Viikkokirje 47/2017

Perjantai 24.11

 

EU-keskustelu eduskunnassa

 

Eduskunta keskusteli keskiviikkona EU-politiikasta pääministerin ilmoituksen pohjalta.

Pääministeri linjasi Suomen olevan sitoutunut Euroopan unioniin arvoyhteisönä, joka on rakentunut vahvojen arvojen, kuten rauhan vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen pohjalta.

Brexit on ravistellut unionia, mutta pääministeri arvioi tuon puhurin jo laantuneen. Britannian ero unionista on pakottanut EU:n aidosti pohtimaan mitä annettavaa unionilla on jäsenilleen. Suomelle lähtökohta on ollut selvä. Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen. Kuten pääministeri Sipilä totesi, mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän – paikkamme on vaikuttamisen eturintamassa.

EU-politiikkaan liittyen, kansanedustaja Elsi Katainen Pielavedeltä ilmoitti viime viikolla ottavansa vastaan Hannu Takkulalta vapautuvan paikan Europarlamentissa. Itä-Suomi saa näin oman edustajan ja edunvalvojan Euroopan unionin päätöksenteon ytimiin.

 

Päätös käräjäoikeuksista

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona hallituksen esityksen tuomioistuinlain muuttamisesta. Tämä tarkoittaa käräjäoikeuksien lakkautumista sekä Iisalmesta, että Varkaudesta.

Savolaisten kansanedustajien vaikuttamistyö, yli puoluerajojen, oli sinnikästä. Yritimme aidosti saada tilanteeseen toisenlaista ratkaisua, mutta ministeri Antti Häkkänen oli linjassaan järkähtämätön.

Ymmärrän täysin yläsavolaisten pettymyksen, olen erittäin pettynyt päätökseen itsekin.

 

Lastensuojelun tilanne

Maanantaina 20.11 vietettiin Lasten oikeuksien päivää. Tällä teemapäivällä halutaan tuoda esiin lapsen oikeuksia ja herätellä keskustelua lasten hyvinvoinnista.

Samana päivänä yli 1000 sosiaalityön ammattilaista tuli julki tuoden näkyviin kokemuksensa lastensuojelun tilanteesta. Heidän kannanottonsa taustalla oli vakava huoli mahdollisuuksistaan tehdä työtään lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Asiakasmäärät ovat monin paikoin liian suuria, yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla vastuullaan useita kymmeniä asiakkaita. Tilanne on kestämätön. Kiire ja kuormitus näkyy lastensuojelun arjessa, moni sosiaalityöntekijä kokee jäävänsä työssään yksin.

Sosiaalityön houkuttelevuutta on lisättävä. Työn houkuttelevuuteen ja sosiaalityöntekijöiden työssäpysyvyyteen vaikuttavat paitsi sosiaalityön korkeakoulutettujen ammattilaisten palkkaus, myös hyvät työolot, kuten hyvä henkilöstöjohtaminen ja työntekijöiden kokemus tuen saamisesta.

Samanaikaisesti pitäisi vaikuttaa siihen, että vaikeita lastensuojeluasiakkuuksia syntyisi nykyistä vähemmän. Tämä tarkoittaa panostuksia ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä esimerkiksi neuvola-aikana tapahtuvaan yhteistyöhön eri ammattilaisten kanssa. Tätä toteutetaan esimerkiksi Lape-hankkeessa.

Ongelmakunnissa kyse on usein päättäjien ymmärryksen puutteesta ja viranomaisten yhteistyörakenteiden heikkoudesta.  Suuri vastuu tästä on meillä poliittisilla päättäjillä, kunnissa, tulevissa maakunnissa ja valtakunnan politiikassa. Poliitikkojen olisi hyvä herätä myös siihen, että satsaukset lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukemiseen ovat huomattavasti edullisempia kuin kriisiytymään päässeiden tilanteiden hoito.

 

Kuntoutus sattumanvaraisuudesta suunnitelmaksi

Kirjoitin keskiviikon kolumnissani Savon Sanomissa ja Karjalaisessa ajatuksiani kuntoutusjärjestelmän kehittämisestä ja järjestöjen roolisista kuntoutuksessa. Sain olla mukana kuntoutuksen uudistamista pohtivassa komiteassa, jonka työ valmistui jokin aika sitten.

Maakuntien alueella, Savo-Karjalassakin, toimii erittäin vahvoja sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Pidän tärkeänä, että niiden osaaminen tunnistetaan ja tiedostetaan tulevassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteessa. Yksi Kuntoutuskomitean toimenpide-ehdotus onkin, että sote-järjestämislaissa on varmistettava maakuntien ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyö sekä turvattava se, että maakunnat tukevat ja avustavat kolmannen sektorin auttamistyötä.

Kuntoutuskomitea ehdottaa, että kuntoutussuunnitelma tehdään asiakas- ja hoitosuunnitelmaan jo hoitosuhteen alkumetreillä. Suunnitelmissa on otettava huomioon asiakkaita edustavien sosiaali- ja terveysalan järjestöjen integroiminen kuntoutumisen asiantuntijoina, vertaistukijoina ja kehittäjinä osaksi asiakkaan kokonaisvaltaista kuntoutumisen prosessia. Kannustan järjestöjä tekemään itsensä näkyviksi maakunnissa uudistusta valmisteleville tahoille.

Koko kolumnini on luettavissa kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/kuntoutus-sattumanvaraisuudesta-suunnitelmaksi/

 

 

Matti Vanhasen vaalikampanjan avaus

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen avaa virallisesti vaalikampanjansa tulevana viikonloppuna Keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Joensuussa. Tilaisuudesta käynnistyy tiivis kahden kuukauden ajanjakso, jolloin jokainen meistä voi olla presidentintekijä.

Olen mukana Matin tilaisuuksissa lauantaina. Kampanjabussi kiertää tuolloin Joensuussa, Nurmeksessa ja Lieksassa. Sunnuntaina on vielä vuorossa tilaisuudet Kontiolahdella, Polvijärjellä Kaavilla ja Tuusniemellä.

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.