Viikkokirje 49/2018

perjantaina 7.12.

 

Viikkokirjeessäni palaan itsenäisyyspäivän tunnelmiin, kerron hieman sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakialoitteesta veteraaniasioihin liittyen ja nostan vielä esiin muutaman muun eduskuntaviikon ajankohtaisen asian.

 

Itsenäisyyspäivä

Suomi vietti eilen 101. itsenäisyyspäiväänsä. Itsenäisyyspäivää vietettiin ympäri maata arvokkaissa tunnelmissa, itsenäisestä isänmaasta iloiten.

Minulla oli ilo juhlia itsenäisyyspäivää puolisoni Harrin kanssa Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa. Linnanjuhlia vietettiin tänä vuonna ajankohtaisella ja tärkeällä ympäristöteemalla, joka näkyi monin tavoin esimerkiksi juhlan tarjoiluissa ja koristeissa – myös pukeutumisessa. Kestävän kehityksen hengessä pukeuduin itse samaan kuopiolaisen Minna Suurosen tekemään pukuun kuin viime vuonna. Tosin olen aiemminkin käyttänyt samaa pukua Linnan juhlissa kahdesti ja käyttänyt sitä häämekkona. Kestävä kulutus on hyvä nostaa esille juhlapuheissa tai juhlien teemoissa, mutta aito kestävä kulutus on kestäviä ratkaisuja, hankintoja ja valintoja ihmisten jokapäiväisessä arjessa.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakialoite veteraaniasioista

Käsittelimme keskiviikkona, itsenäisyyspäivän aattona, eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan yhteistä lakialoitetta. Lakialoitteemme koski sotilasvammalain 6§:ää ja ehdotamme aloitteessa laitoksessa annetun huollon korvaukseen oikeutettujen sotainvalidien joukon laajentamista laskemalla korvattavuuden haitta-asterajaa 20 prosentista 10 prosenttiin.

Veteraaniasiat ovat usein olleet eduskunnassa yhteisiä ja puoluerajat ylittäviä. Näin myös nyt. Oli hienoa, että pystyimme valiokunnassa tekemään esityksen yhtenäisenä – esitys sai yhtenäistä tukea. Sotainvalidien joukko harvenee nopeasti. Heidän keski-ikänsä on jo 93 vuotta. Veteraaneja oli vuoden alussa noin 1500. Olemme kaikki varmasti hyvin yksimielisiä siitä, että tämänkaltaisilla päätöksillä maksamme sukupolvien yli ulottuvaa kunniavelkaa.

Halusin puheenvuorossani nostaa esiin myös toisen veteraaniasian, nimittäin veteraanien kotona asumista tukevat palvelut. Yle uutisoi vastikään kuntien valtavista eroista heille myönnetyn määrärahan käytössä. Esimerkiksi Kuopio on käyttänyt 2017 määrärahansa tarkkaan ja hakenut sekä saanut myös lisärahoitusta, mutta osa kunnista palauttaa jopa valtaosan kyseisestä määrärahasta. Kunta voi noilla rahoilla esimerkiksi tarjota veteraaneille ateriapalveluita, lounasseteleitä, kotiapua ja kotisairaanhoitoa. Kuopio on systemaattisesti kartoittanut veteraanien palvelutarpeita ja etsinyt myös niin sanotusti piilossa olevia avun tarpeita tarpeita. Toivon kuntien ottavan tämän asian ensi vuonna veteraanien kohdalla prioriteettilistalla kärkiasioiksi.

 

Varhaiskasvatuksessa keskityttävä laatuun

Kuntaliitto julkaisi hiljattain selvityksensä, jonka mukaan maksuton varhaiskasvatus ei välttämättä lisää varhaiskasvatukseen osallistumista. Hallitus käynnisti elokuussa kuntakokeilun 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta selvittääkseen miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin.

Kokeilukunnissa 5-vuotiaiden lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen on Kuntaliiton mukaan noussut keskimäärin 1,7 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.  70 % kokeilukunnista kertoi, että varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrässä ei ole tapahtunut kasvua 5-vuotiaiden osalta

Kannanotossani vaadin varhaiskasvatuksen laadun vahvistamista maksuttomuuden tavoittelun sijaan. Mielestäni päivähoidossa pitäisi keskittyä kohtuullisten ryhmäkokojen saavuttamiseen ja koulutetun henkilökunnan riittävyyteen. Perheille täytyy tulla luottavainen olo päiväkotien arjesta. Täysi maksuttomuus on mielestäni ennen kaikkea tulonsiirto hyväosaisille. Pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja on alennettu tällä kaudella ja tuhannet uudet perheet on vapautettu kokonaan varhaiskasvatusmaksusta.

Kannanottoni on luettavissa kotisivuiltani:

http://www.hannakaisaheikkinen.fi/keskustan-heikkinen-varhaiskasvatuksessa-panostettava-laatuun-eika-halpuuttamiseen/

 

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä luovutaan

Eduskunta käsitteli tiistaina täysistunnossa lakialoitetta kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä luopumiseksi

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ovat viime vuosina koetelleet kansalaisten oikeustajua. Julkisuudessa on ollut tapauksia, joissa entinen kansanedustaja esimerkiksi saa merkittäviä pääomatuloja nostaen samalla sopetumiseläkettä tai tapauksia, joissa on eduskunnasta tippumisen jälkeen irtisanouduttu virasta ja jääty sopetumiseläkkeelle. Näissä tilanteissa sopeutumiseläkettä on käytetty alkuperäisen tarkoituksensa vastaisesti, mikä on aiheuttanut tarpeellista keskustelua.

Samalla on muistettava, että kansanedustajat eivät ole tavallisten kansalaisten tavoin työttömyysturvan piirissä. On kohtuullista, että eduskunnasta pudotessaan tai vapaaehtoisesti pois jättäytyessään saa rajoitetun ajan toimeentulon mahdollistavaa korvausta ajaksi, jolloin entinen edustaja voi järjestelläkseen työnsä ja toimeentulonsa jatkossa. Kaikilla ei ole odottamassa virkaa johon palata.

Nyt käsittelyssä olleen lakialoitteen takana oli kahdeksan eduskuntaryhmää. Mikäli uudistus hyväksytään, edustajat ovat jatkossa oikeutettuja määräaikaiseen sopeutumisrahaan, jonka määräytymisessä otetaan huomioon myös pääomatulot. Tämä järjestelmä sopii toivottavasti paremmin myös kansalaisten oikeudentuntoon ja –tajuun.

 

Kolumni tieasioista Kiuruvesilehdessä

Saan kansanedustajana jatkuvasti palautetta tiestön kunnosta. Tuskin mistään muusta tulee yhtä paljon palautetta. Ymmärrän tämän palautteen täysin. Huonokuntoiset tiet haittaavat paitsi ihmisten arkista asiointia ja työssäkäyntiä, myös esimerkiksi maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden kuljetuksia.

Halusin kolumnissani Kiuruvesilehdessä kuvailla kokonaisuutta: Haasteet ovat suuret, mutta paljon on myös tehty.

Kolumnini on luettavissa kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/tieverkko-ja-liikenneyhteydet-karsivat-lyhytnakoisesta-politiikasta/

 

 

Osallistun huomenna lauantaina klo 15 Keskustan Kiuruveden kunnallisjärjestön syyskokoukseen Kulttuuritalolla. Sitä ennen, kunhan aamunavettatöiltä ehdimme, käymme perheen voimin MTK Kiuruveden puurojuhlassa Kalliokylän Jukolassa.

Sunnuntaina klo 18 puolestaan on vuorossa Keiteleen kunnallisjärjestön kokous Metsätalolla.

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa

 

 

 

 

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/