Viikkokirje 24/2017

Viikkokirje viikko 24

16.6.2017

 

Viikkokirjeessä ovat tällä kertaa aiheena eduskunnan poikkeuksellisen viikon tapahtumat, Pohjois-Savon nousu ruokamaakuntana sekä kalataloushallinnon ajankohtaiset asiat.

 

Eduskunnassa on ollut hyvin poikkeuksellinen viikko

Viime viikonloppuna Perussuomalaiset uusivat puoluejohtonsa perinpohjaisesti valiten puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon ja varapuheenjohtajiksi Laura Huhtasaaren, Teuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan. Puheenjohtajiston uusiminen oli puolueelta selkeä poliittisen linjan kääntö oikealle ja entistä kansallismielisemmäksi ja maahanmuuttokriittisemmäksi. Perussuomalainen puolue ei näiden valintojen jälkeen ollut enää sama puolue kuin aikaisemmin. Sekä Keskustasta ja Kokoomuksesta ilmoitettiin välittömästi hallituksen jatkon olevan vaakalaudalla.

Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo tapasivat vastavalittua puheenjohtajaa maanantaina, jonka jälkeen he ilmoittivat päätöksenään, ettei ole olemassa edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisen puolueen kanssa. Arvoerot olivat kasvaneet liian suureksi. Ihmisarvon väheksymiselle, rasismille ja vihapuheelle ei saa Suomessa olla tilaa.

Tilanne olisi tarkoittanut hallituksen eroa ja uusien hallitusneuvotteluiden käynnistämistä. Tiistai-iltapäivänä tuli kuitenkin julki iso uutinen: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaa: 20 kansanedustajaa irtautuu ryhmästä perustaen uuden eduskuntaryhmän, joka on toistaiseksi nimeltään Uusi vaihtoehto. Lähtijöihin kuuluu muun muassa puolueen entinen puheenjohtaja Soini, kaikki istuvat perussuomalaiset ministerit sekä puhemies Lohela.

Ryhmä ilmoitti sitoutuvansa voimassaolevaan hallitusohjelmaan. Näin ollen pääministeri Sipilä ilmoitti valtiosääntöjuristeja konsultoituaan hallituskriisin olevan ohi ja ettei uusia hallitusneuvotteluita tarvita. Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanollaan. Keskustan ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät myöhemmin samana iltana pääministerin esityksen hallitustyöskentelyn jatkamisesta. Hallituksella on yhä takanaan eduskunnan enemmistö ja kaikki hallituksen ministerit edustavat hallitusta tukevia eduskuntaryhmiä.

On tärkeää, että uudet hallitusneuvottelut näin vältettiin. Maa tarvitsee vakaata hallitusta. Mahdollisesti pitkittyneet neuvottelut olisivat vaikeuttaneet sote- ja maakuntauudistuksen eteenpäin vientiä. Lisäksi epävarma tilanne olisi ollut haitallinen nousuun lähteneen talouden näkökulmasta. Pääministeri Sipilä johti hankalassakin tilanteessa prosessia rauhallisesti, mutta määrätietoisesti.

Uuden hallituksen luottamus mitataan ensi viikon alussa, kun Sipilä antaa eduskunnalle pääministerin tiedonannon, joka päättyy luottamusäänestykseen.

 

Pohjois-Savo nousee ruokamaakuntana

Kuopion seutu sai keskiviikkona eurooppalaisen ruokakulttuurisen alueen tunnustuksen. Tämä European region of Gastronomy –tunnustus myönnettiin kansainvälisen asiantuntijajyryn toimesta alueelle vuodelle 2020. Savon Sanomien uutisen mukaan erityistä kiitosta alue sai muun muassa loistavista raaka-aineista sekä marjojen runsaasta käytöstä, joista olisi maakunnalle myös vientituotepotentiaalia.

Ehkä kauempaa katsottuna näkee joskus paremmin. Meillä on Pohjois-Savossa vahva ruokaperinne, runsaasti maidon- ja lihantuotantoa, puhdas luonto ja puhtaat raaka-aineet. Näistä saa olla ylpeä.

Ruokamatkailu olisi maakunnalle suuri mahdollisuus.  Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta kirjoitti Pohjois-Savon noususta ruokamaakuntana torstain Savon Sanomissa. Hän kiinnitti kirjoituksessaan huomiota siihen, että maakunta tarvitsisi enemmän ruokatapahtumia, sekä niiden tueksi myös majoitus- ja ohjelmapalveluita sekä näiden yhteistoimintaa.  Kirjoituksen voi lukea tästä linkistä:  http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/torstaivieras/Kohti-ruokamaakuntaa/1002088

 

Ajankohtaista tietoa kalataloushallinnosta

Kalan kysyntä Suomessa on kasvussa, mutta kysyntään on vastattu lähinnä ulkomaisella kalalla. Kalatalous tarvitsee siten kehittymistä vastatakseen muuttuneen kysynnän ja toimintaympäristön tuomiin haasteisiin. Maa- ja metsätalousministeriö on ryhtynyt kehittämään kalataloutta viidellä laaja-alaisella innovaatio-ohjelmalla, jotka ovat 1) Kotimaisesta kalasta saatavan arvon lisääminen ja uudet lisäarvotuotteet, 2) Tutkimuksen ja kalastajien välisen kumppanuuden kehittäminen, 3) vesiviljelyn innovaatio-ohjelma, 4) Kalatalouden markkinointiohjelma, 5) kalatalouden ympäristöohjelma.

Pohjoissavolaisittain merkittävä paikallinen hanke on kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n hallinnoima järvikalahanke. Hankkeen tavoitteena on saada aikaan toimiva verkosto, jonka kautta saadaan järvikalaa, kuten säynettä, särkeä ja lahnaa, jatkojalostukseen ja myös julkisen ruokahuollon käyttöön.

Näistä ja muista ajankohtaisista kalataloushallinnon kuulumisista voi käydä lukemassa uudesta Järvi-Suomen kalatalouspalvelun kokoamasta Uutisrysästä:  http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/21018402/Uutisrys%C3%A4%201+2017.pdf/79844f59-e422-4253-81f3-1ccaf8d51adc

 

—-

 

Tänään perjantaina osallistun Kuopiossa Pohjois-Savon Keskustaväen laidunkauden avajaisiin.

Lauantaina olen Juankoskella tuomassa eduskunnan tervehdyksen ja seuraamassa Koillis-Savon suomenhevosten vetokilpailua.

Palaan Helsinkiin poikkeuksellisesti jo maanantai-aamuna, sillä eduskunta kokoontuu kuulemaan pääministerin ilmoitusta uudesta hallitustilanteesta maanantaina klo 12.

Aurinkoista kesäviikonloppua toivottaen,

Hannakaisa

 

__

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.