Viikkokirje 26/2017

Viikkokirje viikko 26/2017
Pe 30.6.2017

 

Tämänkertaisen viikkokirjeen aiheena on muun muassa valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta, sote-uudistus ja kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisestä.

 

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta

Eduskunta käsitteli tiistaina 27.6 Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta.

Suomen talous kasvaa ennakoitua vahvemmin. Olemme jo ottaneet kiinni ja ohittaneet kilpailijamme ja kirittäjämme Ruotsin ja Saksan. Tämä käänne parempaan on tehty yhdessä. Suomalaiset eivät ole joustaneet turhaan, työllisyystilastot osoittavat yhä useamman saaneen työtä.

Nyt on tärkeä huolehtia myönteisen talouskehityksen jatkumisesta. Vain vakaus varmistaa oikean suunnan. Keskusta luottaa siihen, että vastuulliset työmarkkinatoimijat tekevät Suomen kannalta järkeviä ratkaisuja.

Työllisyyden parantamisen lisäksi on tärkeää pysäyttää ja kääntää eriarvoistumiskehitys. Työtä heikompiosaisten hyväksi on jatkettava. Yle-työryhmän esitys poistaa Yle-vero kokonaan 400 000 pienituloiselta on oikeansuuntainen toimi tässä tilanteessa.

 

Sote-uudistus

Perustuslakivaliokunta antoi torstaina 29.6. lausuntonsa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Valiokunta oli tehnyt huolellista työtä ja oli lausunnossaan yksimielinen. Linjauksessaan valiokunta muun muassa edellytti sote-palveluiden yhtiöittämisestä luopumista. Perustuslakivaliokunnan kanta on, että maakunnan tulisi voida tuottaa sote-palveluita myös itse. Perustuslakivaliokunta näki ongelmia myös valinnanvapauslaissa suhteessa kansalaisten yhdenvertaisuuteen ja suunniteltuun aikatauluun ja vaati, että valinnanvapauslaki palautetaan valtioneuvostoon käsittelyyn.

Huomioitavaa on, että valiokunta piti maakunta- ja sote-järjestämislakia koskevia lakiehdotuksia hyväksyttävinä ja totesi, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi mahdollista jatkaa työtä näistä kokonaisuuksista tehtävän mietinnön parissa.  Valiokunnan lausunnon loppukaneetti oli painava: Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistus saadaan esitetyin muutoksin toteutettua. Maakunta- ja soteuudistus on saatava maaliin tällä vaalikaudella. Lähipäivinä hallituspuolueiden johto linjaa, miten ja millä aikataululla uudistus etenee. Nyt on ratkaisukeskeisen etenemisen aika.

 

Ykkösaamu

Olin torstai-aamuna 29.6 vieraana Yle Radio 1:n Ykkösaamussa yhdessä Päivi Räsäsen (kd.) ja Sari Raassinan (kok.) kanssa. Keskustelun aiheena oli sote-uudistus, johon liittyen perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa myöhemmin saman päivän aikana. Tallenne keskustelusta on kuunneltavissa tästä linkistä: http://areena.yle.fi/1-4135820
Kansalaisaloite kesäajan poistamisesta

Eduskunta käsitteli keskiviikkona kansalaisaloitetta kesäajan poistamisesta. Aloitetta oli kannattanut yli 70 000 kansalaista, joten vaadittu 50 000 allekirjoituksen määrä ylittyi reilusti.

Kesäajan poistamista on perusteltiin aloitteessa sillä, että kellojen siirtäminen aiheuttaa unirytmin häiriöitä ja siten terveyshaittoja. Asia kuitenkaan ei ole Suomen lainsäädännöllä päätettävissä.

 

Viimeinen täysistunto Sibelius-talossa ja istuntotauko

Eduskunta aloittaa tämän viikon jälkeen istuntotauon. Valiokunnista osa kokoontuu myös istuntotauon aikana, esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu sote-uudistuksen vuoksi heti ensi viikolla.

Tänään perjantaina pidettiin näillä näkymin viimeinen täysistunto Sibelius-Akatemian talossa, joka on toiminut eduskunnan väistötilana vuodesta 2015 lähtien.  Eduskuntatalon peruskorjaus on valmistumassa ja eduskuntatalo otetaan käyttöön syyskuun alussa. Kansalaiset pääsevät tutustumaan remontoituun eduskuntataloon 14.-15. lokakuuta, jolloin eduskunnassa järjestetään avointen ovien päivät.

 


 

Viikkokirjeeni jäävät nyt kesätauolle. Päivitän  kesän aikanakin ajankohtaisia kuulumisiani sosiaaliseen mediaan Fb-sivuilleni www.facebook.com/hannakaisaheikkinen sekä Twitteriin https://twitter.com/HannakaisaHeikk.

Heinäkuun arkipäivät olen toistaiseksi pitänyt kotimaakunnan menoista vapaina johtuen mahdollisista sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksista ja sote-uudistuksen etenemisen epävarmasta aikataulutuksesta.

Huomenna lauantaina 31.kesäkuuta osallistun Limingan Niittypäiviin tapahtuman suojelijana. Sunnuntaina 9. heinäkuuta on vuorossa Karttulan kotiseutujuhla Riuttalassa ja lauantaina 15.7. Ala-Luostan perinnepäivä Rautavaaralla.

 

 

Aurinkoista kesää toivottaen,

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle