Viikkokirje 40/2018

Viikkokirje 40/2018

perjantaina 5.10.

 

Eläinten hyvinvointilaki lähetekeskustelussa

Eduskunta kävi tiistaina 2. lokakuuta täysistunnossa lähtekeskustelun uudesta eläinten hyvinvointilaista.

Eläinten hyvinvointilaki uudistaa eläinsuojelulakia niin, että se vastaa paremmin nykyisin saatavilla olevaa tietoa eläinten hyvinvoinnista turvaten samalla suomalaisen eläintuotannon toimintaedellytykset jatkossakin. Esityksen tarkoituksena on eläinten hyvinvoinnin edistäminen sekä suojelu ja samalla eläinten kunnioituksen sekä hyvän kohtelun lisääminen.

Laissa tarkennetaan säännöksiä eläinten pitopaikasta, hoidosta ja kohtelusta ottaen huomioon eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja hyvä kohtelu. Nykyään tiedämme tutkimuksen valossa, että eläinten hyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi se, millaiset mahdollisuudet eläimellä on toteuttaa sille lajityypillistä käyttäytymistä.

Joitain yksityiskohtia laista: Sähköpantojen ja muiden kipua aiheuttavien välineiden hallussapito, käyttö ja maahantuonti kielletään. Kivunlievitys tulee pakollisiksi kivuliaissa toimenpiteissä. Lemmikkien asema paranee, sillä koirien rekisteröintipakon ja jalostuskieltojen avulla pentutehtailuun, laittomaan maahantuontiin sekä vahingollisiin rotuihin voidaan puuttua. Sikojen tiineytyshäkkikielto toteutetaan. Hevoisten pito pilttuussa kielletään 5 vuoden siirtymäajalla. Eviralle tulee mahdollisuus käyttää kameravaltontaa teurastamoissa. Delfiinien ja muiden villieläinten käyttö mm. sirkustarkoituksissa kielletään.

Laista voi lukea lisää mm. Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteesta: https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/elainten-hyvinvointilaki-eduskuntaan

 

Perustuslain 10§ muutos julistettiin kiireelliseksi

Hyväksyimme keskiviikkona 3.10 perustuslain 10§:n muutoksen kiireelliseksi julistamisen. Äänet jakautuivat selvästi, numeroin 178-13. Kiireelliseksi julistaminen edellyttää perustuslain mukaisesti vähintään 5/6 enemmistön taakseen täysistunnossa.

Kyseisen lainkohdan muutoksen myötä on mahdollista säätää tärkeistä rajoituksista viestin salaisuuteen tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta tai muusta kansalaisen turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta.

Kiireelliseksi julistamisen menettely on poikkeuksellinen. Turvallisuusympäristössämme on kuitenkin tapahtunut senkaltaisia nopeita muutoksia, että kiireellisyys katsottiin perustelluksi.

 

Opintotuen oppimateriaalilisä etenee

Valtioneuvosto on tänään päättänyt antaa eduskunnalle opintotukilain muutoksen, jossa esitetään pienituloisten perheiden toisella asteella opiskeleville nuorille maksettavan opintotuen oppimateriaalilisää.

Esityksessä oppimateriaalilisäksi ehdotetaan, että lukiokoulutuksen tai ammatillisen koulutuksen alle 20-vuotias pienituloisen perheen opiskelija olisi oikeutettu oppimateriaalilisään, jonka määrä olisi 46,80 euroa kuukaudessa.  Arvioiden mukaan oppimateriaalilisän tulisi saamaan noin 33 000 opiskelijaa, mikä on merkittävä määrä.

Oikeus oppimateriaalilisään tulisi vanhempien pienituloisuuden vuoksi korotettua opintorahaa saaville 17-19 –vuotiaille vanhemman luona asuville opiskelijoille sekä 17-vuotiaille itsenäisesti asuville opiskelijoille, sekä vastaavasti pienituloisen perheen alle 17-vuotiaille opiskelijoille.

 

Oppimateriaalilisää ei otettaisi tulona huomioon asumistuessa, toimeentulotuessa eikä sotilasavustuksessa.

Lisäksi lukiokoulutuksen lukuvuoden tukiaikaa pidennetään kuukaudella, yhdeksästä kuukaudesta kymmeneen kuukauteen. Pidennys parantaa noin 15 000 lukiolaisen taloudellisia edellytyksiä opiskeluun. Muutoksella edistetään lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden yhdenvertaisuutta.

 

 

Ikäihmisten asiat tapetilla

Osallistuin tällä viikolla Helsingin Messukeskuksella vanhustyön ja vanhusiän Hyvä ikä –messujen avajaisiin. Vanhustyön teema jatkuu ensi viikolla, jolloin vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa. Viikkoa vietetään tällä kertaa teemalla Iloa toimeliaisuudesta.  Viikko alkaa valtakunnallisella pääjuhlalla tulevana sunnuntaina Kuopiossa. Minulla on ilo pitää tilaisuudessa juhlapuhe. Lisää pääjuhlasta voi lukea esimerkiksi Vanhustyön Keskusliiton sivuilta https://www.vtkl.fi/fin/toimimme/ajankohtaista/2018/10/valtakunnallinen-vanhustenviikko-avataan-juhlallisesti-kuopiossa-7-10-2018-1/

Vierailen jo tulevana lauantaina teemaviikon tiimoilta Pohjois-Pohjanmaalla. Osallistun vanhustenviikon juhlaan lauantaina klo 11 Vihannissa ja klo 14 Raahessa. Pidän molemmissa tilaisuuksissa juhlapuheen.

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa

 

 

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/