Viikkokirje 49/2017

perjantaina 8.12

 

Viikkokirjeessä on aiheena tällä kertaa mm. Suomen satavuotinen itsenäisyys sekä eduskunnan juhlaistunto, jossa päätettiin lahjoituksesta lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi.

 

Suomi 100 vuotta

Vuotta 2017 on vietetty ympäri Suomen juhlatunnelmissa. Sadoissa ja tuhansissa tapahtumissa on nostettu esiin 100-vuotista itsenäisyyttä juhliva isänmaa. Juhlavuosi huipentui keskiviikkona vietettyyn itsenäisyyspäivään.

Olemme onnistuneet rakentamaan yhden maailman parhaimmista, vakaimmista ja turvallisimmista maista. Tästä meidän kaikkien on syytä olla kiitollisia. Satavuotiaan Suomen tarina on kansainvälistäkin huomiota saanut menestystarina.

 

Juhlistin Suomen suurta päivää puolisoni kanssa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa. Päivä oli monin tavoin juhlava ja mieleenjäävä.

 

Eduskunnan juhlaistunto

Eduskunta kokoontui tiistaina 5.12 itsenäisyyden juhlaistuntoon.

Juhlaistunnossa eduskunta halusi juhlistaa satavuotista itsenäistä isänmaata tulevaisuuteen katsovalla päätöksellä: Päätimme tukea vuonna 1987 perustettua Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiötä (ITLA). Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea lasten sekä perheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta ja lasten kasvuoloja ja kasvatusta.

Juhlapäätöksen myötä eduskunta osallistuu säätiön toiminnan kehittämiseen ja antaa suostumuksensa säätiön pääomittamiselle 50 miljoonalla eurolla. Näin halusimme tukea perheitä, edistää hyvää lapsuutta sekä jatkaa suomalaista hyvinvoinnin menestystarinaa.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela muistutti juhlaistunnon puheessaan millaisissa oloissa suomalaiset elivät Suomen itsenäistyessä, vuonna 1917. Köyhyys oli tuolloin arkea monissa perheissä ja monen lapsen koulutie katkesi jo alkuunsa. Jotkut joutuivat huutolaisiksi ja moni eli hyväntekijöiden avun varassa. Kaikki oli sattumanvaraista, kuten puhemies pysäyttävästi totesi.

Puhemiehen puheen jälkeen oli vuorossa eduskuntaryhmien ryhmäpuheet. Keskustan eduskuntaryhmän puheen piti ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Hän kertasi puheessaan, miten Suomi on sadan vuoden aikana noussut köyhästä ja vereslihalla olleesta kansakunnasta maailman eturivin valtioiden joukkoon – selviytymistarinasta menestystarinaksi.

Kaikkonen myös muistutti, että yhtä tärkeää kuin historia, on katsoa eteenpäin. Emme kehitä Suomea menneelle ajalle, vaan tulevalle. Tämän päivän lapsille ja nuorille, niillekin, jotka eivät ole vielä edes syntyneet. Sitä alleviivasi myös tehty juhlapäätös.

Ennen juhlaistuntoa kansanedustajat kokoontuivat täysistuntosaliin yhteiskuvaan. Historiallisen kuvan voi käydä katsomassa esimerkiksi Eduskunnan fb-sivulta: https://www.facebook.com/suomeneduskunta/photos/a.222965484441836.53740.182442478494137/1730849513653418/?type=3&theater

 

Opposition jättämä välikysymys eriarvoistumisesta

Itsenäisyyspäivän juhlinnan jälkeen meillä kansanedustajilla koitti nopeasti arki. Eduskuntatyö jatkui torstaina normaaliin tapaan.

Käsittelimme torstaina opposition jättämää välikysymystä eriarvoistumisesta. Hallitus vastasi välikysymykseen valtiovarainministeri Orpon toimesta, jonka jälkeen oli vuorossa ryhmäpuheenvuorot. Sain pitää Keskustan eduskuntaryhmän puheenvuoron.

Muistutin puheessani, että toisin kuin viime vaalikaudella, keskustajohtoinen hallitus ei säästä kuntien peruspalveluista ja tekee uudistuksia, jotta mahdollisuus laadukkaisiin palveluihin toteutuisi kaikkialla Suomessa.

Hallitus myös toteuttaa perustulokokeilua, edistää uusien työpaikkojen syntymistä, on korottanut kahteen otteeseen takuueläkettä ja omais- sekä perhehoidon rahoitustakin on parannettu. Opintotukeen tulee huoltajakorotus ja pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja sairauspäivärahoja on korotettu. Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan ja ensi vuoden alusta lähes 7000 uutta perhettä vapautuu varhaiskasvatusmaksuista kokonaan.

Oppositiolta ei puolestaan ole nähty kuin katteettomia lupauksia ja velanottohalua. Laskun jättäminen seuraavien sukupolvien maksettavaksi kertoo erikoisesta käsityksestä sukupolvien välisestä tasa-arvosta.

Suomenmaan uutisen puheenvuorostani voi lukea tästä: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/heikkinen-hammasteli-opposition-lupauksia-keskustan-ryhmapuheenvuorossa–34jattaisitte-laskun-seuraavien-sukupolvien-maksettavaksi34-6.3.316323.e704d54afa

Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta tänään perjantaina. Hallitus nauttii yhä eduskunnan enemmistön luottamusta.

 

Keskustan eduskuntaryhmä liikkeellä

Keskustan eduskuntaryhmä on tulevana viikonloppuna liikkeellä yli 130 tapahtumassa ympäri Suomea. Kattava listaus viikonlopun tapahtumista on luettavissa tästä: http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaikuta/Eduskuntaryhma-liikkeella

Olen itse tavattavissa huomenna lauantaina klo 9 Kiuruveden torilla, klo 10 Vieremän koulukeskuksella sekä klo 12 Sonkajärvellä, ravintola Hollivootissa.

 

Mukavaa viikonloppua!
Hannakaisa