Viikkokirje 38/2017

Pe 22.9.2017

 

Viikkokirjeen aiheena on tällä kertaa muun muassa budjetin ja alkoholilain lähetekeskustelut sekä kansallinen muistiviikko

 

Talousarvion 2017 lähetekeskustelu

 

Eduskunta keskusteli tällä viikolla budjetista.

Suomen talous on viimein kasvussa, mikä näkyy myös myönteisenä työllisyyskehityksenä. Työttömiä on noin 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työ on paras tulevaisuuden uskoa luova tekijä!

Talouskasvu on saatu aikaan yhdessä ja siten myös kasvu kuuluu kaikille. Ihan tavalliset suomalaiset ovat joutuneet joustamaan omastaan ja tinkimään usein jo ennestäänkin niukasta toimeentulosta. Siksi talouskasvun hedelmien pitäisi ulottua kaikille.

Budjettiesityksessä kohdennetaan toimia heille, joilla menee kaikkein heikoimmin. Muun muassa pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksuja alennetaan. Noin 6700 perhettä vapautuu kokonaan päivähoitomaksusta ja sisarusalennus on jatkossa 50% nykyisen 10% sijasta. Hallitus palauttaa myös yksinhuoltajaperheiden lapsilisän korotuksen, jonka summaa on toivottavasti jatkossa mahdollista kasvattaa talouskasvun sen salliessa. Myös pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja korotetaan.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti omassa puheenvuorossaan, että Keskusta on valmis hyvin nopealla aikataululla kutsumaan koolle puolueiden ja asiantuntijoiden yhteisen neuvonpidon, jonka tavoite olisi hallitus- ja oppositiorajan ylittävä, useamman vaalikauden mittainen sopimus tasapainoisemman Suomen rakentamisesta, etelästä pohjoiseen ja kaupungeista maaseudulle.

Tasapainoisen aluekehityksen lisäksi sopimus mahdollistaisi myös yhteisten ratkaisujen hakemisen suurimpien kaupunkien ongelmiin, kuten työttömyyteen, palveluiden ruuhkautumiseen, asuntopulaan ja joukkoliikenteen toimimattomuuteen.

Kaikkosen avaus on tervetullut. Viime aikoina maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelua on kiihdytetty ikään kuin tosiaan olisi kyse vastakkaisista asioista. Ei ole. Kyse on yhdestä Suomesta, jossa ei pitäisi olla varaa vastakkainasetteluun. Kaupunkien menestys ei ole maaseudulta pois, eikä kaupunkien ihmisiltä ole pois se, että maaseudullakin elävillä ihmisillä olisi toimivat peruspalvelut.

 

Eduskunta käsitteli alkoholilakia

 

Hallituksen esitys alkoholilain kokonaisuudistukseksi oli tiistaina 19.9 eduskunnassa lähetekeskustelussa.

Omassa puheenvuorossani korostin, että uusi alkoholi tarvitaan joka tapauksessa. Nykyinen laki on vuodelta 1994 ja sitä on sittemmin täydennetty useilla erillisillä asetuksilla. Uusi laki kokoaa tämän sääntelyn yhden lain alle.

Mielestäni hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi on pääpiirteissään hyvä. Lakiesitys sisältää paljon tärkeää ja tarpeellista norminpurkua, mainitsen esimerkkinä pienpanimoiden ulosmyyntioikeuden sallimisen, sekä ravintoloiden anniskelusäännösten keventämisen. Sipilän hallitus on sitoutunut turhien normien purkamiseen ja lakiesitys heijastelee tätä tavoitetta. Suurimmasta osasta lain sisältöä vallitsee laaja yhteisymmärrys.

Oma kynnyskysymykseni lakiesityksessä on kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myytävän alkoholin prosenttiosuuden kasvattaminen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Myös eri asiantuntijatahot ovat tätä laajasti vastustaneet. Vahvemman alkoholin sääntelyn keventäminen kasvattaa väistämättä kokonaiskulutusta, mikä johtaa myös kasvaviin haittoihin. Päättäjänä ja toisaalta myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena en voi tätä hyväksyä.

