Viikkokirje 23/2017

Viikkokirje viikko 23/2017

9.6. 2017

 

Tällä kertaa viikkokirjeen aiheena on muun muassa kirjallinen kysymys liikunta- ja kulttuurisetelin ulottamisesta yrittäjille, postilain uudistus ja Kriisinhallintakeskuksen tulevaisuus.

 

Kirjallinen kysymys verovapaan liikunta- ja kulttuurisetelin ulottamisesta yrittäjille

Jätin maanantaina 5.6. kirjallisen kysymyksen hallitukselle koskien verovähennyskelpoisen liikunta- ja kulttuurisetelin ulottamista yrittäjille.

Työnantajilla on mahdollisuus antaa palkansaajille verovapaita kulttuuri- ja liikuntaseteleitä 400 euron arvosta työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja työssä suoriutumisen parantamiseksi. Etu on laajasti käytetty, ja se on kannustanut harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria, mikä on edistänyt niin työntekijöiden henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia.

Liikkeen- ja ammatinharjoittajalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta vähentää kulttuuri- ja liikuntaseteleitä verotuksessaan.

On muistettava, että hyvinvoiva yrittäjä on tuloksellisen yritystoiminnan edellytys. Yrittäjän oma hyvinvointi jää helposti toissijaiseksi yrittäjän kantaessa usein yksi vastuuta yrityksen toiminnasta ja kannattavuudesta –vapaa-aikansa kustannuksella. Verovähennyskelpoinen liikunta- ja kulttuuriseteli olisi tärkeä teko yrittäjien hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseksi.

Suomenmaan uutinen aiheesta on luettavissa tästä linkistä: http://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/keskustan-heikkinen-kaipaa-panostusta-yrittajien-hyvinvointiin-liikunta-ja-kulttuurisetelit-ulotettava-myos-yrittajille-6.3.247457.70b83c374a

 

Postilain uudistus

Eduskunnan käsittelyssä oli keskiviikkona 7.6 postilain uudistus.

Lakiuudistus keventää Postin yleispalveluvelvoitetta niin, että Posti voi jakaa kirjeitä jatkossa kolmena päivänä viikossa, mikä keventää jakelun kustannuksia. Yleispalveluvelvoitteeseen eivät kuulu esimerkiksi yrityskirjeet (esim. laskut), sanomalehdet, aikakauslehdet, ilmaisjakelulehdet, mainokset, tai paketit.

Esitys tuo postilakia tähän päivään. Kansalaisten toimintatavat ovat muuttuneet ja paperisten kirjeiden sijaan yhteyttä pidetään nykyisin sähköisesti. Posti ei pärjää enää entisin keinoin, joten lainsäädäntöä on uudistettava ja Postin toimintaedellytyksiä vahvistettava.

Sanomalehti jaetaan jatkossakin ilmestymispäivänä. Tämän myötä hallitus vastaa kansalaisten huoleen. Lain lausuntokierroksen palaute oli varsin yksimielinen siitä, että sanomalehti on jaettava koko maahan viitenä päivänä viikossa, myös niillä alueilla, jotka eivät ole sanomalehtien varhaisjakelun piirissä. Moni on valmis odottamaan kirjeitä hieman pidempään.

 

Kriisinhallintakeskus on pidettävä Kuopiossa

Savon Sanomat uutisoi torstaina sisäministeriön suunnitelmista siirtää Kriisinhallintakeskus Kuopiosta pääkaupunkiseudulle.

Me pohjoissavolaiset kansanedustajat yli puoluerajojen tyrmäsimme suunnitelmat keskuksen siirtämiseksi pois Kuopiosta. Emme hyväksy ministeriön työryhmän aikeita. Kriisinhallintakeskus on osa valtakunnallista pelastusalan osaamiskeskittymää, johon kuuluu keskuksen ja Pelastusopiston lisäksi myös elinkeino- ja kehitystoimintaa Kuopiossa. Keskuksen sijainnille Kuopiossa on vahvat perusteet ja Keskuksella on osaltaan tärkeä merkitys laajemmin Pohjois-Savon ja koko Itä-Suomen elinvoimalle.

Asia on vietävä alueellistamisen koordinointiryhmän huolelliseen käsittelyyn ja poliittiseen päätöksentekoon, tällaisia ratkaisuja ei voida tehdä vain ministeriöiden virkamiesten mielihalujen mukaan.

 

Pyöreän pöydän keskustelu  julkisesta rakentamisesta ja puhtaasta sisäilmasta

Pääministeri Sipilä järjesti tänään perjantaina 9.6 keskustelutilaisuuden teemasta ”Terve julkinen rakentaminen ja puhdas sisäilma”. Keskustelussa olivat mukana myös perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä työministeri Jari Lindström. Osallistuin tilaisuuteen Keskustan eduskuntaryhmän edustajana yhdessä kansanedustaja Pekka Puskan kanssa.

Sisäilmaongelmat ovat iso, reagointia vaativa asia. Seuraukset näkyvät pahimmillaan loppuelämää varjostavina terveyshaittoina. Vaikutukset eivät ulotu vain yksilötasolle, vaan sairaspoissaolojen myötä kyse on myös isosta kansantaloudellisesta kysymyksestä. Pääministeri Sipilä lupasi tilaisuudessa tästä laajasta kokonaisuudesta pääministerin ilmoituksen eduskunnalle. Se tarkoittaa, että nyt näihin ongelmiin reagoidaan laajasti myös lainsäädännön tasolla. Tavoitteena on, että asioihin paneudutaan parlamentaarisesti, mikä osaltaan auttaa siinä, että päätöksiä ja toimenpiteitä tehdään eduskunnan ja ministeriöiden suunnalla niin, että kun työhön sitoutuvat kaikki eduskuntapuolueet, työ paremman sisäilman ja terveen rakentamisen eteen jatkuu hallituskausien yli.

Tilaisuuden alkuosan tallenne on katsottavissa Valtioneuvoston sivuilla: http://valtioneuvosto.fi/live?v=/vnk/events-seminars/terveellinen-julkinen-rakentaminen-ja-puhdas-sisailma–keskustelutilai-1

 

 

Tulevana viikonloppuna osallistun Keskustanaisten edustajankokoukseen Lahdessa.

Maanantaina on vuorossa Kiuruveden uuden kaupunginvaltuuston kokous, sitä ennen osallistun Hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja, FT Minna-Liisa Heiskaselle myönnetyn professorin arvonimen luovutustilaisuuteen Hingunniemen opetusmaatilalla.

Aurinkoista kesäviikonloppua toivotellen,

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.