Viikkokirje 26/2018

perjantaina 29.6.

 

Pääministerin ilmoitus soten viivästymisestä

Pääministeri Sipilä antoi keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen soten viivästymisestä.

Aikataulu osoittautui liian kireäksi. Viikolla varmistui, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnan ole mahdollista saada mietintöään valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Jos näin olisi käynyt, olisi lait hyväksytty eduskunnassa niin, että maakunnat olisivat voineet aloittaa vuoden 2020 alusta.

Pääministeri Sipilä halusi puheenvuorossaan muistuttaa, miksi sote-uudistus tehdään. Taustasyyt eivät ole muuttuneet mihinkään: Ihmisillä on oikeus saada tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikkialla ikääntyvässä Suomessa.  Hoitoonpääsyä on helpotettava ja valinnanvapaudella vahvistettava palveluita sekä turvattava nopeampi hoitoon pääsy. Terveyseroja on kurottava umpeen ja menojen kasvua hillittävä. Uudistuksella on myös merkittävä vaikutus julkisen talouden kestävyysvajeeseen.

Sote- ja maakuntauudistus on nyt viivästymässä. Oikeuskanslerin mukaan lakien voimaantulosta maakuntavaalien järjestämiseen on oltava noin puoli vuotta aikaan. Virkamiehet puolestaan ovat arvioineet, että valtuustojen aloittamisesta maakunnan täysimääräiseen aloittamiseen tarvitaan ainakin 10 kk. Nämä ehdot viivästyttävät uudistusta. Olennaista kuitenkin on, että hallitus on päättänyt viedä uudistuksen maaliin, onhan kyse yhdestä Suomen historian suurimmista yhdenvertaisuusuudistuksista, kuten pääministeri totesi.

Sipilä korosti, että hallitus on päättänyt turvata riittävän ja uudistuksen tarvitseman lisärahoituksen vuodelle 2020.

Lisäaika tarkoittaa myös haasteita. Valmistelurahoitusta tarvitaan lisää, pääministerin arvion mukaan noin 200 miljoonaa euroa. Tarkempi summa täsmentyy budjettiriihessä.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron keskustelussa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen korosti omassa puheenvuorossaan voimallisesti, että vatvominen saisi viimein riittää. Edessä on päätösten aika.  Meidät edustajat on valittu Arkadianmäelle tekemään päätöksiä Suomen ja suomalaisten parhaaksi ja niitä pitäisi viimein tehdä.  Ensi vaalikaudella on tulossa muita isoja hankkeita: Meidän on uudistettava niin perusturva kuin perhevapaat. Molemmissa tarvitaan yhdessä päättämisen ja yhdessä sopimisen kykyä.

Omassa puheenvuorossani palasin vielä sote-uudistuksen tekemisen taustasyihin. Uudistuksessa on pohjimmillaan kyse terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien palveluiden turvaamisesta koko maassa. Uudistus oli välttämätön ja kiireellinen jo yli kymmenen vuotta sitten ja on yhä. Keskustalle uudistus on ennen muuta suomalaisille tehty lupaus huolenpidosta. Meille kyse ei ole valtapolitiikasta, vaan haluamme viedä uudistuksen läpi, jotta pystymme pitämään kiinni suomalaisille annetusta lupauksesta.

Uudistuksen siirtyminen vuodella on takaisku erityisesti julkisille sosiaali- ja terveyspalveluille. Kunnat, kuntayhtymät ja eri järjestöt ovat jo nyt yksityisten yritysten ostotarjousvyöryn alla. Palvelujen hallitsemattomaan yksityistämiseen johtava kehitys voimistuu koko ajan.

Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevien hoito- ja hoiva-alan ammattilaisten epävarmuus arjen työssä jatkuu. Vaikka sote-uudistuksessa ei sinänsä ole mitään pelättävää työntekijöidenkin kannalta, on luonnollista, että jokaiselle meistä tieto omasta tulevaisuudesta on tärkeä osa elämänhallinnan tunteesta.