Olen iloinen hallituspuolueiden sopimista niin kutsutuista vapaista käsistä alkoholilain äänestysten suhteen. Yksikään kansanedustaja ei siten voi piiloutua ryhmäkurin taakse, vaan joutuu ottamaan henkilökohtaisesti kantaa.

 

Sipilä vierailulla Pietarissa ja Pariisissa.

 

Pääministeri Sipilä on tavannut suurvaltojen johtajia loppuviikosta. Eilen torstaina hän oli Pietarissa tapaamassa pääministeri Dmitri Medvedeviä ja tänään Pariisissa tapaamassa presidentti Emmanuel Macronia.

Medvedev ja Sipilä keskustelivat maiden välisistä ajankohtaisista kysymyksistä, kuten taloussuhteiden edistämisestä ja matkailusta. Venäläisten matkailu Suomeen on kääntynyt uudestaan kasvuun, mikä näkyy kasvaneina rajanylitys- ja viisumilukuina.

Presidentti Macronin tapaamisessa puolestaan aiheena on muun muassa ajankohtaiset EU-asiat ja biotalous. Monia työelämän uudistuksia aloittanutta Macronia kiinnostaa myös erityisesti kuulla Suomen kilpailukykysopimuksesta ja sen tuloksista. Ranskassa merkittävät uudistukset ovat vielä tekemättä ja pääministeri sekä Suomen talouden käänne kiinnostavat maailmalla!

Sipilällä näyttää olevan mutkattomat suhteet Euroopan ja Venäjän johtajiin. Se on ehdottomasti Suomen etu.

 

Sateet kurittavat maataloutta

 

Kylmä kesä ja sateinen syksy ovat hidastuttaneet puinteja koko maassa, myös Pohjois-Savossa. Ennestäänkin heikon kannattavuuden kanssa kamppailevalle maataloudelle tämä antaa lisää huolenaiheita. Samaan aikaan esimerkiksi kokoomuslaiset poliitikot ovat väläyttäneet maataloustukien poistamista, mikä on täysin vastuutonta puhetta.

Savon Sanomissa oli viikolla hyvä pääkirjoitus maatalouden omavaraisuuden merkityksestä. Satovahingot muistuttavat mistä ruoka tulee kauppaan. http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Satovahingot-muistuttavat-mist%C3%A4-ruoka-tulee-kauppaan/1044926?pwbi=7bbf8944649575247f6288f929463745

 

Kansallinen muistiviikko

 

Tällä viikolla on vietetty muistiviikkoa teemalla ”muistisairauden monet kasvot”. Muistiviikon tarkoitus on tuoda tietoa muistisairauksista ja vaikuttaa muistisairaiden sekä heidän omaistensa hyvän elämän puolesta.
Teemaviikkoon liittyen Muistiliitto ja Eduskunnan muistikerho järjestivät Eduskunnan kansalaisinfossa maailman Alzheimer-päivänä paneelikeskustelun teemalla ”saako sinut sitoa?”. Osallistuin paneeliin yhtenä panelisteista. Keskustelu käsitteli erityisesti muistisairaan itsemääräämisoikeutta ja sen ulottuvuuksia.

 

 

Huomenna lauantaina olen tavattavaissa Siilinjärven torilla klo 9-10. Tämän jälkeen osallistun Invalidiliiton ”Ota sote haltuun”-tapahtumaan Kuopiossa hotelli Scandicissa.

Sunnuntaina pidän juhlapuheen MTK Juankosken 100-vuotisjuhlassa Lomakartano Kivennavalla. Valitettavasti Ylä-Savon keskustaväen kirkkopyhä Kiuruvedellä jää minulta väliin Juankosken tilaisuuden vuoksi. Maanantaina puolestaan on luvassa tiivis kokouspäivä maakunta- ja kunta-asioiden parissa.

 

 

Viikonlopputerveisin,

Hannakaisa

 

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.