Viikkokirje 37/2017

Pe 15.9.2017

 

Tämänkertaisen viikkokirjeen aiheena on muun muassa Eu-parlamentin äänestys metsien hiilinieluista, Keskustan Vaikuttajakiihdyttämö sekä viikolla julkaistu THL:n tutkimus perhevapaista.

 

EU-parlamentin äänestys metsien hiilinielusta

Euroopan unionin parlamentissa äänestettiin keskiviikkona 13.9 metsien hiilinielujen laskentatavasta. Ahkera vaikuttamistyö ministeri Tiilikaisen ja suomalaisten parlamentaarikkojen ja muiden asiaan vihkiytyneiden toimesta tuotti tulosta. Alkuperäisessä ympäristövaliokunnan esitystä metsien käyttöä olisi suhteutettu Suomelle epäedullisten vuosien lukuihin, mikä olisi ollut tuhoisaa biotalouden kehittämisen kannalta. Usein unohdetaan, että Suomen metsät kasvavat niiden käyttöä nopeammin ja siten metsien hiilensidontakyky paranee koko ajan. Metsien käyttöä voidaan lisätä kestävällä tavalla.

Valaisin aihepiiriä kesällä Kiuruvesilehteen kirjoittamassani kolumnissa. Kirjoitus on luettavissa kotisvuiltani: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/kovaa-vaantoa-metsien-asemasta/

 

Keskustan Vaikuttajakiihdyttämö

Keskustan mentorointiohjelma Vaikuttajakiihdyttämö käynnistyi tällä viikolla. Eduskunta täyttyi yli sadasta aloitusseminaariin kokoontuneesta, intoa pulppuilevasta nuoresta. Seminaarin jälkeen pidettiin ensimmäiset mentoritapaamiset. Minä sain mentoroitavaksi kaksi upeaa nuorta ja uskon että meillä on edessä molemminpuolin antoisa yhteinen matka. Uskon Vaikuttajakiihdyttämön tuovan uutta virtaa ja ajattelun aihetta meille pidempään politiikassa olleille, nuoret osaavat sopivasti haastaa ja tuoda uusia raikkaita näkökulmia päätöksenteon tueksi.

 

THL:n tutkimus perhevapaista

Tällä viikolla julkaistiin kiinnostava THL:n tutkimus perhevapaista. Asia on kovin ajankohtainen, sopihan hallitus budjettiriihessä aloittavansa perhevapaiden uudistuksen.

Kotihoidontuki on keskustalle tärkeä. Keskustelussa perhevapaista pitäisi päästä eroon lasta kotona hoitavien vanhempien syyllistämisestä ja kotihoidontuen moittimisesta. Perhevapaiden uudistamisessa pitäisi katsoa kokonaisuutta ja kiinnittää huomio erityisesti työelämän kysymyksiin niin, että lapset ja perhe-elämä olisi mahdollista yhdistää aikaisempaa joustavammin työhön esimerkiksi erilaisten osa-aikatyöratkaisujen kautta.

THL:n tutkijoiden mukaan kotihoidon tuen lyhentämisestä ei ole saatavissa merkittävää apua äitien työllisyysasteen nostoon, sillä pitkään kotihoidon tuella olleilla ei yleensä ole työtä johon palata.

Toisena merkittävänä asiana tutkijat nostivat esiin, että perhevapaiden uudistamisen ohella tuliksi myös päivähoidon laatua kehittää ja päivähoitomaksuja laskea. Tutkijoiden esittivät myös viestinään perhevapaiden uudistajille, että isille kiintiöityjen perhevapaiden kasvattaminen kohentaisi merkittävällä tavalla sukupuolten tasa-arvoa ja jakaisi hoivavastuuta.

Tutkimuksesta lisää täällä: https://www.thl.fi/fi/-/tutkimuksen-viesti-perhevapaamalleille-sukupuolten-tasa-arvo-etenee-isyysvapaata-pidentamalla

 

Keskustan työryhmät

Avoin haku Keskustan ohjelmatyöryhmiin on alkanut. Toimin itse terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtajana. Lisää työryhmätyöskentelystä ja hakuohjeita on luettavissa puolueen verkkosivuilta: http://www.keskusta.fi/news/Keskustalla-avoin-haku-tyoryhmiin/20266/acf05494-9804-49ff-a18c-74ef0eaaea1e

 

 

Työviikkoni päättyy tällä kertaa mielenkiintoiseen Eläketurvakeskuksen seminaariin Ahvenanmaalla, jonne sain kutsun sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan roolissa.

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

 

Hannakaisa

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle