Viikkokirje 42/2017

 

pe 20.lokakuuta

Viikkokirjeen aiheena on tällä kertaa mm. viljelijöiden tukeminen satovahinkojen vuoksi, sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus sekä kiinteistöveron korotuksen peruminen.

 

Satovahingot ja viljelijöiden tukeminen

 

Monilla pelloilla näky on nyt murheellinen. Huono sää on koetellut myös Pohjois-Savon viljelijöitä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiersi Iisalmessa ja Suonejoella tiistaina ja keskiviikkona tutustumassa satovahinkoihin. Hallitus päätti tukea viljelijöitä tässä kriisitilanteessa 25 miljoonalla eurolla. Mekanismiksi valikoitui kohdentaa myönnetty rahasumma energiaveron palautusten myötä. Lisäksi Melan Välitä viljelijästä –hankkeelle kohdennetaan miljoon Maksuvalmiuslainojen ja EU-kriisituen saamiseksi sekä vakuutusmaksuveron poistamiseksi tehdään lujasti töitä Brysselin suuntaana euroa lisää. Samanaikaisesti hallitus jatkaa vaikuttamistyötä EU:n suuntaan  EU:n kriisituen saamiseksi.

On täysin käsittämätöntä, että Kokoomusnuorten kannanotossa kritisoitiin päätöstä viljelijöiden kriisituesta. Järjestön tiedotteessa todettiin huonojen säiden iskevän muihinkin toimialoihin, kuten laskettelukeskuksille ja rantalomakohteisiin ja siksi vain maatalouden tukeminen kriisiaikoina on väärin. Tällaiset kannanilmaukset vähättelevät ja pilkkaavat tökerösti viljelijöiden ahdinkoa sekä kertovat myös täydestä ymmärtämättömyydestä: Ruoantuotannossa on kyse huoltovarmuudesta ja välttämättömästä ravinnosta.

On muistettava, että ruokaketjussa on töissä 340 000 ihmistä. Kyse ei siis ole aivan vähäisestä toimialasta. Maksuvalmiuslainojen ja EU-kriisituen saamiseksi sekä vakuutusmaksuveron poistamiseksi tehdään lujasti töitä Brysselin suuntaan

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden yksityiskohdista on neuvoteltu aivan viime päiviin saakka. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät eilen torstaina  neuvotellun ehdotuksen valinnanvapauslaista.

Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi ehdotuksen sillä edellytyksellä, että lausuntokierroksella asiantuntijoilta saatava palaute otetaan vakavasti ja huomioidaan ennen kuin hallituksen esitys tuodaan eduskuntaan.
Kiinteistöveron korotusta ei tule

 

Hallitus päätti perua suunnitellun kiinteistöveron alarajan korotuksen. Veronkorotus ei ollutkaan tarpeen, sillä kiinteistöveron tuotto oli kehittynyt kunnissa myönteisesti jo ilman korotusta. Kiinteistöveron korotus olisi iskenyt suoraan pienituloisiin niin taajamissa kuin haja-asutusalueilla, eli juuri heihin, joiden tuloihin työn verotuksen huojennukset eivät ole vaikuttaneet.  Tällä päätöksellä vahvistetaan Keskustan valitsemaa linjaa, että talouskasvun hedelmien on kuuluttava kaikille.
Iisalmen aluesairaala

Ylä-Savossa on käyty  vilkasta keskustelua Iisalmen aluesairaalan tulevaisuudesta. Keskustelu sai vielä lisäkierroksia RKP:n edustaja Henrikssonin tekemästä lakialoitteesta, jota käsiteltiin edellisellä viikolla eduskunnassa. Avasin asiaa vielä torstaina mielipidekirjoituksessa Iisalmen Sanomissa ja Savon Sanomissa, Kirjoitus on luettavissa kotisivuiltani http://www.hannakaisaheikkinen.fi/laineet-iisalmen-sairaalan-ymparilla-huuhtovat-tosiasioita-alleen/

Aluesairaaloita ei missään tapauksessa olla ajamassa alas, eikä aluesairaalan työpaikkoja olla siirtämässä Kuopioon. Keskustelun taustalla on paljon väärinymmärrystä ja politikointia, tosiasiat tahtovat huuhtoutua kiivaan keskustelun laineiden alle.

Iisalmen sairaalassa voi ja tulee jatkossakin olla laaja kirjo erikoisalojen osaamista. Monia toimenpiteitä voidaan tehdä ilman anestesiaa. Jos niin alueellisesti päätetään, sairaalassa on mahdollisuus tehdä esimerkiksi kaihileikkauksia ja erilaisia polikliinisia leikkauksia, joihin ei tarvita anestesiaa esimerkiksi korvatautien, käsikirurgian tai gynekologian alalta, sisätautien ja neurologian erikoisalojen toimenpiteitä, erilaisia tähystyksiä, sytostaatti- ja muita syöpähoitoja sekä esimerkiksi dialyysihoitoja.

Aluesairaaloilla on paikkansa jatkossakin lähipalveluiden ja kuntouttavien palveluiden tuottajina ja väestön hyvinvoinnin tukijana. Iisalmen sairaala on niin osaamisen, varustuksen kuin rakenteiden puolesta erinomaisessa kunnossa ja sillä on merkittävä rooli jatkossakin. On hyvä muistaa, että sote-palvelujen ”isäntä” on jatkossa maakunta eli Iisalmen sairaalan tulevaisuus on omissa käsissämme.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Etelä-Karjalassa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta vieraili keskiviikkona ja torstaina Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa ja Imatralla. Kävimme mm. tutustumassa Eksoten palveluihin ja vierailimme Etelä-Karjalan Keskussairaalassa sekä Konnussuon entiseen vankilaan perustetussa vastaanottokeskuksessa.

 

 

Keskustan presidenttivaaliristeilyn satoa

Viime viikonloppuna Keskustan presidenttivaaliristeilyllä esiteltiin Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kampanjaa ja keskeisiä teemoja. Vanhanen kampanjoi viestillä ”Tehdään näistä vaalit”. Tämä on vahva viesti etenkin kaikille meille keskustalaisille: Nyt on aika tormakoitua vaalityöhön oman ehdokkaan puolesta, eikä säikähtää toisen ehdokkaan gallup-luvuista. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu. ”Tehdään näistä vaalit” –slogan muistuttaa meitä myös siitä, että kansanvaltaan kuuluu aito vaali. Vaaleja järjestetään, jotta kansalaisilla olisi mahdollista kontrolloida valtaa ja valita Suomen suuntaa. Kuten Vanhanen itsekin risteilypuheessaan mainitsi, yhteiskunnan eheyttä palvelee se, että vaaleissa tulee kaksi kierrosta. Silloin valittava presidentti ymmärtää, että hänen on kuunneltava myös niitä muita mielipidesuuntia, joiden kannatuksen hän tarvitsee taakseen valintansa tueksi. Minä olen presidentinvaaleissa ilolla ja ylpeydellä Matti Vanhasen takana. Tehdään näistä vaalit.

 

Mukavaa syyslomaviikon loppua toivottaen,

 

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.