Viikkokirje 38/2018

perjantaina 21.syyskuuta

 

 

Viikkokirjeessä on aiheena muun muassa eduskunnan budjettikeskustelu ja ministeri Soinin luottamus.

 

Eduskunta keskusteli budjetista

 

Eduskunnan työviikkoa on leimannut valtion ensi vuoden talousarvion lähetekeskustelua. Olemme kuulleet paitsi valtiovarainministerin ja pääministerin, myös kaikkien muiden ministereiden budjettipuheenvuorot omilta hallinnonaloiltaan. Keskustelu on ollut vilkasta.

Omassa budjettipuheessani korosti, että valtion ensi vuoden talousarvio takaa kasvua, elinvoimaa ja elämisen edellytyksiä koko Suomeen. Suomi on monen vaikean vuoden jälkeen takaisin kasvun uralla ja tuolla tiellä hallitus haluaa Suomea pitää. Vaalikauden tärkein aikaansaannos on se, että Suomi nousee. Yli sadassatuhanness suomalaisessa kodissa on iloittu uudesta työstä ja monien näkymä tulevaisuuteen on nyt kirkkaampi kuin aikoihin.

Toin esiin huoleni myönteisen talouskehityksen yllä olevista uhkapilvistä. Monissa maakunnissa yritysten osaajapula on vakava ongelma, niin myös meillä Pohjois-Savossa ja erityisesti Ylä-Savossa. On tärkeää,, että hallitus vastaa talousarviossaan tähän ongelmaan pitkällä toimenpidelistalla, muun muassa nopeaa muunto- ja täydennyskoulutusta lisäämällä. Työntekijät ja työpaikat on saatava kohtaamaan, työpaikan perässä muuttaminen on tehtävä houkuttelevammaksi.

 

Ei kuitenkaan riitä että Suomella menee hyvin, myös suomalaisilla on mentävä hyvin. Talousarvion linja käyttää liikenevät voimavarat heikoimmista huolenpitoon on oikea. Ensi vuonna parannetaan monin tavoin pienempituloisten suomalaisten toimeentuloa. Monen pienituloisen eläkeläisen, työttömän ja palkansaajan verotus kevenee. Pienempien vanhempainpäivärahojen määrä nousee noin 80 eurolla. Perheiden arkea halutaan vahvistaa kohdistamalla lisärahoitus lapsiperheiden kotiapuun. Myös opintotuen noin 47 euron oppimateriaalilisä pienituloisille perheille on tervetullut lisä.

Päätämme budjetista varsinaisesti vasta joulukuussa.

 

 

Äänestys ulkoministerin luottamuksesta

Äänestimme tänään perjantaina ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Ministeri nauttii eduskunnan luottamusta äänin 100-60. Epäluottamuslauseen taustalla oli sosiaalidemokraattien ja muutaman muun oppositioryhmän tekemä epäluottamuslause.

Epäluottamuslause pohjautui  ministeri Soinin aborttikantoihin ja toimintaan virkamatkansa aikana Kanadassa, jolloin hän osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen. Hän on myös blogikirjoituksessaan kehunut Argentiinan taannoista päätöstä jättää abortti laillistamatta.

Samanaikaisesti Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia mukaan luettuna seksuaali- ja lisääntymisterveyden kysymykset. Tämä on saattanut aiheuttaa epäselvyyttä Suomen virallisesta ulkopoliittisesta linjasta.

Ministeri Soinin toiminta on kertonut huonosta harkinnasta.  Soinilla on katolinen uskonvakaumus johon kuuluu kriittinen suhtautuminen aborttiin. Henkilökohtainen mielipide saa olla, mutta ulkoministerinä toimissa tulee olla sitoutunut yhdessä asetettuihin tavoitteisiin.

Ajattelen kuitenkin, ettei mitään pysyvää vahinkoa Suomen ulkopoliittiselle linjalle ei ole syntynyt ja siksi äänestin ministerin luottamuksen puolesta. Ministeri on myös ilmoittanut olevansa sitoutunut Suomen viralliseen linjaan.

