Viikkokirje 41/2017

Perjantai 13.lokakuuta

Viikkokirjeessä on tällä kertaa aiheena muun muassa seutukaupunkien asema, Keskustan eduskuntaryhmän vieraat sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus.

 

Seutukaupunkien asema

Valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö asettivat toukokuussa selvityshenkilön selvittämään seutukaupunkien asemaa ja elinvoimaa. Selvityshenkilö Antti Rantakokko luovuttu raporttinsa eilen torstaina ministereille.

Suomessa tarvitaan Rantakokon mukaan vahvempaa kaupunkipolitiikkaa, joka huomioi myös seutukaupungit, ei vain metropolialueen ja maakuntakeskukset. Rantakokko perää myös kaupungeilta itseltään aktiivisuutta.

Selvityshenkilö ehdottaa seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa, joka tarkastelisi ja ehdottaisi toimenpiteitä seutukaupunkien elinvoiman ja erityisyyden huomioon ottamiseksi. Tarvitaan valtakunnallisia ratkaisuja ja yhteisiä lääkkeitä ongelmiin. Seutukaupungit ovat olleet menettäjiä viime vuosien rakennemuutoksissa, olkoonkin että esimerkiksi Pohjois-Savossa vientiteollisuuteen vahvasti nojaavilla Iisalmella ja Varkaudella on monia vahvuuksia, joiden varaan tulevaisuutta voi rakentaa.
On tärkeää, että seutukaupunkien asema on otettu esille. Poliittinen keskustelu keskittyy usein metropolialueen ja maakuntakeskusten sekä haja-asutusalueen ympärille, seutukeskukset jäävät valitettavan usein keskusteluista syrjään.

 

Keskustan eduskuntaryhmä julkisti vieraansa

Viime viikkoina on keskusteltu vilkkaasti eduskunnan vierailijatietojen julkisuudesta. Kannatan itse lämpimästi avoimuutta, mutta haluan silti säilyttää yksittäisten kansalaisten oikeuden tavata edustajaa ilman pelkoa siitä, että tieto tapaamisesta päätyisi lehtien palstoille.

Keskustan eduskuntaryhmä päätyi ottamaan asiaan reilun etunojan julkistamalla tiedot siitä, ketä eduskuntaryhmä on eduskunnassa tavannut ja missä ryhmä on vieraillut tämän vuoden aikana.
Eduskunta ryhmä on vieraillut seuraavien tahojen vieraana: SAK, Suomen Yrittäjät, Helsingin yliopisto, Alko, Metsäteollisuus, Suomen Pankki ja Keva. Eduskunnassa ryhmälle aamuinfoja ovat järjestäneet seuraavat tahot: Super, Palta, Metsä Group, Metsähallitus, Tehy, Sahateollisuus, Sttk, Bioenergia ry, Suomen lähikoulut ry, Kesko Oyj, Päivittäistavarakaupat, Valtion pääsopijajärjestöt JHL, Pardia ja JUKO, Ekonomiliitto, Teollisuuden palkansaajat, Kepa ja Eläkeliitto.

Suomenmaan juttu aiheesta on luettavissa tästä

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avasi blogikirjoituksessaan alueuudistus.fi –sivuilla valinnanvapaudesta neuvotellun ratkaisun yksityiskohtia.
Valinnanvapauslakia on muokattu perustuslakivaliokunnan kesällä antamien linjausten mukaisesti, hyvässä yhteistyössä perustuslaki- ja sote-asiantuntijoiden kanssa. Lain tarkempi sisältö julkistetaan ensi viikolla.

Pidän myönteisenä ministerin julkisuuteen kertomaa linjausta, että maakunnille tulee velvoite omaan liikelaitokseen. Liikelaitokset ovat yhtiöitä paremmin kansalaisten valitsemien päättäjien hallussa ja niiden päätehtävä on tuottaa palveluita, ei voittoa osakeyhtiöiden tavoin. Liikelaitokset myös turvaavat julkisten palveluiden saatavuuden keskustelun ulkopuolella.
Maakunnille on myös tulossa velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi. Näin vahvistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiota ja tehdään aidosti sotekeskuksia lääkärikeskusten sijaan.

 

Vallattomasti valtiopäivillä

Vierailin keskiviikkona Radio Suomen Ajantasan suorassa Vallattomasti valtiopäivillä –lähetyksessä yhdessä edustajakollegoiden Sari Sarkomaa ja Maarit Feldt-Ranta kanssa. Lähetyksen aiheena oli muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus sekä presidenttiparin vauva. Lähetyksen voi kuunnella Yle Areenasta

 

Tyttöjen päivä

Keskiviikkona vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoitus on kiinnittää globaalisti huomiota tyttöjen asemaan ja oikeuksiin.

Kansainvälinen lastensuojelujärjestö Plan lanseerasi Girls Takeover –kampanjan, jossa tytöt ympäri maailmaa asettuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Minulla oli ilo tavata yhdessä muiden naiskansanedustajien kanssa 16-vuotias Katariina Räikkönen, joka työskenteli päivän pääministeri Juha Sipilän neuvonantajana. Kävimme antoisan keskustelun muun muassa tyttöjen ja naisten oikeuksista.

 

Eduskunnan avoimet ovet

Peruskorjatussa Eduskunnassa on avoimet ovet la-su 14.-15. lokakuuta klo 11-16. Viimeiset vieraat otetaan sisään taloon noin 15.30.

Vieraat voivat osallistua kiertokävelyyn ja tutustua eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella. EduskuntatalosnValtiosalissa vieraat tapaavat kansanedustajia Politiikan torilla. Vierailijoille on myös kahvitarjoilu.

Olen itse tavattavissa Valtiosalissa Politiikan torilla lauantaina n.klo 14-15.

Avoimet ovet -tapahtuma on osa eduskunnan Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

________

 

Viikonloppuna osallistun eduskunnan avointen ovien lisäksi Keskustan Presidentinvaali- ja maakuntavaaliristeilyyn.

Risteilysunnuntaina klo 13.30 -14.15 järjestetään ”Suomalaista ruokaa pöytään –mistä ja miten?” –keskustelutilaisuus, jossa yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän sekä kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan kanssa keskustelemme suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuudesta, viljelijöiden jaksamisesta sekä muista ajankohtaisista aiheista. Tilaisuus järjestetään 12. kannella kokoustilassa 17-20.

 

 

Mukavaa syysviikonloppua toivottaen,

Hannakaisa