Viikkokirje 37/2018

Perjantaina 14.syyskuuta

Viikkokirjeen aiheena on muun muassa sosiaaliturvan uudistamistarpeet, keskustan konkariedustajien eläköitymisbuumi ja kellonaikojen siirtelyn loppuminen.

 

Paneelikeskustelu sosiaaliturvan uudistamisesta

Osallistuin keskiviikkona Finlandia-talolla puoluejohtajien paneelikeskusteluun sosiaaliturvan uudistamisesta. Tuurasin tilaisuudessa Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilää, joka oli keskiviikon ja torstain lyhyellä sairaslomalla.

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on moneen otteeseen rakennettu ja siksi kovin pirstaleinen. Kokonaisesta on tullut vaikeaselkoinen ja erilaisia loukkuja sisältävä. Jos sosiaaliturva rakennettaisiin tänään puhtaalta pöydältä, kokonaisuudesta tuskin tulisi nykyisen kaltaista.

Suomalainen työelämä on muuttunut, monella toimeentulo tulee useasta eri lähteestä, esimerkiksi työtä ja yrittäjyyttä yhdistäen. Moni kohtaa myös elämässään tarpeita, jolloin on ns. työsuhteiden välissä. Tällöin pitää olla kannustavaa ottaa vastaan lyhytaikaistakin työtä. Myös perhe-elämä on muuttunut. Nykyinen sosiaaliturva on tehty monelta osin kahden huoltajan perheitä varten.

Haluamme siis karsia sosiaaliturvasta passivoivia elementtejä. Esimerkiksi työnteon pitää olla aina kannattavaa, kenenkään ei mielestämme pidä joutua laskemaan uskaltaako ottaa työtä vastaan ja mihin rumbaan joutuu, jos työtarjoukseen vastaa myöntävästi. Työllistymisestä pitää aina hyötyä!

Keskusta on perusturvapuolue. Meille on tärkeä tulevissa uudistuksissakin varmistaa perusturvan riittävä taso. Haluamme myös auttaa ihmisiä auttamaan itse itseään. Uskomme, että ihminen on luonnostaan aktiivinen ja itseään toteuttava, sosiaaliturvan tulee kannustaa itsensä kehittämiseen; opiskelemiseen ja koulutukseen eli osallisuuteen yhteiskunnassa. Osallisuus luo arvotuksen ja merkityksellisyyden kokemusta.

On muistettava, että sosiaaliturvan uudistus tarvitsee rinnalleen toimivat palvelut.  Etuuksien rinnalle tarvitaan myös vahva tuki palvelujärjestelmältä. Erinomaisena esimerkkinä tästä on tuleva maakuntauudistus, joka on mahdollistamassa ensimmäistä kertaa sote-palvelut, työelämäpalvelut ja kuntoutuspalvelut saman organisaation alle, ihmisen ympärille ja asiakaslähtöisesti.

Tallenne koko paneelikeskustelusta on katsottava tämän Helsingin Sanomien uutisen lopuksi: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005824639.html

 

Keskustan konkareita eläkkeelle

Moni korkeassa iässä oleva Keskustan kansanedustaja on ilmoittanut ettei lähde ehdolle tulevissa eduskuntavaaleissa. Politiikasta vetäytymisestään on ilmoittanut muun muassa Seppo Kääriäinen, Markku Rossi, Mauri Pekkarinen, Tapani Tölli, Niilo Keränen, Kauko Juhantalo sekä Timo Kalli.

Näissä tapauksissa on taustalla hyvin inhimillisiä syitä. Moni on jo eläkeiässä, lähempänä 70 ikävuotta tai jopa yli. Takana on pitkä eduskuntaura ja on luonnollista, että moni pohtii olisiko aika tehdä elämässään jo jotain muuta.

Viime vaaleissa eduskuntaan valittiin useita jo korkeassa iässä olevia poliitikkoja. Keskustan eduskuntaryhmän keski-ikä on ollut eduskunnan korkein. Ryhmä tulee nuortumaan ja varmasti myös naisistumaan merkittävästi. Konkareiden mukana lähtee aina merkittävä määrä kokemusta ja viisautta, mutta merkittävien tehtävien ja vastuiden kautta nuoremmat ikäpolvet kokemusta kerryttävät. Keskustan eduskuntaryhmän osaamistasosta tulevaisuudessa en osaa olla huolissani.

Meillä Keskustassa on osattu aina ajatella ylisukupolvisesti. Keskusta on myös kasvatusliike, me haluamme kasvattaa nuorempia ikäpolvia vastuuseen. Uskon vakaasti siihen, että konkareiden selkien takaa nousee uusia vahvoja päättäjiä. On huomioitava, että moni nyt eläkkeelle siirtyvä on tullut politiikkaan jo nuorena, saaden vastuullisia tehtäviä.

Meillä Pohjois-Savossa on havaittavissa pulppuilevaa vaali-innostusta. Vaaleihin on tulossa uusia ehdokkaita ja vaalityö on aktivoitumassa. Uskon meidän tekevän yhdessä keväällä hienon vaalituloksen!

 

Kellojen siirtely loppumassa

Tällä viikolla tuli tieto, että Euroopan komissio ehdottaa kellonajan siirrosta luopumista. Luopumisen olisi määrä tapahtua nopeasti, jo vuonna 2019. Unioinin jäsenmaiden tulee ilmoittaa huhtikuuhun 2019 mennessä aikooko se noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa.