On huomioitava, että emme äänestäneet kannastamme aborttiin, vaan siitä, nauttiiko ministeri Soini eduskunnan luottamusta. Tämä tuntui menneen sekaisin monelta. Isommassa mittakaavassa kyseessä oli koko hallituksen luottamus ja siihen minulla ei ollut kahta sanaa.

 

 

Lapsia kuultava sijaishuollosta

Viime viikkoina on keskusteluttanut sijoitettujen lasten asema ja kohtelu lastensuojelulaitoksissa. Keskustelu ryöpsähti elo-syyskuun vaihteessa Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tehdessä yllätystarkastuksen Muhoksella sijaitsevaan koulukotiin. Tarkastuksessa paljastui useita vakavia lasta nöyryyttäviä ja laittomia käytäntöjä.

Ministeri Saarikko kommentoi asiaa eilen torstaina. Hän lupasi, että lastensuojelulakiin tehdään vielä tämän syksyn aikana säännös, jonka mukaan valvontaviranomaisen on kuultava lapsia sijaishuoltoon kohdistuvilla valvontakäynneillä. Lakimuutoksilla on tarkoitus vahvistaa lasten oikeusturvaa ja huolenpitoa. Ministeri kiinnitti huomiota myös riittäviin valvontaresursseihin. Lisäksi lasten kuulemisen malleja aiotaan kehittää ja tarkentaa. On hyvä, että asiaan tartutaan. Sijoitetut lapset ovat monella tapaa hyvin haavoittuvassa asemassa. Monen tausta on rikkinäinen ja ongelmat ovat paisuneet jo suuriksi ennen sijoitusta. Erinäisten lasten rajoitustoimenpiteiden käytössä on käytettävä suurta harkintaa ja aina on edettävä lievemmän mahdollisen keinon mukaan, lapsen terveys ja turvallisuus varmistaen.

 

 

Hallitus hyväksyi lain YTHS:stä

Hallitus antoi eilen eduskunnalle lain, joka mahdollistaa Ylioppilaidenterveydenhoitosäätiön palveluiden laajentamisen ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Yhdenvertaiset terveyspalvelut ovat olleet opiskelijaliikkeen tavoite jo vuosien ajan. On hienoa, että juuri keskustavetoinen hallitus jää historiaan tasavertaisten opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluiden mahdollistajana. Jokaisen opiskelijan terveys on yhtä arvokas asia!

Suurin osa toiminnasta on tarkoitus on rahoittaa valtion varoista. Opiskelijoilta on määrä periä pakollinen terveydenhoitomaksu, joka olisi noin 77 euroa lukuvuodessa. Erillisiä käyntimaksuja YTHS:n palveluista ei ole tarkoitus periä.

 

Energiajuomien haittoja lapsille selvitetään

Olen erittäin tyytyväinen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon päätökseen selvittää energiajuomien haittoja lapsille ja nuorille. Samalla selvitetään voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Energiajuomat ovat hyvin kofeiinipitoisia ja niillä on tutkitusti monia terveyttä haittaavia vaikutuksia, jotka liittyävät esimerkiksi levottomuuteen, ylipainoon, hampaiden huonoon kuntoon ja uniongelmiin. Haitat korostuvat lapsilla ja nuorilla, jotka ovat energiajuomien suurkuluttajia.

Jätin asiasta kirjallisen kysymyksen yhdessä edustajakollega Pekka Puskan kanssa viime syksynä. Hienoa, että asia viimein etenee. Kirjallisesta kysymyksestämme voi lukea lisää kotisivuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/heikkinen-ja-puska-energiajuomia-rajoitettava-alle-15-vuotiailta/

 

 

Osallistun tulevana viikonloppuna Keskustan politiikka- ja toimintapäiville Jyväskylässä. Olen tavattavissa lauantaina klo 12 yleisötilaisuudessa Kauppakeskus Sepässä. Sen jälkeen vedän klo 13.45 alkaen kokouspaikalla keskustelutilaisuuden otsikolla ”Mihin menet sotemaku-uudistus”. Keskustelemassa on ministerit Saarikko ja Vehviläinen, professori Heikki Hiilamo ja maakuntajohtaja Tapani Mattila.

 

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa

 

 

 

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/