Viikkokirje 22/2017

Viikkokirje 22/2017

Pe 2.6. 2017

Tämän viikon viikkokirjeessä on aiheena muun muassa hallituksen lisätalousarvioesitys, alkoholilainsäädännön uudistuksen kiemurat sekä Yhdysvaltain presidentti Trumpin viime aikaiset toimet.

 

Lisätalousarvio

Eduskunta kävi tiistaina 30.5. keskustelua hallituksen esityksestä lisätalousarvioksi.

Talouden suuri kuva näyttäytyy Suomessa parempana kuin aikoihin. Lisätalousarvio vahvistaa tätä suuntaa: Talouden ennakoidaan kasvavan 1.2 % edellisvuoteen verrattuna ja verokertymä kasvaa lähes puolella miljardilla.

Näyttää siltä, että Suomi on selviämässä yhdestä sen historian pisimmästä taantumasta. Positiivisia uutisia taloudesta tulee lähes päivittäin: Työllisyystilastot kertovat työttömyyden vähenevän, joten yhtä useampi suomalainen saa mahdollisuuden työhön. Kuluneella viikolla Tilastokeskus tiedotti myös kuluttajien luottamuksen talouteen ja työllisyyteen olevan nyt huipussaan.

Monen vaikean vuoden jälkeen nämä ovat hienoja signaaleja, joista kiitos kuuluu paitsi maailmantalouden elpymiselle, myös Juha Sipilän hallituksen toimille. Vahva talous on myös hyvinvointivaltion turva.

Yksittäisenä poimintana lisätalousarviosta haluan nostaa esiin miljoonan euron lisämäärärahan, jolla tuetaan maatalousyrittäjien jaksamista. Määräraha kohdistetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan Välitä Viljelijästä –hankkeelle. Tämä panostus viljelijöiden jaksamisekseen on valtavan tärkeä ja tästä myös omassa puheenvuorossani annoin hallitukselle kiitosta.

 

Ruoka-alan merkitys kansantaloudelle

Osallistuin tiistaina Luonnonvarakeskuksen laatiman ruoka-alan kansantaloudellista merkitystä koskevan selvityksen julkaisemistilaisuuteen.

Selvityksen mukaan ruoka-ala, eli maatalous, elintarviketeollisuus, tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät Suomessa lähes 340 000 henkeä. Tämä on 13 prosenttia kaikista työllisistä, joten alan vaikutus kansantaloudelle on erittäin suuri. Arvonlisäystä ruoka-ala tuottaa kansantaloudelle noin 15 miljardia, mikä on lähes yhdeksän prosenttia koko maan arvonlisäyksestä.

Viljelijät ovat ruokaketjun ensimmäinen ja tärkein lenkki, joten hallituksen myöntämä lisämääräraha maatalousyrittäjien jaksamiseen on tästäkin näkökulmasta erittäin tärkeä. Selvitykseen voi käydä tutustumassa Luonnonvarakeskuksen Internet –sivuilla tämän linkin kautta: https://www.luke.fi/uutiset/luke-selvitti-ruoka-ala-tyollistaa-suomessa-lahes-340-000-henkea/

 

Turbulenssia alkoholilain uudistuksen ympärillä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hylkäsi tiistaina 30.5. ja keskiviikkona 31.5. hallitusryhmien edustajien sorvaaman alkoholilain uudistuksen kompromissiesitykset. Se, eteneekö laki ja miltä osin, selvinnee lähiaikoina. Pääministeri Juha Sipilä totesi lakiuudistuksen palaavan seuraavaksi hallituksen käsittelyyn.

