Viikkokirje 48/2018

Perjantaina 30.11.

 

Viikkokirjeessä on tällä kertaa aiheena ehdotukseni alle 16-vuotiaiden rajatusta ajo-oikeudesta, esitys vammaispalvelulaiksi sekä Suomenmaan kolumnini väestökehityksestä

 

Ehdotus alle 16-vuotiaiden rajatusta ajo-oikeudesta

Olen tällä viikolla ehdottanut 16-vuotiaille nuorille rajattua ajo-oikeutta haja-asutusalueille. Rajatulla tarkoitan ajo-oikeuden rajaamista 06-22 aikavälille.

Rajattu ajo-oikeus helpottaisi toisella asteella opiskelevien nuorten kulkemista ja asumista kotona. Julkisen liikenteen ulottumattomissa asuvat nuoret voisivat esimerkiksi ajaa kouluun, kuljettaa samalla kavereita sekä hoitaa harrastekuljetuksia ja perheen päivittäisiä asioita. .Ajo-oikeuden rajaus ehdottamalleni aikavälille estäisi iltaöisen hupiajelun

Mopoautot ovat kustannustensa vuoksi monien perheiden ulottumattomissa ja toisaalta niiden turvallisuudessa on puutteita. Olisi turvallista ja käytännöllistä että nuori voisi liikkua perheen autolla, joka maaseudulla on käytännössä jokaisessa taloudessa.

Tämä ehdotus tasa-arvoistaisi ja helpottaisi maaseudun ja haja-asutusalueiden nuorten sekä perheiden arkea. Helpottamalla liikkumista mahdollistetaan myös nuorten asuminen kotona toisen asteen opintojen aikana sekä lisätään harrastusmahdollisuuksia. Tämä on paitsi tasa-arvoasia, myös maaseudun elinvoiman kysymys.

Asiasta kertoi ensin Maaseudun tulevaisuus: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.339446?fbclid=IwAR0z3dyYvMLGJBxKcgHtaldlOdZHIhge2Y13qth4i415UioxGsDJ-i2v6gA

 

Vammaispalvelulaki kerää kiitosta

Tapasin sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisten jäsenten kanssa tällä viikolla Invalidiliiton edustajia liittyen vammaispalvelulain uudistukseen. Näinä aikoina kun sosiaali- ja terveysministeriön lainsäädäntötyöstä on puhuttu julkisuudessa myös negatiivisin äänenpainoin, oli ilahduttavaa kuulla Invalidiliiton tyytyväisyydestä niin lakiesityksen sisältöön, kuin prosessiin jolla se oli laadittu.

Iso kiitos hyvästä työstä kuuluu perhe- ja peruspalveluministeri Saarikolle. Lakia on laadittu hyvässä yhteistössä vammaisjärjestöjen kanssa ja tuo yhteistyö näkyy tyytyväisyytenä sisältöön.

Lailla halutaan parantaa eri tavalla vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta. Nykyinen vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki sovitetaan yhteen. Ohjaavana periaatteena lain valmistelussa on ollut myös vammaisten osallisuuden parantaminen yhteiskunnassa turvaamalla palvelut henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on näin loppukaudesta erittäin ruuhkainen, mutta mielestäni meidän on priorisoitava vammaispalvelulain käsittely monen muun lakiesityksen edelle.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/invalidiliitto-kehuu-vammaispalvelulain-uudistusta-ja-kiirehtii-lain-voimaantuloa-viela-talla-hallituskaudella-luotamme-siihen-etta-sotevaliokunta-raivaa-esityksen-kasittelylle-tilaa-6.3.444902.dbddaee171

Esitetyn vammaispalvelulain sisältöön tiivistetyssä muodossa voi tutustua tästä: https://stm.fi/vammaispalvelulaki/usein-kysyttyja-kysymyksia

 

Suomenmaan kolumni väestökehityksestä

Pohdiskelin Suomenmaan kolumnissa tuoretta väestöennustetta

Väestöennustetta ei voi väistää. Kyse on koko maan ja sen kaikkien alueiden elinvoiman kysymyksestä. Elinvoiman pohja on terve väestökehitys. Ennusteen ei kuitenkaan tarvitse olla itseään toteuttava. Moniin asioihin pystymme myös vaikuttamaan. Yksi pikaisesti työn alle otettava asia on työperäisen maahanmuuton esteiden purkaminen. Me kaikki voimme vaikuttaa myös yhteiskunnan asenteisiin liittyen lapsiin ja perheellistymiseen.

Kolumnini on luettavissa myös kotisivuiltani:

http://www.hannakaisaheikkinen.fi/vaes%C2%ADto%C2%ADen%C2%ADnus%C2%ADtetta-ei-voi-vaistaa/

 

 

Osallistun tänään perjantaina klo 18 Keskustan Siilinjärven kunnallisjärjestön kokoukseen ja sen jälkeen vierailen vielä Lapinlahden Nerkoon paikallisyhdistyksen kokouksessa. Huomenna pidän puheen Pohjois-Savon Infra ry:n pikkujouluissa Tahkolla.

Mukavaa ensimmäistä adventtia sekä joulunodotusta toivottaen

 

Hannakaisa

 

 

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/