Viikkokirje 39/2017

29.9.2017

 

Viikkokirjeessä on aiheena muun muassa ilmastopolitiikka sekä ensi viikolla vietettävä vanhustenviikko.

 

Ilmastopolitiikan suunnitelma vuoteen 2030

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030. Suunnitelma on osa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa Suomessa.

Suunnitelma on askel kohti hiilineutraalia Suomea. Nykyistä ilmastopolitiikkaa vahvistamalla hiilineutraaliuden saavuttaminen voisi Suomessa olla mahdollista vuonna 2045.

Vähäpäästöinen arki vaatii meiltä kaikilta elämäntaparemonttia. Ilmastopolitiikan pitkän tähtäimen suunnitelma haluaa meitä tähän kannustaa. Vastikään (11-17.9) vietetty hävikkiviikko muistutti, että pieniä ilmastotekoja voi tehdä ihan päivittäisillä ruokavalinnoillaan, kuin vaikkapa työpaikkaruokalassa ruokaa lautaselle ottaessa, meneehän Suomessa noin 1/10 ruoasta hävikkiin.

Kunnat ovat päästöjen vähentämisessä erityisen keskeisessä roolissa. Suunnitelmassa esimerkiksi linjataan että, valtio luopuu öljylämmityksestä omistamissaan rakennuksissa vuoteen 2025 mennessä, myös kuntasektorilla odotetaan vastaavia toimia.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron keskustelussa piti edustaja Petri Honkonen, joka korosti keskustalaiseen arvomaailmaan syvästi kuuluvan ajatuksen, että maa on jätettävä tuleville sukupolville paremmassa kunnossa, kun sen on itse saanut. Tämä ohjaa myös keskustalaista realistisen vihreää ilmastopolitiikkaa.

 

Lokakuun ensimmäisellä viikolla vietetään vanhustenviikkoa

Tulevana sunnuntaina, 1.lokakuuta, vietetään valtakunnallista vanhustenpäivää ja tätä seuraavaa viikkoa vanhustenviikkona. Vanhustenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran vuonna 1954 ja se onkin yksi vanhimmista teemapäivistä. Vanhustyön keskusliiton puheenjohtajana olen saanut olla mukana ideoimassa tämänvuotisen vanhustenviikon teemaa, joka on tällä kertaa Ikäpolvet yhdessä, juurensa tuntien, toisiaan tukien. Tällä teemalla Vanhustyön keskusliitto haluaa muistuttaa ikäpolvien välisen aidon kohtaamisen merkityksestä ja tärkeydestä.

Kirjoitin aiheesta tällä viikolla Iisalmen Sanomien kolumnissani otsikolla ”Arvokas vanuus on ihmisoikeus”. Kirjoituksen voi käydä lukemassa kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/arvokas-vanhuus-on-ihmisoikeus/

 

Uusi ruoka-asiamiehen virka

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti ryhtyvänsä valmistelemaan uutta ruoka-asiamiehen virkaa. Ministeriö on perustamassa työryhmää, jonka tehtävänä on luoda pohja hallitukselle uudeksi elintarvikemarkkinalaiksi ja ryhmän toimenantoon sisältyy myös erillisen ruoka-asiamiehen viran valmistelu. Ruoka-asiamiehen tehtävänkuvaan on ajateltu kuuluvan valvoa ruokaketjun reilua ja tasapuolista toimintaa. Nyt etenkin kaupan rooli on ruokaketjussa vahva –viljelijän kustannuksella

 

Savon Sanomat 110 vuotta

Osallistuin keskiviikkona Kuopiossa maakuntalehti Savon Sanomien 110-vuotisjuhlaan.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti pääministeri Juha Sipilä, joka muistutti puheessaan maakuntalehtien merkityksestä: Maakuntalehti on maakuntansa näköinen, alueensa ääni ja peili. Jotta maakuntalehti onnistuu tärkeässä tehtävässään, sen tekijöiden on tunnettava alue, sen ihmiset ja historia paremmin kuin kenenkään muun. Maakuntalehdessä tiedetään, mikä koskettaa ja puhuttelee. Onnittelut 110-vuotiaalle maakunnan äänitorvelle!

 

 

 

 

Osallistun sunnuntaina vanhustenpäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Vanhustenviikon vietto jatkuu maanantaina, jolloin osallistun Kuopion kaupungintalolla Kuopion vanhustenviikon avajaisiin. Tilaisuus alkaa klo 13. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vierailee Kuopiossa maanantaina 2.10. Osallistun hänen kanssaan yleisötilaisuuteen kahvila Salacavalassa klo 15.30, sekä Keskustan aate- ja arvoiltaan piiritoimistolla klo 17.

 

Mukavaa viikonloppua toivotellen,

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.