3f6f

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa