Viikkokirje 45/2018

perjantai 9.11. 2018

 

Sote nytkähti eteenpäin

Saimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viimein keskiviikkona sote-lakien mietinnöt lähetettäviksi perustuslakivaliokunnan käsiteltäviksi. Olisimme toki voineet olla valmiita jo viikkoja aikaisemmin, mutta hienoa että nyt viimein pääsemme eteenpäin. Valiokunta on tehnyt huolellista työtä.

Soten eteneminen on tärkeä uutinen myös maakunnissa sote-uudistusta jo kaksi ja puoli vuotta valmistelleille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille: Sote etenee raiteillaan ja valmistelutyö jatkuu.

Perustuslakivaliokunta ottaa nyt työlleen sen ajan, mitä kokee tarvitsevansa. Kunhan perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa mietintöluonnoksista, jatkamme vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa mietintöjemme käsiteltäväksi.

Maakuntavaalien vaalipäiväkeskustelu on nyt toissijaista. Tärkeintä on se, että tämä hallitus pystyy toteuttamaan tämän tasa-arvoisempia ja yhdenvertaisempia palveluita tavoittelevan palvelu-uudistuksen. On muistettava, että sote-uudistus on ollut kiireellinen ja välttämätön jo pitkään.

 

Pääministeri Sipilä valmistelee Suomen Eu-puheenjohtajuutta

Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa heinäkuussa 2019. Tätä pohjustaakseen pääministeri Sipilä on tavannut viime viikkoina suuren määrän EU-maiden puheejohtajia. Pääministerin tavoite on tavata kaikki EU-maiden päämiehet ennen Suomen EU-puheenjohtajuuden alkamista. Kahdenväliset suhteet EU-johtajien välillä ovat tärkeitä ja Sipilä on niitä aktiivisesti luonut.

Pääministerin virka-asunto Kesärannan ovi on käynyt tällä viikolla tiuhaan. Euroopan johtajista pääministeri on tavannut tällä viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkelin, EU:n nykyisen puheenjohtajamaa Itävallan liittokansleri Sebastia Kurzin, Irlannin pääministeri Leo Varadkarin, Kroatian pääministeri Anderj Plenkovicin, Unkarin pääministeri Viktor Orbanin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin, EU:n brexit-neuvottelija Michael Barnierin, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junkerin sekä Bulgarian pääministeri Boyko Borisovin.

Valtioneuvoston kanslian mukaan keskusteluissa on käsitelty Suomen EU-puheenjohtajuuden ohella Euroopan Unionin ajankohtaisia asioita kuten Emun kehittämistä, puolustusyhteistyötä, hybridiuhkia, ilmastokysymyksiä, brexitiä ja muuttoliikettä.

 

Isänpäivästä virallinen liputuspäivä?

Ministeri Annika Saarikko ehdotti tällä viikolla, että isänpäivästä tehtäisiin virallinen liputuspäivä. Nyt tilanne on se, että isänpäivänä sisäministeriö ainoastaan suosittelee liputusta. Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä jo nyt. Virallinen liputuspäivä nostaisi isän vanhemmuuden arvon äitien rinnalle. Iloksemme sisäministeri suhtautui tähän ehdotukseen myönteisesti.

Julkinen perhepuhe pyörii, kuten ministeri huomautti, hyvin pitkälti äitien ympärillä. Isien ääni julkisessa keskustelussa on heikko, joskin viime aikoina paremmin esiin noussut. Samoin lapsettomuuskeskustelu on pitkälti keskustelua äitiyden puutteesta, vaikka asia on usein yhtä lailla kipeä pariskunnan molemmille osapuolille. Isät osallistuvat aikaisempia sukupolvia enemmän lastenhoitoon ja perheen arkeen. Samoin isyyslomia pidetään useammin. Silti meillä on vielä paljon tekemistä isyyden roolin nostamisessa.

 

Maa- ja metsätalous eivät ole ilmastonmuutoksen näkökulmasta uhka, vaan mahdollisuus

Keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen etenemisen torjunnasta on ollut viime aikoina vilkasta. Hyvä niin. Ilmastonmuutos on otettava vakavasti. Samalla keskustelu on eksynyt virheellisille poluilla. Etenkin maa- ja metsätalous on haluttu nähdä uhkana ympäristön kannalta kestävälle elämäntavalle. Muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on julkisesti sanonut, että hakkuita pitäisi ympäristösyistä vähentää.

Tällä hetkellä metsien hakkuut on noin 72 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Määrää voidaan vielä maltillisesti lisätä,  Metsien kasvun ja puun käytön tulee olla oikeassa suhteessa. Puuta pystyy kuitenkin kestävästi käyttämään samalla, kun huolehdimme Suomessa luonnon monimuotoisuudesta, ihmisten virkistystarpeista ja hiilinielun säilyttämisestä.

Jos hakkuita rajoitettaisiin Suomessa, johtaisi se väistämättä hakkuiden lisääntymiseen muualla, maissa joissa ei pidetä metsistä samalla lailla huolta kuin meillä. Suomessa hakatun metsän tilalle istutetaan uutta metsää, joka sitoo hiiltä kasvaessaan. Hiilinielut vahvistuvat metsiä hoitamalla ja tarpeelliset harvennukset tekemällä. Näin puusto pääsee kasvamaan järeämmäksi.

Rinteen puheet metsien käytön hillitsemisestä ovat myrkkyä myös metsäteollisuudelle ja suunnitelluille teollisuusinvestoinneille. Esimerkiksi Kuopioon suunniteltu Finnpulpin sellutehdas kyseenalaistuu, jos hakkuumääriä rajoitetaan. Vaihtoehtoisesti jos uusia investointeja toteutetaan, on nykyisiä tuotantolaitoksia ajettava alas, mikäli puunkäyttöä ei lisätä. Paperiliitto onkin reagoinut voimakkaasti näihin SDP:n puheenjohtajan puheisiin.

Käsittelin näitä teemoja kolumnissani Iisalmen Sanomissa. Se on luettavissa kotisivuiltani:

http://www.hannakaisaheikkinen.fi/maa-ja-metsatalous-ovat-ilmaston-muuttuessa-mahdollisuus/

Minun ja puoluesihteeri Pirkkalaisen tuoreet kannanotot ovat luettavissa tästä: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/keskustan-heikkinen-ja-pirkkalainen-vetiko-sdp-tuen-lopullisesti-pois-metsa-suomelta/ ja http://www.hannakaisaheikkinen.fi/sdpn-rinne-vahentaisi-hakkuita/

 

 

Huomenna lauantaina osallistun Keskustan piirikokouksiin Päijät-Hämeessä Hartolassa ja Pirkanmaalla Orivedellä. Ensi viikolla on vuorossa ensin maanantaina Kuopion omaishoitajien tilaisuus sekä Mikkelin keskustanaisten sote-tilaisuus ja keskiviikkona Kirkkonummen Keskustan tilaisuus.

 

 

 

Hyvää isänpäiväviikonloppua toivottaen

 

Hannakaisa

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/