Uusi alkoholilaki tarvitaan joka tapauksessa. Suurimmasta osasta lakiuudistuksen sisältöä vallitsee laaja yhteisymmärrys. Mielestäni tuota riidatonta osaa on syytä edistää. Keskusta on sitoutunut normienpurkutalkoisiin ja esimerkiksi pienpanimoiden myyntioikeuksien vapauttaminen ja ravintoloiden normien höllentäminen olisi perusteltua. Näin paitsi edistetään suomalaista matkailu- ja ravintola-alaa, ohjataan alkoholin kulutusta kodeista valvottuihin tiloihin.

Olen saanut aiheesta runsaasti kansalaispalautetta. Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden alkoholipitoisuuden nostoa ja valmistustaparajoitteen purkua vastustamalla saa helposti syytöksiä vanhoillisuudesta ja konservatiivisuudesta. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Avasin aihepiiriä tarkemmin kolumnissani Savon Sanomissa sekä Karjalaisessa keskiviikkona 31.5. Kolumnin voi lukea tästä linkistä: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/kolumni-savon-sanomissa-ja-karjalaisessa-31-5-2015-kumpi-painaa-enemman-alkoholilaissa-vastuu-vai-vaivattomuus/

 

Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden päivystyksen jatkuminen

Tiistaina tuli varmistus Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden päivystyksen jatkumisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi sairaaloille poikkeusluvan perusterveydenhuollon päivystyksen jatkamiseksi vuoden 2019 loppuun saakka. Tämän jälkeen päivystyksen järjestäminen siirtyy maakuntahallinnon vastuulle.

Uskon päivystyksen säilyvän Iisalmessa ja Varkaudessa vielä vuoden 2019 jälkeenkin, saavutettavuus ja pitkät välimatkat sitä edellyttävät.

 

Keskustan Vaikuttajakiihdyttämö

Lupauduin mentoriksi Keskustan Vaikuttajakiihdyttämöön. Kyseessä on Keskustan eduskuntaryhmän, Keskustan, Keskustanuorten ja Keskustan opiskelijaliiton yhdessä järjestämä 15-29 –vuotiaille nuorille tarkoitettu mentorointiohjelma, jonka tarkoituksena on tukea nuoria heidän vaikuttajapolullaan. Lähdin ilomielin mukaan jakamaan itselleni kertynyttä osaamista uuden vaikuttajapolven kasvattamiseksi.

Juuri tämänkaltaista toimintaa puolue tarvitsee, niin valtakunnallisesti kuin myös jokaisessa kunnassa. Uusien vaikuttajien sparraamisen ja tukemisen pitäisi olla koko keskustaperheen yhteinen asia.

Hakuaika ohjelmaan alkaa tänään 2.6.2017. Suosittelen lämpimästi hakemaan, lisätietoja löytyy Keskustan verkkosivuilta http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaikuta/Vaikuttajakiihdyttamo

 

Trump

Viikon huonoin uutinen oli ehdottomasti presidentti Trumpin myöhään torstai-iltana antama ilmoitus, jonka mukaan Yhdysvallat aikoo vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista ilmaston lämpiämiseen vaikuttavia aineita päästävistä maista, joten haluttomuus toimia rintamassa muiden maiden kanssa ilmastonmuutoksen estämiseksi on surullista. Nyt olisi tärkeää, että muut sopimusvaltiot yksissä tuumin pitäytyisivät sopimuksessa ja näyttäisivät sitoutumistaan päästövähennyksiin.

Uutiset Yhdysvalloista kertovat myös Trumpin vedonneen Korkeimpaan oikeuteen muslimien maahantulokiellon palauttamiseksi voimaan. Tällainen pelonlietsontaan ja populismiin perustuva politiikka vetoaa ehkä uskollisimpiin kannattajiin, mutta osuu viime kädessä syyttömiin ihmisiin.

 

Sunnuntaina osallistun Kiuruveden Keskustan vuosikokoukseen kaupungintalolla klo 19

 

Lämpimät onnittelut valmistujaisiaan juhliville sekä aurinkoista kesälomaa kaikille koululaisille ja opettajille!

Hannakaisa

 

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (annu.saukko[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.