Hallitus on käynnistämässä kansalaiskyselyn otakantaa.fi –sivustolla siitä, tulisiko Suomen jäädä kesä- vai talviaikaan. Kyselyyn toivotaan kansalaisilta runsaasti vastauksia.

Keskustan kansanedustaja, professori Pekka Puska otti jo kantaa pysyvän talviajan puolesta. Hän puoltaa tätä terveysvaikutuksilla: Pysyvä talviaika takaisi valoisammat aamut ja pimeämmät illat, mikä helpottaisi erityisesti uniongemaisia. Unihäiriöt ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma, mitä pysyvä kesäaika entisestään saattaisi pahentaa.

 

Valtioneuvosto hyväksyi uuden elintarvikemarkkinalain

Valtioneuvosto antoi eilen torstaina uuden elintarvikemarkkinalain eduskunnalle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on tehnyt erinomaista ja määrätietoista työtä saadakseen suomalaisen ruokamarkkinan kuntoon. Uuden elintarvikemarkkinalain tarkoitus on pyrkiä estämään kohtuuttomien ehtojen ja hyvän liiketavan vastaisten menettelyjen käyttöä maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden kaupassa.  Tätä valvomaan perustetaan elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävä. Vastaava viranomainen on jo useassa muussa EU-maassa.  Uudella elintarvikelailla pyritään tervehdyttämään ruokaketjun toimintaa ja luomaan  kannattavuutta maatalouteen.

Eilen torstaina kyselytunnilla edustaja Sirkka-Liisa Anttila toi huolensa S-ryhmän oman tuotemerkin leikkeleistä, joissa on käytetty brasilialaista lihaa vaikka EU on laittanut Brasilian suurimmat tuottajat mustalle listalle. Brasiliassa on esiintynyt salmonellaa ja huolta on ollut myös karjatilojen työoloista. Ministeri Leppä näki tämän olevan osa suurta ongelmaa maamme elintarvikemarkkinoilla.

On syytä muistaa, että ostamalla suomalaista, tuet samalla koko elintarvikeketjua viljelijöistä yli 300 000 muuhun ketjun työntekijää.  Kotimaiset tuotteet ovat kestävämpiä ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin kannalta.

 

 

Kansanedustajien työssäjaksaminen

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ilmoitti loppuviikosta jäävänsä toistaiseksi sairaslomalle ja kertoi jaksamisensa rajojen tulleen vastaan. Haluan toivottaa Aallolle toipumista, riittävä lepo on ensimmäinen askel voimaantumisen tiellä.

Kansanedustajauus on raskas työ. Työpäivät venyvät usein kellon ympäri ja työhön kuuluu monenlaisia paineita, niin median kuin omien äänestäjienkin taholta. Riittämättömyys on monelle tuttu tunne ja moni tekee työtään yöuniensa kustannuksella. Ehkä nykyinen sosiaalisen median aika on tehnyt työstä entistäkin hektisempää, kun koko ajan tulee olla valmiudessa reagoimaan. Moni arvioi kansanedustajan ahkeruutta lehdistön uutisoimien läsnäolo- ja poissaolotilastojen kautta, mikä voi tuoda kiusauksen jättää lääkärin määräämät sairaslomat pitämättä.

Ei voi olla niin, että politiikka on vain kovimpia ja tunteettomimpia varten. Toivon kansalaisilta ymmärrystä, kansanedustajienkin pitää saada olla inhimillisiä, tuntevia ihmisia.

 

Kiuruvesilehden kolumni

Kirjoitin kolumnissani tämän viikon Kiuruvesilehdessä turvallisuudesta ja maanpuolustuksesta. Me kiuruvetiset saimme seurata vajaa kuukausi sitten Karjalan lennoston valatilaisuutta kotikaupungissamme. Suomen puolustuksen perusta muodostuukin yleisestä asevelvollisuudesta sekä siihen liittyen vahvasta maanpuolustusahdosta ja reserviin pohjautuvista hyvin koulutetuista joukoista.

Turvallisuutta Suomessa ei kuitenkaan rakenna vain puolustusvoimat tai suomaiset sotilaat. Kyse on paljon moniuloitteisemmasta käsitteestä. Puhutaan kokonaisturvallisuudesta, jolla tarkoitetaan yhteiskunnan laaja-alaista varautumista poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin yhdessä viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten kesken. Yhteiskunnan turvallisuudesta huolehditaan siis yhdessä ja sen perusta on yhteiskunnan eheys ja yhtenäisyys.

Kolumnini löytyy kokonaisuudessaan kotisivuiltani  http://www.hannakaisaheikkinen.fi/maanpuolustus-kuuluu-kaikille/

Suuret kiitokset vielä kaikille, jotka mahdollistitte osaltanne valatilaisuuden ja sitä seuranneen maanpuolustusjuhlan toteutumisen.  Päivä oli mieleen jäävä monelle, ei vain varusmiehille ja heidän omaisilleen, vaan kaikille meille kiuruvetisille.

 

__

Toivotan kaikille mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!
Hannakaisa

 

 

Laadin istuntokaudella joka perjantai viikkokirjeen eduskuntaviikon tapahtumista. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta sen voi saada halutessaan myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä viestiä avustajalleni (annu.saukko(at) eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.

Eduskuntatyötäni voi seurata kotisivujeni www.hannakaisaheikkinen.fi.  lisäksi myös Twitterissä, jossa olen tunnuksella  @HannakaisaHeikk, sekä Facebookissa, jossa sivuni löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/