Kaikki tämä on myös niiden tiedossa, jotka ovat yrittäneet ja yrittävät eri tavoin kaataa uudistusta. Vetoan vakavasti sen puolesta, että suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niissä työskentelevien tulevaisuutta ei alisteta vaali- ja valtapolitiikalle.

 

Norminpurussa merkittäviä tuloksia

Juha Sipilän hallitus laittoi jo kautensa alussa liikkeelle normienpurkuhankkeen, jonka pontimena oli suomalaisten turhautuminen turhaan byrokratiaan. Ministeriöt on laitettu töihin ja tulokset näkyvät. Tähän mennessä eri ministeriöissä on purettu satoja päällekkäisiä elämää ja yrittämistä hankaloittavia lainsäädännön kohtia. Periaatteena on myös ollut, että jokaista uutta lakia säädettäessä ministeriöissä on tarkasteltava kokonaisuutta ja vältettävä turhaa normitusta.

Kevään 2018 ministeriökohtaisiin norminpurkutuloksiin pääsee tästä: http://www.norminpurku.fi/ministerioiden-norminpurkuhankkeet-tilanne-kesakuussa-2018/

 

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta muuttuu

Lakiuudistuksen taustalla on tavoite parantaa lapsen etua ja ajantasaistaa lainsäädäntöä vastaamaan nykyisin vallitsevia perheolosuhteita.

Keskeisenä muutoksena lakiin esitetään uusia säännöksiä huoltajan velvollisuudesta suojella lasta väkivallalta, vaalia lapsen läheisiä ihmissuhteita ja myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen.  Lakiin myös ehdotetaan säännöksiä, joiden mukaan vanhemmat voivat sopia tai tuomioistuin päättää, että lapsi asuu vuorotellen vanhempiensa luona. Nyt lainsäädäntö ei nimenomaisesti tunnista vuoroasumista, vaikka se vakiintunut käytäntö onkin.

Lakiuudistuksen sisältöön voi tutustua Oikeusministeriön sivuilla: https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lapsenhuoltolakiin-tulossa-lapsen-asemaa-parantavia-uudistuksia

 

Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä

Saimme eilen vahvistuksen sille, että suurvaltojen johtajat Trump ja Putin tapaavat heinäkun 16. päivä Helsingissä. Kuten presidentti Niinistökin arveli, Suomi valikoitui kokouspaikaksi varmasti hyvän maineensa vuoksi ja siksi, että meillä on hyvät ja toimivat suhteet niin Yhdysvaltoihin kuin Venäjään. Suomi on johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisessä suhteissa ja tämä tapaaminen on sille luontevaa jatkumoa. Meille tapaaminen on suuri mahdollisuus sekä tunnustus osaamisesta ja turvallisuudesta.

 

Eduskunnan istuntotauko alkoi

Eduskunta aloitti eilen torstaina kesän istuntotauon. Kokoonnumme seuraavan verran täysistuntoon syyskuun alussa.

Me sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kokoonnumme kuitenkin vielä ensi viikolla maanantaista perjantaihin. Seuraavan kerran valiokunta kokoustaa 20. elokuuta.

Itse pyrin kesän aikana huilaamaan ja keräämään voimia tulevaa syksyä varten kotitilan töiden ja perheen parissa. Syksy kun tulee olemaan tiivistahtinen sote-käsittelyn jatkuessa. Heinäkuun aikana olen tavattavissa Ylistaron joutopäivillä sunnuntaina 8. päivä, Porin SuomiAreenalla tiistaista keskiviikkoon 17.-18. päivä ja torstaina 19. heinäkuuta Säyneisen iltatorilla.

Toivotan mukavaa kesää kaikille. Suokoon se sopivasti sadetta, valoa ja lämpöä niin luonnon kuin ihmistenkin tarpeisiin!

Hannakaisa